Porselein bleek een duur, maar uitermate fraai en geschikt product om uit te drinken. Het werd toen "het witte goud" genoemd. Ook het serviesgoed werd door de veranderende tafelmanieren uitgebreider.
Na enige ervaring is het materiaal zeker ook aan de voor- of bovenkant te herkennen, maar de onderkant van de standring geeft het makkelijker weg. Als de ongeglazuurde rand wit en hard is, dan heb je porselein in handen. Zie je de klei en is het een tint grijs of zelfs licht rood, dan heb je aardewerk in handen.
Keramisch servies is wat minder stootbestendig dan porselein, maar door een glazuurlaag die erop aan wordt gebracht, is het wel zeer krasbestendig. Bovendien is het vaak verkrijgbaar in andere kleuren dan wit.
Porselein is licht servies, kras- en stootvast en geschikt voor dagelijks gebruik. Aardewerk daarentegen is zwaarder en breekt sneller. Hiermee is het ook minder geschikt voor dagelijks gebruik. Porselein gaat dus niet alleen een stuk langer mee, maar is daarmee ook een stuk duurzamer.
Behalve porselein is ook keramiek erg populair als materiaalkeuze voor een servies. Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden) en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling.
Je zou denken dat deze drie hetzelfde zijn. Maar gebaksborden van porselein zijn toch vaak een stuk duurder dan bordjes van keramiek of aardewerk. Dit ondanks dat ze gemaakt worden van basisproducten zoals water en klei.
Keramisch (aardewerk) servies
Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen.
Wat is porselein? Porselein wordt bij hogere temperaturen afgebakken (1300-1500°C) en is daardoor zeer stevig en duurzaam. Ondanks zijn lichtere gewicht zal porselein dus minder snel breken dan aardewerk. Er zijn verschillende varianten van porselein.
Het meeste alledaagse servies is geschikt voor de vaatwasser. Zacht porselein, ook wel beenderporselein of ivoorporselein genoemd, heeft doorgaans decoraties onder het glazuur aangebracht en zou in principe in uw vaatwasmachine moeten kunnen.
Behalve wanneer aardewerk wordt gedecoreerd of beschilderd bovenop de extra glazuurlaag, is aardewerk of keramiek perfect geschikt voor de oven. Porselein: is eigenlijk een specifieke soort van aardewerk of keramiek. Het is een mengeling van verschillende grondstoffen, waaronder witte klei en kwarts.
Wedgwood is een Brits bedrijf dat zich specialiseert in aardewerk en porselein. Het bedrijf is in 1759 opgericht door Josiah Wedgwood (1730-1795), ook wel bekend als "The Father of English Potters".
Vooral materialen zoals bamboe, hout, aardewerk en keramiek zijn populair en zijn goed met elkaar te combineren. Servies van handgemaakt keramiek is uniek en door de imperfecties erg bijzonder om te hebben. Door te kiezen voor lichte aardetinten creëer je een rustige en frisse uitstraling op tafel.
Het wordt vooral gebruikt om borden, kommen, bekers en ander vaatwerk te produceren dat dienstdoet bij het opdienen en nuttigen van voedsel en drank. Ovenvast porselein dient in de eerste plaats voor het bereiden van voedsel in een oven, en kan een temperatuur tot 250 °C à 300 °C verdragen.
De waarde hangt wat van van de grootte en de staat. Indien er heel wat borden en vormstukken zijn, dan schatten we al snel op een 125 à 150 euro. Of misschien zelfs wat meer. Zo'n servies kan je eventueel nog aanvullen door op rommelmarkten te snuisteren of door het raadplegen van de verkoopssites op het net.
De blauwwitte porseleinen vaas was een van de 32 porseleinen objecten die woensdag geveild werden bij veilinghuis Sotheby's in Hongkong. Het topstuk van de veiling was goed voor 16,5 miljoen euro. In totaal bracht de veiling ruim 50 miljoen euro op. De Chinese kunstmarkt wordt steeds belangrijker op mondiaal vlak.
Uw porselein wordt getaxeerd door gecertificeerd makelaar & taxateur Charles Bastings. Hij is expert op het gebied van porselein en informeert u naast de actuele waarde graag over de herkomst, stijl, datering en de overige bijzonderheden van uw porselein zoals de betekenis van eventuele afbeeldingen.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Beenderporselein, Bone China of ivoorporselein is een porseleinsoort van de hoogste kwaliteit, gemaakt volgens een speciaal procédé. Oorspronkelijk is dit een soort porselein uitgevonden door de experimenten van een Britse fabrikant, met name Josiah Wedgwood. Een naam die we uiteraard allemaal kennen!
Heel scherpen messen kun je beter met de hand blijven afwassen. Of ze nu staan of liggen in de vaatwasser, je kunt het risico beter niet nemen. Daarnaast kan het scherpe mes het mandje voor het bestek ook beschadigen en worden de messen zelf ook bot in de vaatwasser.
Keramische wastafels zijn ook bekend als "porselein" wastafels. Composiet spoelbakken zijn ook bekend als "hars." Keramische spoelbakken zijn geschikt voor traditioneel uitziende huizen, terwijl composiet spoelbakken zijn beter geschikt voor de hedendaagse stijl degenen.
Hoeveel servies je nodig hebt is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden en je levensstijl. Maar als vuistregel kun je aanhouden: voor een 1-persoons huishouding is het handig om 4 van alles te hebben. En met een wit porseleinen servies ben je verzekerd van goede kwaliteit en tijdloze borden.
Keramiek. Keramiek is bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Deze items doen het niet goed in de vaatwasser en kunnen dus beter met de hand worden afgewassen.
Aardewerk met een glazuurlaag mag je gewoon in de vaatwasser stoppen. Met ongeglazuurd aardewerk moet je harder oppassen. Dit mag bijvoorbeeld niet in de vaatwasser.
Porseleinklei of kaolien is klei die gebakken kan worden van 1200° tot 1400°. Deze klei is heel erg fijn. Wanneer je porseleinklei heel dun maakt en hoog genoeg bakt wordt hij doorzichtiger en laat dan licht door. Deze klei is duurder dan de meeste andere kleisoorten.
De eigenschappen van stoneware zitten in tussen die van aardewerk en porselein. Het wordt op een iets hogere temperatuur gebakken dan normaal aardewerk. Stoneware servies kan ook iets beter tegen een stootje. Het wordt daarom ook vaker gebruikt in de horeca.