d In pindakaas zijn zowel vet, water en vaste deel-tjes tegelijk aanwezig. Dus pindakaas is zowel een emulsie als een suspensie.
Een emulsie bestaat uit twee vloeistoffen die niet in elkaar kunnen oplossen. De kleur is dus troebel of gekleurd. Een bekend voorbeeld is olie en water. Je zal zien dat de olie op het water zal drijven.
Voor het verkrijgen van een stabiele en homogene emulsie is een emulgator nodig.
Er bestaan 2 soorten emulsies die voorkomen in de industrie. Water-in-olie emulsies en olie-in-water emulsies.
Een emulgator is een natuurlijke of chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel. Een voorbeeld van een emulgator is lecithine (E322), dat meestal uit sojabonen wordt gemaakt, maar ook wel uit zonnebloemolie.
Een emulsie is een mengsel van 2 vloeistoffen en een suspensie is een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. Koffie is daarom een suspensie en geen emulsie (of oplossing).
De bekendste emulsies, zoals mayonaise of slagroom, blijven stabiel dankzij toevoeging van een emulgator die maakt dat olie en water tóch oplosbaar in elkaar zijn en niet scheiden.
Een crème is een halfvaste emulsie. Een emulsie is een mengsel van niet met elkaar mengbare vloeistoffen, waarbij de ene vloeistof (disperse of inwendige fase) onder vorm van zeer kleine druppeltjes verdeeld is in de andere vloeistof (continue of uitwendige fase).
Boter is een vaste water in olie (W/O) emulsie en room is een vloeibare olie in water (O/W) emulsie. Er moet van een vloeibare emulsie een vaste emulsie gemaakt worden. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat de olie-in-water-emulsie een water-in-olie-emulsie wordt.
- Een emulsie is een ondoorzichtige troebele vloeistof waarin druppels van een andere vloeistof zweven.Bijv.melk, yoghurt, room en boter.
Een emulsie bestaat uit vloeistoffen die niet in elkaar kunnen oplossen.Ze mengen dus niet op molecuulniveau.De kleur van een emulsie is net als bij een suspensie troebel of gekleurd. Je kunt een emulgator toevoegen zodat de vloeistoffen toch gemengd blijven.
Er zijn vele voorbeelden van voedselemulsies. Melk, vele soorten saus, margarine, consumptie-ijs, ja zelfs knakworsten kunnen beschouwd worden als een emulsie.
Mosterd is een bekend voorbeeld van een emulgator. Meng je dit met de azijn en de olijfolie, dan ontstaat er een homogene vloeistof oftewel een emulsie. Ingrediënten: Gladde dijon mosterd.
Een vinaigrette is een mengsel van olie en azijn. Nu kan vet (olie) niet mengen met water (azijn) en juist daarom heb je mosterd nodig. Dat werkt als emulgator: het zorgt dat het vet in de olie een emulsie maakt met de azijn.
Voorbeelden emulsies: modder (= zand + water); bloed (= plasma + bloedcellen); melk (= water + vet);
Een oplossing is een helder mengsel van een stof in een vloeistof. In een oplossing is de opgeloste stof zo fijn verdeeld dat de vloeistof helder en doorzichtig is. Andere voorbeelden van oplossingen zijn: drinkwater, cola, appelsap en brandspiritus.
Cola is een homogeen mengsel van suiker, water, fosforzuur, kooldioxide, smaak- en geurstoffen in water.
Azijn bestaat voor een groot deel uit water. Olie en azijn mengen niet, omdat de olie en het water elkaar afstoten en twee lagen vormen. Een liter olie is lichter dan een liter azijn. Daarom vormt de olie een laag bovenop de azijn en niet andersom.
Zeep is een voorbeeld van een emulgator. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Op die manier wordt een emulsie gevormd. Emulgatoren zorgen ervoor dat water en vetten kunnen mengen.
De lecithine uit de dooiers werkt als emulgator (het vormt een laagje rond de vetdruppels) en zorgt ervoor dat de vetdruppels niet kunnen samenvloeien. Warme botersauzen kun je lastig bewaren omdat ze schiften zodra ze afkoelen.
Mayonaise is eigenlijk een emulsie: een mengsel van twee vloeistoffen die zich normaal niet mengen en waaraan je dingen moet toevoegen zoals oppervlakte-actieve stoffen en emulgatoren om ze samen te houden.
De meest gebruikte natuurlijke emulgatoren in mayonaise zijn eigeel (dat de emulgator lecithine bevat) en mosterd.
Emulgatoren zorgen ervoor dat stoffen goed met elkaar mengen, vooral water en olie. Sommige producten bevatten van nature emulgatoren, zoals melk, boter en sojabonen. Een bekende emulgator is eigeel, maar tegenwoordig wordt vooral (soja)lecithine gebruikt.
Koffieis een complex mengsel van gedefinieerde stoffen, waarvan de verhoudingen afhangen van zowel de herkomst en het type koffie als de brandmethode. De belangrijkste stoffen zijn: Cafeïne ( 0,5-2,6%), chlorogeenzuur (4-6%)
Een emulsie is een mengsel van 2 vloeistoffen en een suspensie is een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. Koffie is daarom een suspensie en geen emulsie (of oplossing).