De meeste plastic bakken zijn niet geschikt om vissen in onder te brengen, je moet levensmiddelen kwaliteit bakken hebben die kunnen wel.
12 Uur in een zak gaat prima. Ook al zou er zuurstof vanuit de omgeving in zitten (dus zonder zuurstofpreparaat gevulde transportzak).
Temperatuur. Goudvissen kunnen niet goed tegen de warmte. De ideale temperatuur is tussen 10 en 20 ⁰C, maar ze overleven ook de winter in een diepe vijver. Siergoudvissen zoals de sluierstaart, de telescoop- en blaasoog hebben iets warmer water nodig, tussen 15 en 25 ⁰C.
Goudvissen houden ervan om lekkere door de bodem te woelen en zo de boel goed op de kop te gooien. Het is daarom belangrijk dat je erop let geen scherpe bodembedekking of voorwerpen te gebruiken bij het inrichten van het aquarium. Als bodembedekking zijn aquariumkiezels van 5 tot 8 millimeter goed geschikt.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Voor helder en gezond water is het nodig om het water wekelijks, gedeeltelijk te verversen. Vissen zullen anders maar blijven rondzwemmen in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Niet zo fris dus. Laat vissen tijdens het schoonmaken in het aquarium, om te voorkomen dat de vissen in paniek raken.
Een zoetwatervis is juist zouter dan zijn omgeving en neemt via zijn kieuwen al veel water op. Om te voorkomen dat de vissen opzwellen, moeten ze zorgen dat ze dat water weer kwijtraken. Daarom plassen zoetwatervissen veel. De vissen hebben een opening, een cloaca, waar plas en poep uitkomt.
Geef de goudvissen liever drie keer per dag een heel klein beetje te eten, dan één keer te veel. Het beste is de goudvis elke dag, in de ochtend en avond, een klein beetje te voederen. Anders stijgt de Ammoniakwaarde in je water te hard, ontstaat nitraat en sterven je vissen.
Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur. Vroeger hadden goudvissen een kleur die meer op goud leek en daar komt ook de naam van de vis vandaan.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water.Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Laat het water met kruidnagelolie afkoelen, totdat het water het aquariumwater temperatuur heeft bereikt. Leg de vis(sen) in het bakje; De vis zal verdooft raken en na enkele minuten pijnloos en stressvrij sterven. Verwijder de vis(sen) uit het bakje.
Goudvissen zien slecht
FABEL Goudvissen hebben een uitstekend gezichtsvermogen. Ze kunnen kleuren waarnemen en hebben een breed gezichtsveld. Dat is weer een extra reden om ze niet in een ronde kom te houden, waar de omgeving vervormd.
Goudvissen kunnen ongeveer vijftien tot twintig jaar oud worden en soms zelfs ouder, hoewel ze dit in een aquarium lang niet altijd halen.
Kleinere vissen en planten kunnen vervoerd worden in plastic zakken van gepaste grootte met genoeg lucht boven het wateroppervlak. Bij langere afstanden of grotere vissen zijn grote, afsluitbare emmers aan te bevelen, die je in een isolerende verpakking zoals bijvoorbeeld krantenpapier verpakt.
Deze apart verpakte goudvis wordt geleverd in zakjes met 1/3 water en 2/3 industriële zuurstof. Deze zuurstof maakt het mogelijk om het visje gedurende een lange periode in het zakje te vervoeren. Wanneer het zakje met vis gesloten op kamertemperatuur blijft kan de goudvis tot maximum 96h in de verpakking blijven.
Ingeslikt plastic vult de maag en je kunt je goed voorstellen dat dat leidt tot verminderd hongergevoel. Dieren gaan minder eten, krijgen minder energie en verzwakken. Grotere stukken plastic kunnen bovendien hun maag-darmstelsel blokkeren, waardoor het plastic niet meer uitgepoept kan worden.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Hiermee heeft de bruinvis de kortste levensverwachting van alle walvisachtigen.
Een gewone goudvis kost ongeveer tussen de 1 en de 10 euro. Hoeveel een goudvis kost hangt af van de soort. Wanneer je een goudvis koopt is het belangrijk om er meerdere te kopen, het zijn namelijk groepsdieren.
"Het water verversen doe je met kraantjeswater, niet met regenwater. Als er regenwater in je vijver valt, is dat niet erg, maar giet het er niet met opzet in. Regenwater is daarvoor te zuur. Putwater kan ook, maar dan moet je vooraf de kwaliteit laten controleren.”
Het is dus van belang om te zorgen dat je vooral niet te veel voer geeft. Om je daarbij te helpen hebben we een aantal eenvoudige richtlijnen op een rijtje gezet: Voer je goudvissen niet vaker dan één keer per dag. Als je voert, blijf er (in elk geval in de beginperiode) dan bij om de tijd in de gaten te houden.
Zoetwatervissen hoeven niet te drinken. De vochthuishouding in het lichaam wordt op een andere wijze geregeld dan bij mensen of andere dieren. Via de kieuwen komt er constant een stroom van water binnen. Het lichaamsvocht van de vis is een geconcentreerde mix van de stoffen uit het omringende water.
Een nieuwe studie van de University of Liverpool komt tot de conclusie dat de veel gehoorde uitspraak van vissers dat "vissen geen pijn voelen", niet klopt. Vissen voelen hoogstwaarschijnlijk wel pijn, en dat op een gelijkaardige manier als zoogdieren en dus ook mensen, zegt de studie.
'Gewone' goudvissen tolereren watertemperaturen van 2 graden Celsius (°C) tot 28°C, maar een temperatuur tussen 10°C en 21 °C is het meest gunstig. In warm water zijn de vissen actiever dan in koud water.
Zeevissen drinken voortdurend. Water stroomt binnen door hun bek en hun kieuwen, maar het zee- zout wordt tegengehouden. In één liter zeewa- ter zit vijfendertig gram zout opgelost. In de vis zelf zijn kleine porties zoutoplossing aanwezig in de vorm van lichaamsvochten zoals bloed, lym- fevocht.