Hebt u uitstel gehad voor het doen van uw aangifte?Dan tellen we de periode dat u uitstel hebt gehad bij de termijn van 3 jaar waarbinnen wij u een definitieve aanslag moeten sturen. U moet aangifte inkomstenbelasting 2021 doen en hebt 4 maanden uitstel gekregen.
Naar aanleiding van de 2e behandeling kreeg u de brief waarin staat dat u geen voorlopige aanslag krijgt. Dat gebeurde omdat u al een aanslag had gekregen op basis van dezelfde gegevens. In uw voorlopige aanslag staat het bedrag dat u ontvangt of moet betalen. Dit is de juiste informatie op basis van uw aangifte.
Hebt u een belastingaanslag gekregen waarop u geld terugkrijgt? Dan krijgt u dat binnen 1 week na de datum op de aanslag op uw rekening. Na 1 week uw geld nog niet binnen? Check wat er aan de hand kan zijn.
Sommige mensen ontvangen automatisch een voorlopige aanslag omdat de inschatting is dat ze anders relatief veel moeten bijbetalen bij de definitieve aanslag. De Belastingdienst doet dit om het betalen van de inkomstenbelasting gelijk te laten lopen met de werkelijke inkomsten in het lopende jaar.
Als u geen papieren aangifte heeft ontvangen dan kunt u er één vragen aan de FOD Financiën. Als u vaststelt dat er een fout in uw aangifte is geslopen, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met het belastingkantoor om deze fout recht te zetten.
Ga naar MyMinfin en identificeer u (via itsme® of met uw identiteitskaart). U vindt uw aanslagbiljet bij 'Mijn documenten'. U kan het downloaden en afdrukken.
Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.
Uw definitieve aanslag 2021 krijgt u uiterlijk op 31 december 2024, maar meestal eerder. Hebt u uitstel gehad voor het doen van uw aangifte? Dan tellen we de periode dat u uitstel hebt gehad bij de termijn van 3 jaar waarbinnen wij u een definitieve aanslag moeten sturen.
Voorlopige aanslag of definitieve aanslag
De belastingopgave was dan immers nog niet definitief goedgekeurd. Heb je echter wel een definitieve aanslag ontvangen dan geldt de regel dat de fiscus daarop in principe niet meer kan terugkomen.
Wij kunnen u pas terugbetalen als wij uw aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte hebben verwerkt tot een aanslagbiljet. Dat kan duren tot 30 juni 2021 (voor de inkomsten van 2019). De terugbetaling krijgt u dan twee maanden later (op 31 augustus 2021).
De Belastingdienst streeft ernaar om altijd binnen drie maanden na ontvangst van de aangifte de belastingteruggave op je rekening te storten.
Omdat het decemberarrest van de Hoge Raad over de box 3-heffing nog niet is verwerkt in de voorlopige IB-aanslag 2022 en dit vragen kan oproepen bij burgers met een inkomen uit box 3 wil de Belastingdienst een invorderingspauze bieden voor de burgers die de voorlopige aanslag 2022 (deels) niet betalen.
Wanneer je gedurende een jaar een te hoog bedrag ontvangt van de Belastingdienst, dan zal dit worden gecorrigeerd bij de definitieve aangifte. Die leidt tot de definitieve aanslag. Dit betekent dat je een bedrag moet terugbetalen.
Voor wie? Voor iedereen die in 2022 een inkomen in de hoogste schijf heeft én aftrekbare kosten. Zoals persoonsgebonden aftrekposten (bijvoorbeeld alimentatie en zorgkosten), aftrekbare kosten van de eigen woning, ondernemersfaciliteiten en/of andere aftrekbare kosten.
Wat is het heffingsvrije vermogen in 2022? Goed nieuws, het heffingsvrije vermogen gaat in 2022 omhoog, naar € 50.650 per persoon. In 2021 ligt deze grens op € 50.000.
Bij opzet bedraagt de boete 50% van de belasting die u opzettelijk hebt verzwegen. Bij grove schuld is dat 25%. Hebt u opzettelijk of met grove schuld inkomen uit sparen en beleggen niet of onjuist aangegeven (box 3 inkomen)? Dan is de boete 150% van de belasting die u opzettelijk hebt verzwegen.
Waarom word ik gecontroleerd? Wij controleren álle 12 miljoen aangiftes die elk jaar bij ons binnenkomen. Controleren behoort namelijk tot onze kerntaak. Door dat zorgvuldig te doen, zorgen we ervoor dat we juist en volledig belastingen kunnen heffen.
Er is vertraging ontstaan in het opleggen van een voorlopige of definitieve aanslag. We hebben ruim 36.600 burgers die voor 1 april aangifte hebben gedaan, een brief gestuurd waarin we laten weten dat we meer tijd nodig hebben voor hun voorlopige en/of definitieve aanslag.
Hebt u te veel of ten onrechte loon of een uitkering gekregen? Dan moet u dat terugbetalen. Terugbetaling van te veel of ten onrechte ontvangen loon of uitkering noemen wij 'negatief loon'. U krijgt misschien de belasting terug die over de terugbetaalde inkomsten is ingehouden.
U vindt het betalingskenmerk en het bedrag op uw aanslag of beschikking in Mijn Belastingdienst, Mijn toeslagen of bij uw aangifte in Mijn Belastingdienst Zakelijk.
De normale onderzoekstermijn om het bedrag van uw inkomsten na te gaan, is 3 jaar. Deze termijn begint te lopen op 1 januari van het jaar van de belastingheffing waarvoor de belasting verschuldigd is. Voorbeeld: Voor het aanslagjaar 2019 (inkomsten 2018), zal deze termijn op 31/12/2021 verstrijken.
Als je het niet eens bent met de aanslag die je hebt ontvangen, kun je bezwaar maken. In het algemeen heb je tot 6 weken na ontvangst van de aanslag de tijd om je bezwaren kenbaar te maken. Bij veel gemeentes kan dit digitaal (via hun website). Ook bezwaar maken tegen de aangifte inkomstenbelasting kan digitaal.
Als u echter opzettelijk onjuist of onvolledig aangifte doet, krijgt u wel een vergrijpboete. Dit is een boete die kan oplopen tot 100% over de belasting die u alsnog moet betalen.
U doet vóór 1 mei 2021 aangifte inkomstenbelasting over 2020. Uw definitieve aanslag 2020 ontvangt u uiterlijk op 31 december 2023. Meestal ontvangt u uw definitieve aanslag eerder. Als u uitstel hebt gehad, tellen we die termijn op bij de termijn van 3 jaar waarbinnen wij u een definitieve aanslag moeten sturen.