Pure Chocolade (>85%)Chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen tegengaan. Het zijn de flavonolen die verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan chocola bijvoorbeeld de wanden van je aderen gezond houden en ervoor zorgen dat je gezond ouder kunt worden[2].
Wanneer je chocola met veel suiker erin eet, kan je bloedsuikerspiegel stijgen.Dat kan weer leiden tot een verhoogde talgproductie en ontstekingen.
Ze kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk helpen verlagen, de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en bloedstolsels voorkomen.Ze kunnen ook helpen ontstekingen en celschade te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig pure chocolade eten minder risico lopen op hartziekten en beroertes.
Cacao heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen in het lichaam worden vaak veroorzaakt door ongezonde voeding en zijn de basis van vele andere ziektes. Door een gezond eetpatroon en regelmatig cacao te eten kun je ontstekingen voorkomen.
Voorkomt ontstekingen
70% cacao pure chocolade is rijk aan antioxidanten, die een aantal belangrijke ontstekingsremmende effecten hebben. Flavanolen helpen ontstekingen te verminderen en houden de cellen die de slagaders bekleden gezond.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
in veel kant en klare producten zitten suiker, nitriet en ongezonde vetten. Deze kunnen de cholesterol verhogen en ontstekingen verergeren. Ook is het verstandig met omega 6-vetzuren te vermijden, deze zitten in zonnebloemolie, druivenpitolie, maisolie en margarine.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Positief effect op stemming, focus en creativiteit
Ja cacao maakt ons vrolijk, vermindert stress, verhoogt onze focus en creatieve flow. Onze hersenen zijn complex en cacao heeft een positieve invloed door een modulerend effect op neurotransmitters.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Chocolade is misschien niet zo ontstekingsbevorderend als andere voedingsmiddelen op deze lijst, maar onderzoek heeft aangetoond dat het eten van meer dan één portie pure chocolade per dag kan leiden tot een ontstekingsreactie in het hele lichaam .
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
1. Omega-3-vetzuren . Omega-3-vetzuren, die veel voorkomen in vette vis zoals zalm of tonijn, behoren tot de meest krachtige ontstekingsremmende supplementen. Deze supplementen kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende soorten ontstekingen, waaronder vasculaire ontstekingen.
Sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten ook vezels, kalium, calcium, B-vitamines, koper en ontstekingsremmende fytochemicaliën zoals flavonoïden en carotenoïden.
Fentanyl is de krachtigste en gevaarlijkste pijnstiller ter wereld. Artsen schrijven het voor bij hevige, plotselinge of langdurige pijn, bijvoorbeeld na een operatie, een hartaanval of kanker.
Donkere chocolade en de gezondheid van de hersenen
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van 48 gram biologische chocolade met 70% cacao de neuroplasticiteit in de hersenen verhoogt, wat positieve effecten kan hebben op het geheugen, de cognitie en de stemming .
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!