Hortensia's bemesten is een tuinklusje voor eind maart – april, direct na het snoeien van je hortensia's. Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest.
Hortensia's bemesten
Naast goede grond, hebben hortensia's ook behoefte aan goede voeding. Bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte ook ijzer en magnesium bevat. IJzer zorgt voor een mooie volle kleur van de bloemen, magnesium met name voor een mooie kleur van het blad.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar. Bij deze mest is het zo dat alles wat je teveel geeft, in het grondwater terecht komt.
Het bemesten van de Hortensia doe je twee keer per jaar met een meststof met meer Kali (K). Kali zorgt namelijk voor de mooie rijke bloemen in de plant. Gebruik je een meststof met veel stikstof (N) dan ga je een slappe plant kweken waar de energie niet van naar de bloei van de knop gaat.
De beste grondsoort voor een hortensia is verse humusrijke grond, die goed doorlatend is, voedzaam en neutraal tot licht zuur. Dit is echter meestal niet haalbaar. De meeste Hortensia' s doen het ook gewoon goed op normale tuingrond. Voorwaarde is wel dat de Hortensia in de zomer voldoende water krijgt.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Kippenmest bestaat uit de uitwerpselen van kippen eventueel gemengd met strooisel. Kippen produceren geen vloeibare maar vaste urine. Het witte deel van de mest bestaat uit urine. De kippenmest bevat daarom in verhouding met stalmest veel ammoniak.
Om een hortensia blauw te laten worden kunt u aan de grond wat aluminium-sulfaat of kali-aluin toevoegen. Strooi dit jaarlijks rond eind september, begin oktober rondom de hortensia en hark het in de grond. Of los het op in lauw water en giet het zo dicht mogelijk bij de hortensia zonder het blad te raken.
Bruine randen op de bladeren en/of bloemen is een teken dat de kamerplant te veel direct zonlicht ontvangt. Plaats de plant, in dit geval, verder van het raam. Als de bladeren beginnen te hangen, is dit een teken dat de Hortensia water verlangt. Geef de plant, in dit geval, weer water.
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
De grond heeft een luchtige structuur en door de hoeveelheid turf is het de ideale voedingsbodem voor hortensia's en rododendrons. Zij hebben behoefte aan grond met een lage zuurgraad. Een luchtige structuur zorgt voor goede wortelontwikkeling.
Geel blad bij Hortensia's ligt vaak aan een gebrek aan voedingsstoffen, teveel kalk in de grond en/of slechte afwatering. Vaak is na een paar jaar het bodemleven in een pot uitgeput. Bemesten helpt zeker, maar voor korte duur.
Heel veel tuinplanten hebben zure grond nodig om zo hun voedingsstoffen te kunnen opnemen. Bekende voorbeelden zijn de Rhododendron's of de Hortensia's. Zulke tuinplanten worden 'zuurminnende' tuinplanten genoemd.
Kalk of blauwmaker
De wens van een witte hortensia is om een neutrale bodem te staan. Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen. Om blauwe hortensia's blauw te houden is het belangrijk om ze te bemesten met een blauwmaker.
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
Koemestkorrels zijn namelijk heel lang houdbaar. Ongeopende verpakkingen zijn maar liefst 5 jaar houdbaar!
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Kippenmest wordt veel gebruikt omdat er veel sporenelementen, kalk. Organische stof en bemestingswaarden inzitten zoals stikstof, kali en fosfaat. Droge kippenmest is een goede en complete meststof voor het bemesten van je tuin, je moestuin en het mooi houden van je gazon.
Als je de kippenmest puur gebruikt, zal het niet goed aflopen met je planten, maar meestal (hier dan toch) wordt de mest gemengd met ander plantaardig en dierlijk afval en dan maak je hele mooie compost.
Wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september. Lees ook de informatie bij pluimhortensia snoeien.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.