Als er te veel filler ingespoten wordt, reageert het afweersysteem overdreven en ontstaat er een ontsteking. Als er slecht schoongemaakt wordt, gaat er een bacterie mee naar binnen en ontstaat er een ontsteking.
De meest voorkomende complicaties na een fillerbehandeling zijn: slecht resultaat, pijn of gevoeligheid, zichtbaarheid van de filler of het ontstaan van harde knobbels. Deze verschijnselen zijn niet alleen heel vervelend, maar vaak ook huidontsierend. Complicaties treden niet altijd direct na de behandeling op.
Deze ingekapselde filler wordt hard, gaat ontsteken en door het gezicht “wandelen”. Het zal de bloedvaatjes afdrukken, waardoor de doorbloeding wordt belemmerd. Zo ontstaan wonden en chronische ontstekingen op de plaats waar de permanente filler zich bevindt.
Een behandeling met fillers kan 'mislukken'. Gelukkig zien wij (vrijwel) nooit een mislukte fillerbehandeling bij ons in de kliniek. Wanneer u behandeld wordt door een door een ervaren cosmetisch arts is de kans dat een behandeling met fillers mislukt minimaal.
Vanaf het moment dat u een fillers behandeling bent ondergaan en vanaf het moment dat u besluit te stoppen met fillers is het natuurlijke verouderingsproces gewoon doorgegaan. Het kan daarom lijken dat u door te stoppen met fillers ouder lijkt te zijn geworden terwijl dit zonder fillers ook was gebeurd.
Filler kan buiten de lip terecht komen
Deze kan dan alleen nog met een oplosmiddel verwijderd worden. Kortom: lip fillers nooit masseren!
' 'Kleine onderhuidse bobbeltjes kunnen twee oorzaken hebben. De eerste is geheel onschuldig: net na een hyaluronzuur -behandeling kan het soms voorkomen dat het hyaluronzuur een soort van gevangen zit tussen de onderhuidse schotjes. Je voelt de bobbels wel maar ziet ze niet. Dit kan zo'n 6-8 weken aanhouden.
Ben je behandeld met fillers, dan kan er na de behandeling een zwelling optreden. Vooral bij behandelingen van de neus-lippenplooi, marionetlijnen en jukbeenderen is de kans groot dat het behandelde gebied wat gezwollen is. Ook bij het opvullen van de lippen moet je rekening houden met zwelling en blauwe plekjes.
Wij raden je aan om de eerste week na een behandeling met fillers niet onder de zonnebank te gaan. Sporten mag direct na een fillerbehandeling weer. Wij raden saunabezoek af gedurende de eerste 1 à 2 weken na een fillerbehandeling. Wanneer na de behandeling een blauwe plekje verschijnt mag je camouflagecrème gebruiken.
Een filler op basis van hyaluron kan zich niet inkapselen in het weefsel en de behandeling dient na een aantal maanden te worden herhaald om het gewenste resultaat te behouden. Mocht het toch zo zijn dat één van de bovengenoemde complicaties optreedt, kan de filler gemakkelijk worden opgelost met hyaluronidase.
Na de behandeling kan er wat na-pijn ontstaan. Dit kan zijn door het prikken in de huid, maar ook zwelling kan voor na-pijn zorgen. Koelen met ijs vermindert niet alleen de zwelling, maar verlicht ook de na-pijn. Een paracetamol of ibuprofen kun je ook innemen.
Je kunt een filler behandeling in principe dus net zo vaak herhalen als je zelf wilt. Daarbij geldt natuurlijk wel, dat het allemaal esthetisch verantwoord moet zijn. De cosmetisch arts die jou behandeld kan je na de behandeling daarover adviseren.
Een van de grootste voordelen van hyaluronzuur: het bindt water! Als je lip fillers hebt betekent dit dat het hyaluronzuur het beste tot zijn recht komt als het veel water heeft om te binden. Na de behandeling is het belangrijk dat je dagelijks 2 tot 3 liter water drinkt.
Op nummer 1 Belotero. Deze filler heb ik in mijn lippen gehad en bleef daar zo'n 6 maanden zitten - wat voor mij lang is. Restylane is bij mij na 2 á 3 maanden bijvoorbeeld weer verdwenen. Ook heb ik Belotero in mijn kin en neus gehad, waar het zo'n 18 maanden blijft zitten.
Ook bij fillers komt een allergische reactie zelden voor. Mocht dit gebeuren dan is dit vaak snel te zien. Zo'n reactie is te herkennen aan jeuk, benauwdheid en het opzwellen van de tong. Dus twijfel je of je een allergische reactie hebt, neem dan contact op met de kliniek of met de huisarts.
Kies voor veiligheid en laat je nooit behandelen met permanente fillers, omdat dit teveel gevaren en blijvende complicaties kunnen veroorzaken. Kies voor een filler op basis van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigenstof die gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden weer door het lichaam zelf wordt opgelost.
Het is belangrijk om het behandelde gebied minimaal drie uur met rust te laten, zodat de prikgaatjes zich kunnen sluiten. Na die tijd kun je weer een douche nemen, dagcrème aanbrengen of lichtjes camoufleren.
Als we gaan kijken naar hoe lang je resultaat hebt van een filler behandeling en er dus tevreden mee bent dan is dat korter. Fabrikanten en sommige klinieken geven aan dat de filler tot wel meer dan 12 maanden in de huid aanwezig blijft.
Als je fillers laat plaatsen, zullen deze niet sneller weggaan dan bij iemand die niet rookt. Behalve bij lip fillers, daar zal de beweging van het roken (tuiten van de lippen) de lip fillers wel sneller laten verdwijnen dan bij mensen die niet roken. Dat komt doordat de mond meer beweegt dan bij mensen die niet roken.
Mag ik alcohol drinken voor een filler behandeling? Alcohol werkt bloedverdunnend. Daarom is het niet verstandig om de dag voor de behandeling en enkele dagen na de behandeling alcohol te drinken.
Zijn er blauwe plekken ontstaan, neem dan rust. Zorg dat de bloeddruk in het gezicht niet onnodig oploopt, dus voorkom warmte (sauna, heet bad), sterke wisselingen van warm en koud. Probeer inspanning zoals sporten, zwaar tillen of hard fietsen te voorkomen.