6. Is het water geschikt om te zwemmen? Het water van het Amsterdamse Bos is van uitstekende kwaliteit.In de Grote Vijver is een apart zwemgedeelte afgezet.
Amsterdamse Bos
Zo heeft de Grote Vijver, een officiële zwemlocatie in het Bos, een apart zwemgedeelte. Voor kids zijn er twee kinderbaden, waar ze veilig in het water kunnen spelen. Vanaf de lage bruggen kunnen oudere kinderen (en avontuurlijke volwassenen) hun duikkunsten vertonen.
Op verschillende plekken kun je zwemmen in het Amsterdamse Bos. Voor de allerkleinsten zijn er in het Amsterdamse Bos twee kinderbaden. Er is ook een officiële zwemlocatie in het Bos: de Grote Vijver heeft een apart zwemgedeelte.
Om de natuur te beschermen is het verboden om in de bossen en struiken naast de paden en velden te lopen. Dat geldt voor u en uw hond. Op sommige drukke plekken en bijzondere natuurgebieden in het Bos is het verboden voor honden of moeten honden aangelijnd zijn.
Er zijn verschillende parkeerhavens in het Amsterdamse Bos. Parkeren is gratis, behalve van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 19:00 uur op de parkeerweide bij de hoofdentree van het Bos (hoek Amstelveenseweg - Van Nijenrodeweg).
Blauwalg Park Somerlust en IJburg
We zien op dit moment blauwalg op plekken waar dat zeldzaam is. Zoals bij Park Somerlust aan de Amstel. Dit is geen officiële zwemplek. Veel mensen nemen hier wel een duik in het water.
Goedgekeurde zwemwaterlocaties
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen.
Zwemmen in rivieren en kanalen kan gevaarlijk zijn door de zuiging van schepen en gevaarlijke stroming. Daarom staan rivieren en kanalen niet op de lijst met officieel aangewezen zwemplekken.
Het drinkwater in Amsterdam en omgeving is van de hoogste kwaliteit. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet de waterkwaliteit elke dag. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is. Een medewerker van Het Waterlaboratorium onderzoekt water onder een microscoop.
Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico's. Steeds meer Amsterdammers zwemmen in open water, zoals grachten, kanalen en plassen. Dat levert veel plezier op en brengt verkoeling in hete zomers.
Er zijn slechts een handvol officiële zwemplekken in en om de stad. Op veel andere plekken wordt zwemmen gedoogd, maar geldt altijd: het is op eigen risico. Zo wordt de waterkwaliteit op die plekken bijvoorbeeld niet getest. Let op: bij meren en stilstaand water ligt het gevaar van blauwalg altijd op de loer.
Op bijna alle officiële zwemlocaties in en om Amsterdam kun je veilig zwemmen. Alleen voor de Ouderkerkerplas geldt een negatief zwemadvies, omdat de waterkwaliteit onvoldoende is. Daardoor is er een grote kans op maag- en darmklachten, meldt Zwemwater.nl.
Zelfs in de zomer is het een heerlijke verkoeling om de kleine vroeg op te halen en nog even te laten spelen voor het eten. Er staan bij dit pierenbadje ook toiletten dus alles is in de zomer tip top geregeld.
Het bad is niet diep, ideaal om lekker in te spatteren met kleintjes. Naast het bad ligt ook een zandbak, een klimrek en een houten kasteel, waardoor dit ook een fijne plek is voor minder warme dagen. Vanaf mei kunnen kinderen in het kinderbadje volop genieten van het koele water bij lekker warm weer.
Zuid-Holland, Plas Merwelanden
Moerassige kreken, brede vaargeulen, de Biesbosch is waterrijk. Maar voor een dagje aan de waterkant kun je het beste naar Plas Merwedelanden, waar het water veilig is voor zwemmers.
Zwem niet in lauw, stilstaand water; zeker niet als daar ook ratten leven of als er dode dieren drijven (eenden, vissen). Laat ook de hond niet in dit water zwemmen. Probeer te vermijden dat je oppervlaktewater binnenkrijgt. Drink het nooit, ook niet als het er schoon uitziet.
Blauwalgen komen in verschillende vormen voor. Het kunnen kleine klontjes zijn die zweven in het water of het kan eruit zien als kleine grassprietjes die zweven in het water. Er kan een soort blauwe zweem aan het wateroppervlak zichtbaar zijn. Het kan ook zijn dat het water een troebele blauwgroene kleur heeft.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
De kans dat u ernstig ziek wordt van 's zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn. Als u de adviezen goed opvolgt, is er weinig kans dat u nog in de problemen komt door blauwalg.
Als je hebt gezwommen in water met blauwalgen, kun je last krijgen van jeuk en huiduitslag. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, koorts, een zere keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten gaan na ongeveer 5 dagen vanzelf over.
De hitte geeft bacteriën, larfjes en andere ziekteverwekkers echter vrij spel in het oppervlaktewater. Zo ontstaat in plassen en sloten blauwalg, krijgen zwemmers last van zwemmersjeuk, heerst er botulisme en is er kans op de ziekte van Weil. Hieronder volgt een overzicht van zomerse problemen met water.
ZWEM NIET IN DE RINGVAART!
Alleen op de officiële zwemwaterlocaties wordt de hygiëne en veiligheid gecontroleerd tijdens het zwemseizoen.