Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten.Onder deze term vallen ongewenste e-mails en reclameboodschappen op websites (onder andere fora). Spam is moeilijk te definiëren. Niet ieder initiatief van een persoon of organisatie om contact te leggen is spam.
Een bericht is spam als het aan de volgende voorwaarden voldoet: Het is een elektronisch bericht, zoals een e-mail, sms of appje. Of u wordt gebeld door een spraakcomputer. Het bericht maakt reclame, bijvoorbeeld voor een product, dienst of goed doel.
Gebruik een antispam-software die u helpt af te geraken van ongewenste e-mails en nieuwsbrieven. Is de verzender van de e-mail betrouwbaar en wilt u geen e-mails meer ontvangen van dat bedrijf (bijvoorbeeld de nieuwsbrief van een krant), dan kunt u zich uitschrijven.
De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mailadressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.
Spam is een bericht dat u ongevraagd ontvangt via e-mail, mobiele telefoon of vaste telefoon. Bedrijven mogen u geen berichten versturen als u hiervoor vooraf geen toestemming heeft gegeven. Spam is verboden in Nederland.
spam: UCE; spam; ongevraagde commerciële e-mail; ongewenste e-mail.
Je ontvangt spam als je e-mailadres openbaar op het internet staat. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld je e-mailadres achterlaat op een forum of op sociale media. Als je meedoet met een misleidende winactie kun je ook rekenen op meer ongewenste berichten dan je voorheen kreeg.
Spam kan erg vervelend zijn en soms zelf gevaarlijk. Spam kan worden gebruikt door internetcriminelen om een virus te installeren of om uw persoonsgegevens te stelen. Het kan geen kwaad om spam-mails te openen, let er wel op dat u nergens op klikt.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Ongewenste reclame blokkeren met een Adblocker
Om de vervelende reclame op het internet te kunnen verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van een extensie. Een extensie is een programma dat binnen de browser wordt geïnstalleerd. Door de extra functionaliteit kun je dan de reclame blokkeren.
Pop-upadvertenties zijn het ergst. Blokkeer ze met Popup Blocker en u hebt nooit meer last van een vervelende pop-up. Een van de meest populaire adblockers voor Chrome, Safari en Firefox is AdBlock. Gebruik het om advertenties op Facebook, YouTube en Hulu te blokkeren.
Als je Vermoedelijke spambeller of Spam ziet als beller-ID, kan het gesprek spam zijn. Je kunt het gesprek beantwoorden of het nummer blokkeren en melden. Als een gesprek van iemand die je kent, wordt gemarkeerd als spam, kun je de fout melden.
Om ervoor te zorgen dat toekomstige berichten van dezelfde afzender als ongewenste reclame worden gemarkeerd, kunt u berichten in de Mail-app melden als ongewenste reclame. Op een iPhone, iPad of iPod touch veegt u naar links op het bericht, tikt u op 'Meer' en tikt u vervolgens op 'Verplaats naar reclame'.
Gepersonaliseerde reclame uitschakelen op een iPhone, iPad of iPod touch. Ga naar 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Apple reclame'. Schakel 'Gepersonaliseerde reclame' uit.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Afzender. Controleer het adres van de afzender. De naam van de afzender mag dan precies hetzelfde zijn als die van je bank of webwinkel, maar vaak is het gebruikte e-mailadres vaag of een afgeleide versie van een echte bedrijfsnaam of de naam van een instantie.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Iedereen die e-mailt krijgt ermee te maken: spam mail. Onder spam mail valt eigenlijk iedere e-mail die u ongevraagd ontvangt en die inhoud bevat waar u niet op zit te wachten. Hoeveel spam mail u ontvangt hangt met name af van hoe zuinig u bent op uw e-mailadres en van hoe actief u bent op het internet.
Overzicht van phishing mails die in omloop zijn
Gelukkig kun je op de website van de fraudehelpdesk een duidelijk overzicht bekijken van phishing mails die in omloop zijn. Dit zijn e-mails die in Nederland worden verstuurd naar verschillende en zijn gemeld door gebruikers of instanties.
Als je een e-mail als spam markeert, blijft deze nog 30 dagen in de map Spam staan. Na 30 dagen worden e-mails definitief uit Spam verwijderd. Als je denkt dat e-mails per ongeluk naar Spam worden gestuurd, kun je lezen hoe je e-mails uit Spam kunt verwijderen.
Omdat Spam al in het blik is voorgekookt, kan je het zelfs koud eten. (Niet aan te raden overigens.) Lekkerder wordt het als je Spamplakken of -blokjes een kleine 10 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur verwarmt, verdwijnt er meteen wat van het vet. Zodra de onderkant knapperig wordt, omdraaien/doorroeren.
Wil je iemand blokkeren, ga dan in Whatsapp naar de conversatie met die persoon en klik rechtsboven op de de drie puntje (Instellingen). Kies hier Meer en daarna voor Blokkeren. Je krijgt nu de vraag of je die persoon wilt blokkeren, zodat deze persoon je niet meer kan bellen en geen berichten meer kan sturen.