Fabel: een plak ontbijtkoek werkt laxerend Dit kan nodig zijn wanneer er sprake is van een moeilijke stoelgang. Voedingsmiddelen met veel vezels bevorderen de stoelgang. Een plak ontbijtkoek bevat weinig vezels, net zo weinig als een sneetje wit brood. Een plak ontbijtkoek werkt dus niet laxerend!
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons.Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Ontbijtkoek werkt laxerend. Niet waar: het bevat doorgaans maar weinig vezels. Hoe donkerder het brood, hoe meer vezels.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Laxerende voedingsmiddelen: een glas water en een kiwi op nuchtere maag, peperkoek, volkoren speculaas, gedroogd fruit, vers fruitsap. Neem voldoende beweging, dit stimuleert de darmen.
Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Sennoside-drank heeft een laxerende werking. Het wordt gebruikt bij: verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping; om de darmen te legen voor een darmonderzoek of darmoperatie.
Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.) Vruchten van olieplanten (amandelen, hazelnoten, noten enz.)
Fabel: een plak ontbijtkoek werkt laxerend
Dit kan nodig zijn wanneer er sprake is van een moeilijke stoelgang. Voedingsmiddelen met veel vezels bevorderen de stoelgang. Een plak ontbijtkoek bevat weinig vezels, net zo weinig als een sneetje wit brood. Een plak ontbijtkoek werkt dus niet laxerend!
Peperkoek is een bron van vezels, bevat geen vet en is een natuurlijk product.Het bevat ook heel wat snelle en trage suikers. Daarom kan je peperkoek best eten wanneer je lichaam nood heeft aan energie.
Kleine porties en calorierijk voedsel zijn vaak het beste. Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt.
Dit zal je ongetwijfeld graag horen: onze peperkoek is vetarm en de rogge die erin zit, is een bron van vezels. Rogge is goed voor de bloedsuikerspiegel en voor de darmen. Het bevordert de spijsvertering, gaat constipatie tegen, en geeft ook een meer verzadigd gevoel dan de meeste andere granen.
Sommige medicijnen, zoals staalpillen, ontrekken vocht aan de ontlasting. Pijnstillers zoals paracetamol-codeine kunnen voor obstipatie zorgen, omdat codeine de darm trager laat werken. Spanning of stress. Sommige ziektes kunnen ook obstipatie veroorzaken.
Water, koffie en thee zijn een goede keuze. Omdat vezels vocht binden, kunnen ze namelijk alleen goed hun werk doen als je ook voldoende drinkt. Drink je te weinig, dan kan dat zorgen voor harde en droge ontlasting.
Oplosbare vezels zitten met name in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en peulvruchten. De niet-oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht. Ze werken als een soort spons en nemen veel vocht op. Op deze manier zorgen ze voor een groter volume en zachtere ontlasting.
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Voor een natuurlijke stoelgangthee let je op kwaliteit. Je mag de ingrediënten zoals venkel, gember, steranijs en komijnzaad zien zitten; dan weet je wat je koopt. Kies daarom bij voorkeur voor losse thee.
Natuurlijk zijn er nog foods die je beter niet kunt eten als je last hebt van constipatie. Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping.
Wat is het? Sommige mensen hebben 3 keer per dag ontlasting, anderen 3 keer per week. Als je regelmatig meer dan 3 dagen geen ontlasting hebt of hard moet persen, dan spreken we van constipatie, verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.