Een parkietenkooi moet minimaal 50 cm breed zijn en 50 cm hoog. Wil je twee parkieten in één kooi houden? Ga dan voor een kooi van 60 cm breed. Ze hebben zo iets meer ruimte om te klimmen en te klauteren.
Het verblijf moet minimaal zo groot zijn dat de vogel zijn vleugels naar alle kanten kan uitspreiden. Het is beter als de kooi groter is, zodat de vogel zijn energie kwijt kan. Ook kan je deze kooi weer helemaal volhangen met leuke en vooral kleurrijke speeltjes!
De minimale afmetingen voor een kooi voor jouw papegaai zijn 70 centimeter lang, 70 centimeter breed en 1 meter hoog. Bij een parkiet is dit kleiner: ten minste 40 centimeter lang, 35 centimeter breed en 55 centimeter hoog.
Als u twee mannetjes parkieten samen houdt, kan het zijn dat ze veel zullen kibbelen. Het is wel zo dat geruzie altijd deel uitmaakt van het sociale leven van een parkiet. Zolang geen van beide parkieten wordt gepest is dit daarom niet iets negatiefs.
Wanneer je een parkietje alleen houdt zou ik een kooi van minimaal circa 50 cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog aanhouden. Voor twee parkietjes is het mooier om een maatje groter te kiezen, bijvoorbeeld 60 cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog. Zo hebben ze net even wat meer ruimte. Parkieten klimmen graag.
Het houden van parkieten kan heel intensief zijn. Je moet dagelijks vers voer en verrijking geven om verveling tegen te gaan. Met veel geduld kan je ze handtam maken en een tijdje los laten vliegen binnenshuis. De dieren kunnen erg luidruchtig zijn.
Hoe lang het duurt voor je naar de volgende stap over kunt gaan is voornamelijk afhankelijk van je parkietjes. Als je wil dat je nieuwe parkietje tam is voordat hij los mag, bepaalt dit wanneer je stap twee kunt nemen. Anders is een periode van 2 weken een goede richtlijn.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt. De lade, alle plastic speeltjes en voer- en drinkbakjes moeten worden gewassen in heet water met zeepsop. Ook de tralies moeten worden gereinigd.
Een parkietenkooi is idealiter een vierkante kooi waarvan tenminste twee zijdes horizontale spijlen hebben. Met behulp van horizontale spijlen kan je parkiet straks namelijk heerlijk klimmen. De afstand tussen de tralies mogen niet verder dan 1 of 1,5 centimeter van elkaar geplaatst zijn.
Kanaries en zebravinken, die op foto's vaak samen te zien zijn met grasparkieten, zijn niet geschikt. Onafscheidelijke dwergpapegaaien kunnen ook niet goed overweg met grasparkieten. In een grote volière kun je de kleine papegaaien goed samen met kwartels houden.
De minimale afmeting van een kooi in de woonkamer voor één of twee vogels is 80x40x60 centimeter, waarbij de parkieten dan wel regelmatig uit hun kooi moeten kunnen. Meer ruimte is voor de dieren prettiger, kies dus liever voor een grotere kooi voor tenminste twee parkieten.
Valkparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en leven daar in grote kolonies. Ook in gevangenschap hebben zij een partner nodig. De meest ideale situatie is dat een valkparkiet nooit alleen wordt gehouden en met een andere valkparkiet wordt samengehouden ipv met een andere vogelsoort.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Je moet leren aanvoelen hoe snel je kunt gaan. De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Ook heeft een parkiet elke dag liefde, verzorging en vrijheid nodig, dus lekker vliegen!!! Zoals ik al zei "een keer een weekendje of een nacht (als het niet anders kan) zou kunnen (zelf zou ik dit NOOIT doen), maar om het weekend??? -> Nee, zeker niet doen".
Parkieten zien een stuk minder goed in het donker. Ik denk dat je parkiet in de vroege ochtend, wanneer het begint te schemeren, gaat vliegen en niet als het nog donker is. Je parkiet slaapt wel, maar zo gauw het wat licht begint te worden, dan worden ze ook wakker. En doordat je de kooi open hebt, vliegt ie er uit.
Niet iedere parkiet leert praten. De ene parkiet doet het wel, de andere zal het niet doen. Het maakt niet uit of het een mannetje of een vrouwtje is. Parkieten die graag kwetteren en geluidjes maken leren het praten sneller dan de wat stillere soortgenoten.