De placenta (moederkoek) is een essentieel orgaan voor het goede verloop van de zwangerschap. Hier gebeuren immers alle vitale uitwisselingen tussen moeder en foetus.
Naast de functie van de placenta om je baby te voeden en van zuurstof te voorzien, produceert de placenta de hormonen oestrogeen, progesteron, hCG en HPL. Oestrogeen stimuleert de groei van de baarmoeder, de ontwikkeling van de bloedvaten en de groei van de melkklieren in je borsten.
Waarom zou je de moederkoek in Godsnaam opeten? Door de placenta zal de moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Voorstanders prijzen de placenta vanwege de grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Ook zou het eten ervan de kans op een depressie verkleinen.
Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Na de geboorte heeft de placenta geen functie meer. De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt, met als gevolg dat de doorbloeding van de placenta stopt. De placenta laat vervolgens de baarmoederwand los, waardoor er een wond in de baarmoeder ontstaat die vanzelf geneest.
De placenta, ook wel moederkoek genoemd, ontwikkelt zich na vier weken zwangerschap. Tot die tijd ontwikkelde het embryo zich alleen nog in een vruchtzakje. De placenta zit aan de ene kant vast aan de baarmoederwand en aan de andere kant zit binnen in de vruchtzak.
Zou je er toch voor willen kiezen je placenta te eten na de bevalling? Dan kan dit op verschillende manieren. Je kunt je placenta rauw eten in een smoothie, maar je kunt hem ook verwerken in capsules. Hiervoor kun je talloze recepten en methodes vinden op het internet!
Waaruit bestaat de placenta precies? De placenta is een soort spons die bestaat uit een netwerk van aders en slagaders, de zogenaamde placenta- of chorionvlokken. Die zijn aan één kant vastgehecht aan de baarmoederwand en nemen het bloed van de moeder op.
Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.
Vastzittende placenta
Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten na je kindje vanzelf geboren. Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Placentofagie (van 'placenta' + φαγεῖν, Oudgrieks voor 'eten') is het opeten van de moederkoek (placenta) na de geboorte. Vele diersoorten doen dit om voedingsstoffen te hergebruiken. De prostaglandines die zich in de placenta bevinden, bevorderen de uterus-involutie van het moederdier.
Placenta: 650 g
Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed. Ook wordt koolzuurgas en andere afvalstoffen aan het moederlijk bloed afgegeven. Het bloed van de moeder en het bloed van het kind stromen in de placenta vlak langs elkaar heen.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Snij de placenta in dunne plakjes en bak ze op lage temperatuur (+/- 40 graden) in de oven tot ze droog en kruimelig zijn. De deur van de oven dient op een kier te staan en het drogen kan enkele uren duren maar verschilt per oven. Blijf in huis zolang de oven aan staat.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Na de bevalling krijg je te maken met nageboorteweeën. De placenta moet nog uitgedreven worden (de nageboorte). De baarmoeder blijft samentrekken om hiervoor te zorgen, maar na de pijn van de geboorte van je kind kan deze pijn wat meer wegvallen. Van de naweeën kan je nog wat last hebben.
In principe gooit de verloskundige of gynaecoloog de placenta weg. Maar misschien heb jij er andere plannen mee. In sommige culturen is het gewoonte om de placenta te begraven en er bijvoorbeeld een geboorteboom op te planten.. Wil jij niet dat ze je placenta weggooien?
Dit komt regelmatig voor, naar verwachting wordt zo'n 20-30% van de baby's geboren met een navelstreng om de nek. Een baby in de buik kan niet stikken, omdat hij nog niet ademt.
De vruchtzak is een soort 'zak' in de baarmoeder, gevuld met vruchtwater. Hierin groeit en ontwikkelt je baby zich. De vruchtzak bestaat uit twee vliezen. Het binnenste vlies is het amnion.
Placenta Previa kan bloedstolsels veroorzaken waardoor er een scheur ontstaat in de bloedvaten en/of een bloeding achter de placenta. De placenta kan als gevolg daarvan loslaten. Ook kan een extreem hoge bloeddruk (bij bijvoorbeeld pre-eclampsie) de oorzaak zijn van vroege loslating.
Alles wat jij eet en drinkt, komt via je bloed en via de placenta bij de baby in je buik. Ook dient hij als bescherming tegen ziektes en infecties. Hij weegt rond het eind van de zwangerschap zo'n 500 gram, heeft een doorsnede van 20 centimeter en is 2,5 centimeter dik.
De placenta of moederkoek is het orgaan dat bij zoogdieren tijdens de zwangerschap aangemaakt wordt door het embryo in de baarmoeder.
Woordherkomst en -opbouw
Leenvertaling van Duits Mutterkuchen (als vertaling van Latijn placenta). In de betekenis van 'nageboorte' voor het eerst aangetroffen in 1770.