Olé! Warm de Licor 43 Original op in je glas en schenk er de warme, sterke koffie overheen. Roer eventjes en maak het af met de slagroom en de cacao- of kaneelpoeder.
Café con leche
Wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd.
Italian coffee (Nederlands: Italiaanse koffie) is een drank op basis van hete koffie. De bereidingswijze is hetzelfde als Irish coffee maar in de plaats van whisky wordt er Italiaanse amaretto gebruikt. Vanwege het zoet in de likeur wordt er geen suiker extra aan toegevoegd.
Dom koffie Deze bestaat uit 2 delen koffie, een deel Dom Benedictine, dit is een Franse likeur. En een deel room.
Carajillo is een Spaanse alcohol houdende espresso met brandy. Oorspronkelijk komt deze benaming uit Latijns Amerika en is het verklein woord van Carajo welk zoiets betekent als „V.. dorie“... Men wil hiermee aangeven dat de koffie door toevoeging van alcohol pittiger wordt.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Café con leche
Je krijgt 'm niet altijd met een schuimlaag, dus als je dat per se wilt kun je beter voor een cappuccino gaan.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
In Italië is de Spaanse cortado variant de “caffe macchiato” wat men niet moet verwarren met de “latte macchiato” want dat is precies het tegenovergestelde, veel melk met een klein beetje koffie.
De Barraquito is een combinatie van een romig laagje gecondenseerde melk, een shot espresso, eventueel een shot Licor 43, opgeklopte melk, kaneel en limoenschil.
Koffielikeur: lekker bij de koffie. Bekende zijn Tia Maria, Kahlúa, Chouffe koffie en Crème de Cacao (chocoladelikeur). Kenmerkend door overeenkomsten in smaak en ingrediënten. Een lekkere drank op basis van koffiebonen (soms cacaobonen), alcohol, kruiden en oliën.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Spanje. Het is duidelijk te merken dat veel Spaanse likeuren steeds bekender en populairder worden in Nederland. Denk hierbij o.a. aan Anis Dulce, Crema Catalana, Hierbas, Licor 43, Calisay, Pacharan en Ron Miel. Er is veel te genieten!
De Cafe Bombon is zeer populair in het oosten van Andalucia,
hoofdzakelijk in de provincie Almería. Hij wordt samengesteld door aan een solo ( espresso van 30 tot 50 cc ) gecondenseerde melk toe te voegen.
lichte tonen van chocolade en pijptabak openen het sterke aroma van coffee, gevolgd door hints van gekarameliseerde rietsuiker en vanille. aanvankelijk zoet in de mond, wordt Tia Maria snel harmonischer dankzij 100% Arabica koffie, gevolgd door de karamelhint van rum en de fruitige tonen van vanille.