Toen een Duitse zendeling een woordenlijst maakte in 1783, vertaalde hij pienda-dokoen naar pindakäse en in het Nederlands is dat dus pindakaas geworden. De smeerbare variant van pindakaas die wij kennen is echter in 1893 uitgevonden in Amerika door John Harvey Kellogg, dezelfde man als van de bekende ontbijtgranen.
Het lijkt of het typisch Nederlands is: een lekker boterhammetje pindakaas. Pindakaas kwam echter na de oorlog mee uit de Verenigde Staten.
Pindakaas, in de huidige smeerbare vorm, komt oorspronkelijk uit Montreal Canada, waar het in 1884 ontwikkeld werd door Marcellus Edson, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's. Pindakaas was het bijproduct van pindaolie.
Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika. Het smeersel heet daar “Peanut butter”. Maar waarom heet pindakaas bij ons dan geen pindaboter?
Calvé is al meer dan 115 jaar een vertrouwd merk. Ontstaan in 1898 uit een fusie tussen de in 1883 opgerichte Nederlandsche Oliefabriek (NOF) in Delft en het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en George Calvé, staat Calvé voor kwaliteit en de beste smaak. Of het nu om mayonaise, sladressing of pindakaas gaat!
Calvé was een Nederlandse olie- en pindakaasfabriek. Multinational Unilever gebruikt de naam als merk voor onder andere mayonaise, sauzen, dressings en pindakaas.
Pindakaasfans waarderen vooral de gezonde ingrediënten van Hollandse pindakaas. Hollandse Pindakaas, op basis van ongeveer 81% pinda's en plantaardige oliën zoals koolzaadolie, soja en dextrose en zout, is een geweldige energiebron voor een gezond, zoet ontbijt .
John Harvey Kellogg (de maker van Kellogg's cereal) patenteerde een proces om pindakaas te maken van rauwe pinda's. Hij bracht het op de markt als een voedzame proteïnevervanger voor mensen die nauwelijks vast voedsel konden kauwen.
Pindakaas in de huidige vorm komt oorspronkelijk uit Amerika. Het is rond 1893 geïntroduceerd door de arts John Harvey Kellogg (inderdaad ook bekend van de cornflakes).
Wereldwijde consumptie van pindakaas
China is de grootste consument van pindakaas, met een consumptie van maar liefst 4210 TMT in 2023. Dat is meer dan het dubbele van de hoeveelheid die India consumeert, de op één na grootste consument met 1494 TMT.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram). De tweede plaats is voor Helaes 100% pindakaas van Aldi.
Edson ontwikkelde het idee van pindakaas als een heerlijk en voedzaam voedsel voor mensen die moeite hadden met het kauwen van vast voedsel , een veelvoorkomend probleem in die tijd. Edson kreeg zijn patent in 1884. Zijn gekoelde product had "een consistentie als die van boter, reuzel of zalf", aldus zijn patentaanvraag.
De pinda komt oorspronkelijk uit Bolivia en werd in de vijftiende eeuw door conquistadores naar Afrika gebracht . Foto met dank aan Shutterstock. De zandgrond van West-Afrika was geschikt voor de teelt van pinda's. Naarmate de populariteit van de peulvrucht toenam, nam ook de vraag naar arbeid toe.
Pindakaas wordt in het Nederlands om deze reden pindakaas genoemd, omdat Suriname destijds een Nederlandse kolonie was . Toen pindakaas in 1948 in Nederland op de markt werd gebracht, mocht dat niet onder de naam pindakaas.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten, en dus ook in 100% pindakaas, zit veel onverzadigd vet.
Calvé Pindakaas is bijna 70 jaar oud. Het broodbeleg is bedacht door een Amerikaan en naar Nederland gehaald door twee Fransen. Nu is het een oer-Hollands product.
Het gebrek aan aanbod zorgt er vaak voor dat de prijs omhoog gaat, waardoor de interesse in het product afneemt, wat resulteert in minder concurrentie tussen de paar pindakaasfabrikanten, en uiteindelijk krijgt pindakaas een slechte reputatie als een slecht gemaakt, te duur nicheproduct in Europa. Daarom houden Europeanen niet van pindakaas.
Toen een Duitse zendeling een woordenlijst maakte in 1783, vertaalde hij pienda-dokoen naar pindakäse en in het Nederlands is dat dus pindakaas geworden. De smeerbare variant van pindakaas die wij kennen is echter in 1893 uitgevonden in Amerika door John Harvey Kellogg, dezelfde man als van de bekende ontbijtgranen.
De oude Inca's en Azteken worden gecrediteerd voor het vermalen van geroosterde pinda's tot een dikke pasta, wat de basis legde voor wat later pindakaas zou worden . In 1884 ging de Canadese chemicus Marcus Gilmore Edson nog een stap verder.
Niet te veel
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
Krema Products Company , in Columbus, Ohio, begon met de verkoop van pindakaas. Ze zijn het oudste pindakaasbedrijf dat nog steeds actief is.
In Nederland is er geen productie van pinda's . Nederland is echter wel een belangrijke importeur.
Dit product is niet alleen lekker, maar ook voedzaam; het zit boordevol eiwitten, gezonde vetten en vitaminen zoals vitamine E en B-vitaminen . Pindakaas is niet alleen een populair broodbeleg voor ontbijt en lunch, maar kan ook worden gebruikt in verschillende recepten, van satésaus tot bakken.
De calorieënwinst valt tegen. In 'light' zitten 580 kilocalorieën per 100 gram, in standaard Calvé 664 en veel andere pindakazen zitten tussen de 600 tot 630 kcal. Pindakaas met een olielaagje is gezonder dan smeuïge pindakaas omdat er geen (gehard) palmvet in zit.