Planten en rozen zijn voor bladluizen namelijk een belangrijke voedingsbron. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen, nestelen bladluizen zich vaak op groeipunten. Dit zijn bijvoorbeeld de toppen van één van de jonge stengels of op de plek waar een bloemknop begint te groeien.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook. Oost-Indische kers trekt bladluizen aan, deze gaan dan niet op de rozen zitten.
Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren bladluis. Plaats deze kruiden als plant in de tuin of strooi de kruiden tussen de planten. Een bolletje knoflook in de aarde doet ook wonderen. Afrikaantjes trekken op hun beurt juist weer insecten aan die bladluis bestrijden.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Rozen staan graag op een zonnige plek. Enige schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar eigenlijk geldt hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een diep beschaduwde plek is niet geschikt, hier zijn de rozen veel vatbaarder voor ziektes en schimmels. De plek dient tevens luchtig te zijn.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Luizen houden niet van de geur van knoflook. Zet dus knoflook bij luisgevoelige planten als rozen. Of besproei de aangetaste planten met een aftreksel van knoflook. Plet daarvoor 2 hele knoflookbollen, doe ze in 1 liter kokend water en laat 10 minuten koken.
Buiten wordt ervan gesnoept door mieren, zweefvliegen en sluipwespen. Daar heb je binnen misschien niet zo'n last van. Maar schimmels zijn ook dol op honingdauw. En zo kan het dat als je de bladluizen niet bestrijdt je een paar weken later ook nog eens schimmels op je plant hebt.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
Spiritus Saponatus of Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld over de door bladluis aangetaste planten en zal de bladluizen die in contact komen met dit mengsel doden.
Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
Bladluizen op rozen
Kenmerken: Massa's kleine groene of roze kruipende insecten op knoppen en uiteinden van jonge scheuten van je rozen. Bestrijding: Lok meer natuurlijke vijanden naar je tuin, zoals pimpelmezen, spinnen, gaasvliegen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes.
Wanneer de eerste schadelijke insecten verschijnen, moet de plant worden behandeld met een insecticide. Daarbij moeten vooral de onderkanten van de bladeren worden bespoten. De volwassen dieren worden bijzonder goed bereikt wanneer de bestrijdingsmaatregel in de ochtenduren wordt uitgevoerd.
De luizen komen met de tocht binnen en nestelen zich in de plant. Deze beestjes krijgen in een mum van tijd jongen die ook snel alweer nieuwe baby's kunnen krijgen. Daardoor kan je plant er voor je er erg in hebt helemaal onder zitten. Luizen komen vooral op de geur van een plant af.
Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."
- Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief. Er zijn veel middelen op de markt. Kies bij voorkeur voor een middel waar dimeticon in zit: dit is een middel waartegen de luis niet resistent kan worden.
Olijfolie werkt perfect om levende luizen te doden. De olie zorgt er immers voor dat luizen niet langer kunnen ademen, omdat hun luchtkanalen verstopt raken door de olijfolie.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.