Bloembollen haal je uit de grond als ze volledig uitgebloeid zijn en het blad en de steel helemaal afgestorven zijn. Schep ze voorzichtig uit de grond en veeg de aarde van bol af. Spoel ze niet af met water! Aan de onderkant van de uitgebloeide bloembollen zie je vaak nieuwe bolletjes ontstaan.
Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen
De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
Bewaar uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos
Je kunt de bloembollen van eind september, oktober tot zelfs in november weer planten. De meeste van de voorjaarsbloeiers uit een bol plant je in september. Denk aan sterhyacint, sneeuwklokjes, dwergiris en de krokus.
Laat je de bollen nadat je ze gekopt hebt in de grond zitten, dan heb je kans dat ze het volgende jaar weer bloeien. De grond waar de bol in zit is eigenlijk net iets te koud. Hierdoor krijgt de bol niet de juiste temperatuurbehandeling en worden de bloemen vaak kleiner en dunner.
Ook de bollen van narcissen, hyacint, druifhyacint, dwergiris en krokus moeten/mogen nu de grond in. Hoe vroeger je plant, hoe vroeger ze bloeien. Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen nonchalant uit in de border. Plant ze daar waar ze neerkomen.
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
bewaar de doos op een droge en koele maar vorstvrije plek zoals de kelder of schuur; controleer de bollen geregeld om er zeker van te zijn dat ze niet te nat zijn en niet zijn aangetast door ziekten; plant de bloembollen in het najaar/voorjaar op een andere plaats in de tuin om uitputting van de grond te voorkomen.
Wat moet ik doen als mijn narcissen zijn uitgebloeid? Als narcissen zijn uitgebloeid laat je ze lekker staan.Laat het loof volledig afsterven tot het een geel of bruine kleur heeft.
Als je je narcissen niet wilt laten verwilderen, kan je ze ook uit de grond halen. Op deze manier kan je ze het volgende jaar op een andere plek in je tuin plaatsen. Laat ook in dit geval het blad en de steel helemaal geel worden voordat je ze rooit. Als dit het geval is kan je het loof van de bol afknippen.
Kun je narcissen in de grond laten zitten? Je kunt narcissen na hun bloei prima in de grond laten zitten. Om het volgende voorjaar weer te kunnen bloeien, heeft de narcis voldoende reservevoedsel nodig. Dit haalt de bol uit de bladeren.
Zijn bloembollen winterhard? De voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten zijn winterhard en kan je gewoon in de grond laten zitten.
Je kan er wel voor kiezen om je tulpenbollen in de grond te laten zitten. Echter zullen ze in het volgende jaar kleinere bloemen geven of zelfs helemaal niet bloeien. Ons advies is dan ook om je uitgebloeide tulpen uit de grond te halen, en elk jaar voor nieuwe verse bollen te kiezen.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden. Welke manier u ook kiest; plant eenjarigen tussen de verdorrende Tulpen.
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht.
Op het moment dat het blad en de steel volledig afgestorven zijn, kunnen de bloembollen uit de grond gehaald worden. Dit wordt ook wel het rooien van bloembollen genoemd. Na het rooien is het goed om de meeste aarde er af te halen. Bewaar de bloembollen goed droog omdat de bloembollen anders snel gaan rotten.
Bollen pellen
Na het rooien pelt men de bollen door de kleine broedbolletjes onder de bollen te verwijderen. Deze broedbolletjes kun je net als de volwassen bloembollen bewaren en het volgende jaar opnieuw planten. Je zult zien dat deze bollen ieder jaar een stukje groeien en zich uiteindelijk ook gaan vermeerderen.
Een beetje stuifmeel van de ene bloem op de stamper van de andere bloem aanbrengen.Daarna gaat hij er zaad van winnen.Uit het zaad kweekt hij bollen. Na ongeveer vijf jaar gaan die bollen bloeien.
Alleen via vegetatieve vermeerdering is het mogelijk een nieuwe partij bloembollen te telen met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant. Een aantal van de kleine voorjaarsbloeiende bloembollen verwildert eenvoudig door zaad of broedbolletjes (zie verwilderingstips).
In februari is het vaak nog te koud om de bollen, die in het najaar in de tuin geplant zijn, vanuit de grond omhoog te zien groeien en bloeien. Maar daar is een oplossing voor: Voorjaarsbollen op pot. Hiermee vervroegt u het voorjaar in de tuin en in de huiskamer.
Zomerbloeiende bloembollen plant u in januari tot mei voor een kleurrijke zomer en nazomer. Let op dat niet alle zomerbollen tegen vorst kunnen. Plant sowieso nooit wanneer het vriest.
Tips voor de verzorging van voorjaarsbollen op pot
Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed. Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen. Zet bollen-op-pot op een lichte plek, met bij voorkeur ochtend- of avondzon.