De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.Ieder de helft.Je deelt alle kosten door twee. Deze manier is alleen aan te bevelen als de partner met het laagste inkomen dan nog genoeg overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.
Een relatief eenvoudige manier om de kosten te verdelen is door allebei de helft te betalen. Kostte het etentje € 100? Dan betalen zowel jij als je partner € 50. De keuze om alle gezamenlijke kosten 50-50 te verdelen is het eerlijkst wanneer jullie ongeveer hetzelfde inkomen hebben.
Betalen jij en je partner allebei de helft van de vaste lasten of verdelen jullie die naar rato? Beide methoden klinken eerlijker dan ze zijn, zegt fiscaal econoom en financieel planner Jacqueline van der Vorm. Het eerlijkst is volgens haar de 'zakgeldmethode', maar juist die komt het minst vaak voor.
Als jij meer verdient, is het dus zaak om je best te doen dat de ander zich daar comfortabel bij voelt. Wat dat precies betekent verschilt natuurlijk per relatie – misschien houdt het in dat je over bepaalde aankopen die je hebt gedaan maar beter niks kunt zeggen, omdat je partner die zich niet kan veroorloven.
De zakgeldmethode komt er in het kort op neer dat iedere partner een gelijk bedrag overhoudt voor de persoonlijke onkosten. Tel beide inkomens bij elkaar op en trek de gezamenlijke kosten daarvan af. Vervolgens deel je het bedrag dat overblijft door 2. Deze bedragen worden op de eigen rekening gestort.
Eerst een belangrijke vraag: wat kost een relatie eigenlijk? Volgens Smart About Money besteedt 70 procent van de mensen in een relatie zo'n 555 euro per jaar extra. Voor een kleine 14 procent is dat zelfs 3.300 euro per jaar.
Houd je persoonlijke en gezamenlijke rekening gescheiden. Laat je salaris storten op je eigen rekening. Spaar wat geld voor jezelf en gebruik het geld om jezelf verder mee te onderhouden. Vanaf je persoonlijke rekening boek je iedere maand een vast bedrag over naar jullie gezamenlijke rekening.
Hoeveel geld is genoeg per maand? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed een poging om een bedrag te noemen dat 'genoeg' is. En genoeg wil dan zeggen dat je geld genoeg hebt om van rond te komen. Volgens het SCP ligt het basisbehoeftenbudget van een zelfstandig huishouden op 971,-.
Je partner betaalt 'huur'
Je kunt je partner als bijdrage in de woonlasten huur laten betalen. Het bedrag bepaal je door eerst de huurwaarde van de woning te bepalen. Dat kan met de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Op basis van een puntenstelsel bereken je dan een huurbedrag.
Daarom is het advies van het Nibud: spaar iedere maand 10 procent van je netto inkomen. Verdien je, laten we zeggen, 2000 euro per maand, dan zou je dus het beste elke maand 200 euro op je spaarrekening moeten zetten.
Een woning voor twee is wel duurder dan een woning voor één persoon, maar niet twee keer zo duur. En dat geldt voor heel veel zaken. Bijvoorbeeld de energierekening. Omgerekend betalen alleenstaanden 28 euro per maand, tegen 47 euro voor twee personen.
Nadeel van een gezamenlijke rekening
Je opent de rekening meestal op een moment van welbevinden. Mocht het ooit minder goed gaan tussen jullie, dan zou er ruzie kunnen ontstaan over geld. De gezamenlijke rekening kan dan zelfs een aanleiding zijn voor heibel of onvrede, als je er geen goede afspraken over maakt.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
In 2022 mag je 50.650 euro belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner, dan mag je zelfs tot 101.300 euro belastingvrij sparen. Spaar je meer dan dit bedrag? Dan betaal je belasting over het deel dat boven de belastingvrije grens uitkomt.
Een vuistregel is dat de kosten van professionele persoonlijke relatiebemiddeling rond de 1000 euro uitkomen, los van een eventuele korting. Bij (veel) lagere kosten doet u er goed aan (extra) kritisch naar zaken als deskundigheid en bestaansduur e.d. te kijken.
Voor relatietherapie bestaat geen vergoeding vanuit de basisverzekering, omdat deze vorm van therapie niet onder eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ valt. Alleen als de relatietherapie onderdeel is van de behandeling van een psychische stoornis, vergoedt de basisverzekering de relatietherapie.
Het antwoord op 'hoe lang duurt relatietherapie', is voor ieder stel anders. Het gemiddelde ligt tussen de 15 en 25 sessies voor de methode die ik toepas (Emotionally Focused Couples Therapy). Maar soms besluit een koppel na zes sessies al dat zij genoeg handvatten hebben gekregen om het verder samen op te lossen.
Er zijn meerdere stappen die je kunt nemen als je partner weigert te betalen. Als eerste kun je duidelijk maken aan je ex-partner dat er afspraken gemaakt zijn en dat hij of zij zich aan deze afspraken zal moeten houden. Zodra je dit gedaan hebt kun je een betalingsherinnering sturen.
Hoeveel bankrekeningen mag je hebben? Je mag een in principe een onbeperkt aantal betaalrekeningen openen, maar dit is niet verstandig. In tegenstelling tot een spaarrekening kost een betaalrekening namelijk wel geld.
Wanneer je een gezamenlijke rekening opent, heb je een betaalrekening voor 2 rekeninghouders. Jullie hebben dezelfde rechten en plichten. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld allebei geld van deze rekening opnemen. Jullie zijn ook beiden verantwoordelijk voor eventuele tekorten op de rekening.