Propyleenglycol is een kleurloze, geurloze en heldere vloeistof wat wordt gebruikt als conserveermiddel in met name geneesmiddelen en dermatologische zalven en crèmes. Dit ingrediënt wordt van glycerine en waterstof gemaakt. Naast de conserverende eigenschappen kan het ook worden ingezet als vochtdrager in producten.
WAT IS PROPYLEENGLYCOL? Propyleenglycol, oftewel Propaan-1,2-diol (E1520), is een levensmiddelenadditief dat is toegelaten als drager in kleurstoffen, emulgatoren en antioxidanten, enzymen, alle smaakstoffen en alle voedingsstoffen.
Het ontvet en droogt de huid zeer sterk uit. Bovendien kan het opgenomen worden in de bloedbaan. Het geeft mogelijk hartritme stoornissen en het kan nierschade en leverafwijkingen veroorzaken. Bij inademing irriteert het de neus en het ademhalingskanaal en bij inslikken leidt het tot misselijkheid, overgeven en diaree.
Propyleenglycol wordt door de chemische, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie gebruikt als antivriesmiddel wanneer lekkage kan leiden tot contact met voedsel. De Food and Drug Administration (FDA) heeft propyleenglycol geclassificeerd als een additief dat " algemeen erkend als veilig " is voor gebruik in voedsel.
Propyleenglycol zit in veel producten als oplosmiddel, zoals tatoeage inkt en sommige luchtverfrissers. In persoonlijke verzorgingsproducten, zoals billendoekjes en handzeep, kan het als vochtinbrengende stof worden gebruikt. Ook in geneesmiddelen zit propyleenglycol soms als oplosmiddel.
Propyleenglycol is goedgekeurd voor gebruik in bepaalde hoeveelheden in voedsel, cosmetica en farmaceutische producten. Als u voedselproducten eet, cosmetica gebruikt of medicijnen neemt die het bevatten, wordt u blootgesteld aan propyleenglycol, maar deze hoeveelheden worden over het algemeen niet als schadelijk beschouwd .
In voedingsmiddelen kan propyleenglycol op de volgende manieren worden gebruikt: Antiklontermiddel: Het helpt voorkomen dat voedselcomponenten aan elkaar blijven plakken en klonters vormen, zoals in gedroogde soepen of geraspte kaas. Antioxidant: Het verlengt de houdbaarheid van voedingsmiddelen door ze te beschermen tegen bederf veroorzaakt door zuurstof .
Propyleenglycol wordt toegevoegd aan voedsel en dranken om de smaak en textuur te verbeteren. Het is geen antivries . Het wordt als veilig beschouwd om te gebruiken in de hoeveelheid die aanwezig is in voedsel.
A: JA, DAT IS ER . Er was een rechtszaak in 2021 over het gebruik van propyleenglycol in Hint-water omdat het niet "natuurlijk" is en niet in de ingrediëntenlijst staat. Hint won de rechtszaak en propyleenglycol blijft in het product zitten. Nuttig?
Het Department of Health and Human Services (DHHS), het International Agency for Research on Cancer (IARC) en de EPA hebben propyleenglycol niet geclassificeerd voor carcinogeniciteit . Dierstudies hebben niet aangetoond dat deze chemische stof carcinogeen is.
Propyleenglycol wordt door zijn niet giftige eigenschap gebruikt in alle systemen waar dit vereist is. Als je propyleenglycol vergelijkt met ethyleenglycol heeft het een veel lagere capaciteit voor efficiënte warmteoverdracht.
Toxische effecten omvatten hyperosmolaliteit, verhoogde anion gap metabole acidose (door lactaatacidose), acuut nierletsel en sepsis-achtig syndroom. Behandeling van toxiciteit omvat hemodialyse om propyleenglycol effectief te verwijderen.
Propyleenglycol wordt in een breed scala aan levensmiddelen gebruikt, vaak om vocht vast te houden, maar ook om levensmiddelen te verdikken , te emulgeren en te conserveren.
Propyleenglycol is een alifatische alcohol die wordt gebruikt als huidverzorgingsmiddel, viscositeitsverlagend middel, oplosmiddel of geurstof in cosmetica. Het werkt ook als bevochtigingsmiddel, antioxidant en emulsiestabilisator.
Een emulgator is een natuurlijke of chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel. Een voorbeeld van een emulgator is lecithine (E322), dat meestal uit sojabonen wordt gemaakt, maar ook wel uit zonnebloemolie.
Over het algemeen is ethyleenglycol een ideale keuze als thermische prestaties belangrijk zijn en er geen mogelijkheid is tot contact met mensen . Als toxiciteit uw grootste zorg is, dan is propyleenglycol waarschijnlijk de veiligste keuze.
PG en VG kunnen longweefsel irriteren en beschadigen
Al deze stoffen, inclusief propyleenglycol en glycerol, hadden schadelijke effecten op de bronchiale cellen.
De roze antivries van Uni-Gard, die bij bouwmarkten Lowes en sommige watersportwinkels voor ongeveer $ 3 per gallon wordt verkocht, is een van de meest verkochte propyleenglycolformules voor watersporters.
Waar zitten antioxidanten in? Antioxidanten worden ook gebruikt als hulpstof (conserveermiddel) bij de productie van voedingsmiddelen en zijn te herkennen aan E-nummers op het etiket. Ze worden onder andere toegevoegd om te voorkomen dat vetten ranzig worden door oxidatie van vetzuren.
Hoewel PG over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan PG-toxiciteit optreden bij gebruik in hoge doses of gedurende langere perioden. Gerapporteerde bijwerkingen van PG omvatten toxiciteit van het centrale zenuwstelsel (CZS), hyperosmolariteit, hemolyse, hartritmestoornissen, toevallen, agitatie en lactaatacidose .
IS HET "NATUURLIJK"? Hoewel de grondstoffen die worden gebruikt bij de productie van biobased propyleenglycol van natuurlijke oorsprong zijn, wordt propyleenglycol zelf niet als "natuurlijk" beschouwd omdat het een transformatie ondergaat van de ene chemische stof naar de andere.
Of EG of PG wordt gebruikt, de mengverhouding is 50% glycol en 50% water . Soms wordt in het zuiden of warmere klimaten 40% glycol gebruikt; of bij extreme kou kan het zelfs 60% glycol zijn, maar de 50/50-mix is het meest gebruikelijk. De juiste verhouding zorgt voor een goede bescherming tegen koken/vriezen voor de omgeving waarin het wordt gebruikt.
Zijn er verschillende soorten glycol en breken ze af bij verschillende temperaturen? Ja, de twee meest voorkomende soorten glycol zijn ethyleenglycol en propyleenglycol. Ethyleenglycol begint over het algemeen af te breken bij ongeveer 200°C (392°F), terwijl propyleenglycol begint te ontbinden bij ongeveer 188°C (370°F) .
Rundvee: 2-maal daags 250 ml, gedurende 4 dagen. Geiten/schapen: 2-maal daags 50 ml, gedurende 4 dagen.