De huisarts kan al wel je bloeddruk meten en het hart en de halsslagaders beluisteren met een stethoscoop. Na verwijzing naar een neuroloog zal deze om te beginnen nog eens naar je verhaal luisteren, omdat dit zoals gezegd essentieel is voor het stellen van de diagnose TIA. Waarschijnlijk wordt ook scan-onderzoek (
Is een TIA ook te zien op een scan? Een TIA is niet te zien op een CT- of MRI-scan. De scans sluiten vooral andere oorzaken uit, zoals een hersenbloeding of infarct. Dit is wel belangrijk, want de 3 verschillende soorten beroerte hebben ieder een eigen aanpak nodig.
Bij een TIA is een bloedvat in de hersenen even afgesloten. U heeft hierdoor korte tijd klachten gehad. Bijvoorbeeld een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten, niet goed zien of minder of een ander gevoel in uw gezicht, arm of been.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Dit doen we op twee manieren. Met echografie (geluidsgolven) brengen we de aders in beeld. Daarnaast meten we met een doppler hoe snel het bloed stroomt. Hartfilmpje (ecg): Met een hartfilmpje kijken we of een hartritmestoornis de oorzaak is van de beroerte.
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad. Het komt er immers op aan dat de arts uit je verhaal kan afleiden dat er een TIA is geweest. Als je verlammingen hebt gehad kun je dat vaak wel duidelijk vertellen.
Er wordt een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. De bloeddruk wordt meerdere malen gemeten. Er wordt een duplex-scan gedaan: een echo-onderzoek van de halsvaten. Dit onderzoek geeft informatie over eventuele vernauwingen in de bloedvaten van de hals.
Symptomen van een TIA
De kenmerken van een TIA lijken veel op de symptomen van een beroerte of herseninfarct. Mogelijke verschijnselen van een TIA zijn: Een plotseling verlies van gevoel, zwakte of een prikkelend gevoel in je armen, gezicht of benen. Zichtveranderingen zoals dubbelzien of blindheid in een oog.
Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) gaat er even iets mis in de bloedvaten van de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van je hersenen tijdelijk te weinig bloed. Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan dit tot wel 24 uur duren.
Stress als oorzaak
“In de jaren daarna volgden nog 4 beroertes en meerdere TIA's. De grootste oorzaak bleek stress.
Mensen met een obstructief slaapapneu syndroom (OSA) hebben een grotere kans een TIA of beroerte te krijgen. Goede behandeling van OSA kan TIA's en beroertes voorkomen. Dat concludeert onze neuroloog/somnoloog Mirjam Schipper in haar promotieonderzoek.
Sommige patienten kunnen na ontslag direct naar huis, anderen gaan eerst nog naar een revalidatieafdeling. Afhankelijk van uw situatie, wordt u binnen 6 weken tot 3 maanden na het ontslag teruggezien op de poli Neurologie.
Bij een TIA treedt hoofdpijn vrijwel nooit op. - Tintelingen in handen en voeten, misselijkheid, en het zien van “schit- teringen” zijn verschijnselen die soms wel bij migraine optreden, maar vrijwel nooit bij een TIA. - TIA's beginnen plotseling. Meestal verdwijnen de verschijnselen binnen enkele minuten.
het hele TIA onderzoek duurt alles bij elkaar ongeveer 4 tot 4,5 uur. U bent deze tijd op afdeling B3 oost. Tussen de verschillende onderzoeken door mag u het ziekenhuis niet verlaten. U mag een begeleider mee nemen die u gedurende de dag gezelschap houdt.
Een TIA kan de voorbode zijn van een herseninfarct en moet gezien worden als medisch spoedgeval. In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 50.000 mensen een TIA. Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen.
Een herseninfarct of een TIA worden ook wel een beroerte genoemd.
Na een TIA worden standaard de volgende medicijnen voorgeschreven: Acetylsalicylzuur, Clopidogrel (Plavix) en Simvastatine (Zocor).
Op de afdeling Radiologie maken we een MRI/CT-scan van uw hersenen. Met deze scan kunnen we zien of de TIA blijvende schade aan uw hersenen heeft veroorzaakt. En we kijken of de bloedvaten in uw hersenen verder in orde zijn.
De kans op herhaling van een TIA is afhankelijk van • de oorzaak • welke risicofactoren voor een TIA bij u aanwezig zijn • de mogelijke aanpak van deze risicofactoren. Veel hangt dus af van de vraag of het goed lukt een eventuele oorzaak te behandelen en de risicofactoren te verminderen.
De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn hetzelfde, maar de oorzaken zijn heel verschillend. Bij alle 3 is het belangrijk dat er zo snel mogelijk 112 gebeld wordt. Een TIA en een herseninfarct ontstaan op dezelfde manier. Er loopt een stolsel vast in het bloedvat.
Hoe groot is de kans op herhaling van een TIA of beroerte? Dit is afhankelijk van de oorzaak en de risicofactoren. Risicofactoren zijn ondermeer: een verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, verhoogde bloedsuiker, overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik en een hogere leeftijd.
Vermoeidheid komt na een TIA of CVA vaak voor. De vermoeidheid is voor uw omgeving niet zichtbaar, maar kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. De vermoeidheid kan direct na het CVA ontstaan. Twee jaar na een CVA heeft de helft van de mensen nog last van vermoeidheidsklachten.
Bij een TIA is er sprake van een tijdelijke onderbreking in de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit gaat gepaard met neurologische uitvalsverschijnselen. Via uw neuroloog of huisarts bent u aangemeld voor de TIA-screening. Doel van de TIA screening is onderzoek verrichten naar de oorzaak van de TIA.
De FAST-test is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen. FAST staat voor: Face, Arm, Speech en Time en kan worden vertaald naar 'GAST': Gezicht, Arm, Spraak en Tijd. Vraag de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.
Ongeveer 9 op de 10 mensen vertoont minstens één van de onderstaande symptomen bij een beroerte. Scheve mond: de mondhoek hangt plotseling naar beneden. Verwarde spraak: iemand praat ineens verward of kan de woorden moeilijk uitspreken. Lamme arm: plotseling ontstaat er krachtsverlies of verlamming van een arm.