Raak geen wilde of loslopende dieren aan. Neem ook niet zomaar honden, katten of andere dieren uit het buitenland mee. Hier zijn niet voor niets strenge regels voor. Een rabiës-vaccinatie is verplicht wanneer u met dieren van en naar Nederland reist.
De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika.
Nederland heeft sinds 1923 een rabiësvrije status wat inhoudt dat er geen klassieke rabiës ( RABV , genotype 1) voorkomt bij huisdieren of wilde dieren. In 1987 werd de eerste rabide vleermuis gevonden ( EBLV ).
Elke hond, kat of fret die de grens over gaat moet dus minimaal 15 weken oud zijn. Het dier moet gechipt zijn en een Europees dierenpaspoort hebben. Bij overtreding van deze regels kan een dier in beslag worden genomen, in quarantaine worden geplaatst en in het ergste geval worden geëuthanaseerd.
Op 9 weken: inenting tegen Parvovirose en Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest. Op 12 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest. Op 16 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.
Als je hond goed gevaccineerd is, hoef je niet bang te zijn voor bepaalde ziekten. In het ergste geval kan de hond aan de ziekte overlijden. Sterfte bij jonge dieren komt vaak voor. Als je je huisdier niet laat vaccineren, kan het andere dieren besmetten.
De rabiës vaccinatie kosten vallen gelukkig mee. U bent ongeveer dertig euro kwijt voor de eerste keer inenting tegen rabiës. Mocht u vaker naar het buitenland gaan met uw hond, dan zijn de rabiës vaccinatie kosten bij een herhaalbezoek ongeveer twintig euro.
Wereldwijd overlijden elk jaar zo'n 50.000 mensen aan de ziekte. In Nederland komt de ziekte echter zelden voor. De afgelopen 40 jaar zijn er in Nederland 5 mensen overleden door hondsdolheid . Al deze patiënten raakten besmet in het buitenland.
U kunt rabiës krijgen als u gebeten, gelikt of gekrabd bent door een besmet dier. Of als speeksel van het dier op het slijmvlies van bijvoorbeeld uw ogen of mond komt. Vooral vleermuizen, apen, honden en katten kunnen rabiës overdragen. In Nederland komt rabiës bijna niet voor.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).
In Nederland komt rabiës alleen voor bij vleermuizen. In Oost-Europa en buiten Europa ook bij andere dieren, bijvoorbeeld bij honden, katten, vossen en dassen.
Rabiës komt wereldwijd voor. Alleen Nieuw Zeeland, Antarctica, delen van Oceanië, Japan en een aantal Europese landen zijn vrij van het klassieke rabiësvirus.
Wat is de geldigheid van een rabiës vaccinatie? Na volledige vaccinatie tegen hondsdolheid ben je levenslang beschermd. Rabiës vaccinatie is dus levenslang geldig. De meeste mensen zijn 7 dagen na een vaccinatie tegen rabiës al voldoende beschermd.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Mensen die naar het buitenland gaan en in contact kunnen komen met dieren die rabiës kunnen hebben, komen in aanmerking voor vaccinatie. Deze preventieve vaccinatie bestaat uit 2 prikken (op dag 0 en 7). U kunt ze krijgen bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Gemeentelijke Gezondheidsdienst of bij de huisarts.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als ze eenmaal is uitgebroken, dat wil zeggen als de patiënt eenmaal symptomen van infectie vertoont, vrijwel altijd dodelijk afloopt. Er zijn wereldwijd in de medische literatuur slechts 6 mensen bij wie genezing optrad.
Dat betekent dat de ziekte kan overgaan van dier op mens. Dieren kunnen elkaar ook besmetten. Besmetting van mens op mens komt niet of nauwelijks voor.
Veranderd gedrag is een van de eerste symptomen van rabiës. Vaak worden dieren druk en agressief. Dit gedrag is zo kenmerkend, dat de ziekte er zijn naam aan heeft te danken: hondsdolheid. Maar er zijn ook dieren die juist schuw worden en zich terugtrekken.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
Besmetting van mens op mens is zeldzaam. Hondsdolheid is een dodelijke ziekte, die voorkomen kan worden door onmiddellijk na de blootstelling aan het besmette dier een reeks vaccinaties te geven en een behandeling met antistoffen te starten.
Van de 21 in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is bij 2 soorten vastgesteld dat deze met hondsdolheid besmet kunnen zijn. Dit betreft de laatvlieger en de meervleermuis. Van de laatvlieger is de laatste jaren gemiddeld 15-20% van de voor onderzoek aangeboden laatvliegers positief op het EBL-virus getest.
Bij sommige pups zal je dierenarts adviseren een extra inenting te geven op 16 weken leeftijd. Volwassen honden worden ieder jaar gevaccineerd tegen Leptospirose / de ziekte van Weil en elke drie jaar tegen parvovirus, hondenziekte en besmettelijke leverziekte.
Laat minimaal 30 dagen na de rabiësvaccinatie door een dierenarts bloed afnemen voor de bloedtest. Is uw hond of kat langer dan 30 dagen geleden gevaccineerd en is de vaccinatie nog geldig? Dan hoeft u geen 30 dagen te wachten en kunt u meteen bloed laten afnemen.
Door een vaccin toe te dienen wordt een bescherming opgebouwd, terwijl het dier zelf niet ziek wordt. Uw hond dient in de eerste levensmaanden meerdere keren te worden gevaccineerd om een goede bescherming op te bouwen tegen een aantal ziektes.Daarna volstaat een jaarlijkse hervaccinatie.