Als je korte tijd een piepende of brommende ademhaling hebt, is dat niet erg. Dat kan bijvoorbeeld komen door een griep of verkoudheid. Als je naast een piepende ademhaling andere klachten hebt, is dat reden om verder te kijken.
Als je last hebt van lichte kortademigheid of een piepende ademhaling, gebruik dan de luchtwegverwijders zoals je hebt afgesproken met je arts. Bel je huisarts met spoed wanneer je een van de bovenvermelde symptomen van een ernstige aanval ervaart.
Piepend ademen
Piepend ademhalen komt vaak voor bij astma. Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de spiertjes eromheen. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan.
Met piepen wordt een piepende ademhaling bedoeld. In het Engels heet dit wheezing. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen piepen bij de inademing en piepen bij de uitademing.
Soms treedt in de laatste uren van het leven een luidruchtig reutelen op. Dit komt door slijm in de luchtwegen. De stervende is dan niet meer in staat het slijm op te hoesten. Het reutelen klinkt vervelend, maar de stervende heeft er zelf vaak weinig last van.
In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
Piepen bij de uitademing wordt veroorzaakt door een vernauwing in de lage luchtwegen, zoals veroorzaakt door bronchiale hyperreactiviteit. Bronchiale hyperreactiviteit betekent letterlijk het té actief reageren van de bronchiale (grote lagere) luchtwegen op prikkels door samentrekking.
Ademhalingsproblemen zijn over het algemeen te herkennen aan: Moeite met ademhalen. Een beklemmend gevoel. Snel vermoeid.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.
Zonder goede behandeling is de ziekte van invloed op de levensverwachting. Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
Ja, ook acute bronchitis is besmettelijk. U heeft acute bronchitis wanneer u na griep of verkoudheid last heeft van droge hoest met slijm. Een deel van de longen is dan ontstoken. Deze ontsteking ontstaat door een virus, hetzelfde virus als griep of een verkoudheid.
Tijdens de stokkende ademhaling kan er sprake zijn van een reutelend geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt doordat de normale hoest- en slikprikkels verdwijnen en slijm zich ophoopt in de keelholte of de luchtpijp. U kunt dan denken dat uw naaste ernstig benauwd is of zelfs stikt maar hier is geen sprake van.
Bij een astma-aanval gebeurt er van alles in de longen. Zodra ze geprikkeld worden door stoffen waar u gevoelig voor bent, zwellen de slijmvliezen in neus, keel en longen op. De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Om te testen of u astma heeft moet u een longfunctietest doen. Deze test kunt u soms bij de huisarts doen, maar deze gebeurt ook vaak in een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. De arts zal u laten weten hoe u zichzelf kunt voorbereiden op de test. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
De arts luistert aandachtig naar je longen met een stethoscoop (longauscultatie). Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. En gaat vaak, maar niet altijd over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. Gezamenlijk noemen we die klachten 'Long COVID'.
In dit verband is het belangrijk om te beseffen dat het uitdrogingsproces bij versterven niet lijdensvol is. Integendeel. Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten.
Mensen hoeven niet bang te zijn dat hun naaste pijn lijdt. Er kan soms een korte pijnsensatie optreden bij het inspuiten van de thiopental, dat valt ondanks een verdovend middel niet geheel uit te sluiten.
Minder goed kunnen horen of zien
Gehoor en zicht nemen af. Toch kunnen veel stervenden nog heel lang horen dat er iets tegen hen gezegd wordt. Iets terugzeggen is moeilijker. Een kleine handbeweging of een beweging in het gezicht lukt vaak nog wel.