Waar heeft zwangere werknemer recht op?

Recht op aangepast werk tijdens zwangerschap Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heeft u recht op aangepast werk als uw werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen. Ook moet uw werkgever de fysieke belasting van uw werkzaamheden zoveel mogelijk beperken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat zijn mijn rechten als zwangere werknemer?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel pauze bij 8 uur werken zwanger?

Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Waar heb ik recht op zwangerschap?

Als je zwanger bent, heb je recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof bestaat in totaal uit minstens 16 weken. Ook als zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewetuitkering en als zzp'er zijn er regelingen rondom zwangerschapsverlof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat krijg je als je zwanger bent?

Als u zwanger bent en een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde uitkering (WGA) van UWV krijgt, dan heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens dit verlof ontvangt u een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

#67 - Kan een zwangere werkneemster ontslagen worden?

32 gerelateerde vragen gevonden

Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?

Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan je uitkering aanvragen als je zwanger bent?

U kunt een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen via Mijn UWV bij 'Aanvragen'. In het overzicht van diensten kiest u voor 'WW-uitkering en zwanger'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Waar heb je recht op als aanstaande vader?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat is een moederschapsuitkering?

De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helan.be

Welke beroepen mag je niet doen als je zwanger bent?

Als u zwanger bent, net bevallen bent en/of borstvoeding geeft, dan mag u niet werken op arbeidsposten of productieafdelingen waar u of uw kind een gezondheidsrisico loopt. Uw werkgever moet in dat geval uw arbeidsomstandigheden aanpassen of u een aangepaste functie voorstellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

Tijdens uw zwangerschap mag u niet te veel werken. In een periode van 4 weken mag u: maximaal 10 uur per dienst werken. maximaal 50 uur per week werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoeveel kilo mag je tillen als je zwanger bent?

Toch is de richtlijn duidelijk: je mag maximaal 10 kilo tillen en vanaf 20 weken zwangerschap 5 kilo. Niet te lang staan of lopen, afwisselen met zitten. Vanaf week 20 mag je niet langer dan 3 uur per dag staan of lopen. Niet te veel bukken, hurken, knielen of inspannende houdingen aannemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Kan niet meer werken door zwangerschap?

Ziekte tijdens zwangerschapsverlof

Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Heb je altijd recht op 16 weken zwangerschapsverlof?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel geld krijg je met ouderschapsverlof?

De werkgever dient geen loon te betalen gedurende het ouderschapsverlof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op securex.be

Wat als je vroeger moet stoppen met werken zwangerschap?

Je moet uiterlijk 1 week of 7 dagen voor de vermoedelijke bevallingsdatum stoppen met werken. Die dagen kan je niet overdragen en neem je verplicht op. Ook verplicht op te nemen zijn de 9 weken na je bevalling. Dit is de eigenlijke bevallingsrust of het bevallingsverlof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Hoe lang mag je thuis blijven na bevalling?

U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belgium.be

Wat krijg je als je kind is geboren?

Hoeveel bedraagt het startbedrag? Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groeipakket.be

Hoe werkt ouderschapsverlof voor vaders 2023?

Hoe zit het met ouderschapsverlof als vader? Ouderschapsverlof werkt voor zowel vaders als moeders exact hetzelfde. Als je aan de voorwaarden voldoet heb je recht op 26 keer je aantal wekelijkse werkuren onbetaald ouderschapsverlof.Waaarvan 9 weken betaald ( 70 procent van je uurloon).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op werktijden.nl

Hoeveel verlof krijgt een vader 2023?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe lang zwanger uitkering?

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering duren samen net zo lang als het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen, dus minimaal 16 weken. Ook als u eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum. Over deze weken krijgt u een aaneengesloten WAZO-uitkering van ons, meestal via uw werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Waar heb je recht op bij een tweeling?

Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof. U kunt ouderschapsverlof bij uw werkgever aanvragen zodra u in dienst bent. U kunt ouderschapsverlof krijgen voor uw kind, adoptiekind of erkend kind. U kunt ook ouderschapsverlof opnemen voor uw pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel geld krijg je in de WW?

Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon.De volgende maanden ontvangt u 70%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heeft iedereen recht op zwangerschapsverlof?

Iedereen die werkt en zwanger is, heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zwangerschapsverlof is een fijne én noodzakelijke regeling die ervoor zorgt dat jij de rust kunt nemen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast kun je je voorbereiden op de bevalling. Ook je baby profiteert van deze periode.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wij.nl

Populaire vragen