Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Rauwe vis, rauw vlees en producten met rauwe eieren of melk kan je het beste vermijden. Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten waar je kindje extra gevoelig voor is. Voorbeelden van deze producten zijn filet americain en ossenworst.
Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
VLEES, VIS, SCHAAL- EN SCHELPDIEREN EN EIEREN
Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte gerookte vis zoals sushi en gerookte zalm. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig). Lever.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Harde of knapperige voedingsmiddelen: Noten, popcorn en pretzels zijn allemaal verstikkingsgevaren, net als alle harde snoepjes en hoestpastilles . Plakkerige voedingsmiddelen: Kauwgom en plakkerige voedingsmiddelen, zoals gelei of gummy snoepjes, gedroogd fruit en marshmallows, kunnen in de keel van uw baby blijven steken. Draderige, gesmolten kaas kan ook een verstikkingsgevaar vormen.
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.
Als je kind 8 maanden is, kun je hem weleens een plakje kaas geven, maar zachte kazen zoals brie zet je maar beter niet op het menu. Alle kazen die gemaakt worden met rauwe melk (denk bijvoorbeeld ook aan camembert) kunnen namelijk de listeriabacterie meedragen.
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.
Rauw of ondergekookt voedsel zoals vlees, vis, eieren, melk, kaas en zeevruchten kan besmet zijn met bacteriën die gevaarlijk zijn voor kinderen (Salmonella, E.coli, Listeria).
Een van de voedingsmiddelen die verantwoordelijk is voor dodelijke verstikkingsincidenten, string cheese, wordt het beste geïntroduceerd na 12 maanden oud , en zelfs dan, in dunne strengen getrokken om veilig te zijn. String cheese in ronde, hapklare stukken snijden verhoogt het risico op verstikking, omdat deze veerkrachtige stukken precies de juiste grootte hebben om de luchtwegen te blokkeren.
Bovendien kan een zoutrijk dieet ervoor zorgen dat baby's een levenslange voorkeur voor zoute voedingsmiddelen ontwikkelen, wat op zijn beurt de algehele kwaliteit van hun dieet kan verlagen. Probeer geen zout toe te voegen aan de voeding van uw baby als ze jonger zijn dan 12 maanden . Na 1 jaar kunt u een kleine hoeveelheid zout toevoegen aan het dieet van uw kind.
Snoep, chips en snacks
Geef je kind niet te veel snoep, koek en chips. Hierdoor krijgt hij een grote hoeveelheid ongezonde vetten, suikers en/of zout binnen. Laat je verder niet misleiden door termen als biologisch of een 'gezond' ogende verpakking. Ook biologische chips of groentechips bevatten veel zout en vet.
Snij groente en fruit daarom altijd in vieren tot je kind vijf jaar is, vanaf die leeftijd kunnen kinderen gecontroleerder slikken. Vergeet ook knakworsten niet: die zijn even groot als de luchtpijp en zacht, dus kunnen vervormen. Snijd knakworsten altijd in de lengte en in stukjes van een centimeter.
Hoewel de vis van vissticks van goede kwaliteit is, zou ik het toch nog niet gebruiken voor je zoontje. Er wordt geadviseerd om pas vanaf 9 maanden olie of boter te gebruiken en hoewel je het korstje eraf haalt, krijgt je baby hier toch wat van binnen.
Voor welke leeftijd is het Danoontje tussendoortje zonder toegevoegde suiker geschikt? Danoontje is geschikt vanaf 3 jaar omdat kinderen in hun eerste levensjaren de koemelk niet goed kunnen verteren.
Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes.
Vanaf 1 jaar
Als je baby 1 is, mag hij met de pot mee-eten. Je kunt hem bovenstaande producten als snack blijven geven, maar je mag hem nu ook de volgende gezonde snacks geven: Doosje rozijntjes. Gedroogde appeltjes of ander gedroogd fruit.
6+ maanden
Andijvie, asperge, biet, bloemkool, broccoli, courgette, doperwt, komkommer, (overige) koolsoorten, koolrabi, pastinaak, peulvruchten, pompoen, prei, snijboon, sperzieboon, spinazie, tomaat, venkel, witlof, wortel, enz.
Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Producten met veel zout, zoals vleeswaren, kant-en-klare sauzen en snacks.
Baby's mogen gepasteuriseerde volle kaas eten vanaf 6 maanden oud . Hieronder vallen harde kazen, zoals milde cheddar kaas, hüttenkäse en roomkaas.
Citrusvruchten zoals citroenen, limoenen en grapefruits worden niet aanbevolen voor baby's tot ongeveer 8-10 maanden. Deze voedingsmiddelen zijn zuur, wat kan leiden tot maagklachten en/of zure reflux of luieruitslag.