Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed.
Je edelstenen opladen met zonlicht is namelijk ook een mogelijkheid. Ook hier is het belangrijk om rekening te houden met het soort steen, omdat niet iedere soort goed tegen fel zonlicht kan. Amethist kun je het beste uit de zon houden bijvoorbeeld, net als turkoois, rozenkwarts, toermalijn en aventurijn.
Kristallen als bergkristal, agaat, jaspis en versteend hout kun je prima ontladen onder lauw stromend water. Opladen van deze stenen kan prima in daglicht. Sommige stenen, zoals bergkristal en zonnesteen, willen graag in de volle zon, maar voor de amethist is diffuus licht geschikter.
Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om edelstenen met elkaar te combineren die een tegengestelde werking hebben. Een voorbeeld hiervan is Rozenkwarts en Gele calciet. Als je een edelsteen met kalmerende werking gaat combineren met een steen die zorgt voor een actieve houding en energie, werkt dat niet goed samen.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Je heb blauw Asbest, crocidoliet en witte asbest, crysotiel. De blauwe hiervan is het gevaarlijkst. Serpentijn kan soms chrysotiel bevatten, het is dan niet geschikt als bijvoorbeeld knuffelsteen.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.
Amazoniet wordt de Steen der Welvaart genoemd. Aventurijn laat overvloed toe en brengt geluk en geld. Tijgeroog wordt gebruikt om rijkdom te bevorderen, en om de stabiliteit te geven die nodig is om rijkdom te behouden. Citrien heet wel Steen der Handelaren.
Er zijn geen regels over hoeveel edelstenen je maximaal bij je zou mogen dragen. Maar het beste is om niet meer dan drie verschillende edelstenen te combineren. Vaak heeft een edelsteen al de werking waar jij naar op zoek bent. Maar soms wil je dit aanvullen met een tweede of derde steen.
Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur. Zonlicht kan rozekwarts doen verbleken.
In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken. Zeer bleke amethist kan met bestraling met radium weer dieppaars worden. Helaas is dit niet kleurecht; de steen verliest na verloop van tijd zijn kleur.
Opladen kan door de Rozenkwarts bij daglicht (niet in de felle zon) in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. Bergkristal versterkt de energie in een steen.
Welke steen kan beter rust geven dan de amethist. Leg een amethist onder je hoofdkussen of op je nachtkastje om heerlijk te kunnen slapen. De amethist laat alles wat gespannen is weer ontspannen en zal je rust geven in je hoofd. Rozenkwarts heeft een zachte, warme energie die je een gevoel van geborgenheid zal geven.
Je zou je steen of edelstenen set op een cluster van bergkristal, amethist, rozenkwarts, seleniet of carneool kunnen activeren. Dit zou het beste werken voor een periode van 24 tot 28 uur op een plek waar normaal geen daglicht is. Daarna moet de cluster zelf natuurlijk ook gereinigd en opgeladen worden.
AGAAT. Agaat is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. De steen bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Het bevordert rationeel en logisch denken, concentratie, het analytisch vermogen en helpt daarom om praktische oplossingen te vinden voor problemen.
Welke edelsteen brengt geluk? Citrien, Tijgeroog, Zonnesteen en Calciet (en de speciale 7 kleurige calcieten uit Visoko) brengen stralende energie, voorspoed en geluk.
Tijgeroog is een beschermende steen die de aandacht naar binnen richt en naar het grotere geheel. De steen beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, het overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
De amethist zorgt voor meer rust tijdens het slapen. Leg een amethist op je nachtkastje of onder je kussen en val sneller in slaap. Deze krachtige steen is familie van de bergkristal en de kleur varieert van roze, lichtpaars tot donkerpaars. Amethist wordt veel verwerkt in sieraden.
Tips voor gebruik: -Leg een rozenkwarts neer in een ruimte waar creatieviteit en liefde versterkt moeten worden. -Op je nachtkastje heeft rozenkwarts een positief effect op je nachtrust, maar ook op je liefdesleven. -Draag rozenkwarts aan een ketting voor dat heerlijke beschermende gevoel van liefde.
De Tijgeroog kan je opladen in het zonlicht of maanlicht bij volle maan. Of bijvoorbeeld opladen met Bergkristal, Seleniet of op een cluster Amethist. Tijgeroog kan je het beste opladen als de zon het dichtste bij de aarde is. Dat in de namiddag zon.
Als je steen breekt of zoek raakt, heb je de energie van de desbetreffende steen schijnbaar niet meer nodig in je leven. Het is een teken dat je een fase hebt afgerond. De steen, die deze fase representeerde en ondersteunde, doet vervolgens wat de natuur ook doet: hij volgt de cirkel van het leven.
Hoe lang duurt het voordat een edelsteen gaat werken? Ook daarvoor is geen algemene regel. Het hangt af van de gevoeligheid van de persoon die de edelsteen gaat dragen. Het gaat om de wisselwerking die er ontstaat, en ook van de storing die er is.