Een Rc-waarde van 4 betekent: goede isolatie. Het geeft de isolatiewaarde weer van het dak zelf + het isolatiemateriaal.
Het bouwbesluit ( 1 januari 2021) geeft de volgende richtlijnen: Rc-waarde VLOER: minimaal 3,7 m2K/W. Rc-waarde WAND: minimaal 4,7 m2K/W. Rc-waarde DAK: minimaal 6,3 m2K/W.
De Rc-waarde gevel
Gaat u aan de slag met de gevel van de woning? Dan is een minimale isolatiewaarde van 1,3 m2K/W een vereiste. Bij nieuwbouw ligt deze eis ook voor de gevel een stuk hoger, namelijk minimaal een waarde van 4,5 m2K/W.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Het belangrijkst is de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een spouwmuur en na-isolatie van een hellend dak tegen het dakbeschot of onder de pannen. Met daarbij de kanttekening dat er bij iedere renovatie aan de minimale Rc waarde van 1,3 m2K/W moet worden voldaan.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
R-waarde en hoe R-waarde berekenen
Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
'Aerogel heeft de hoogste isolatiewaarde ter wereld'
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Dan kies je voor isolatiemateriaal dat zorgt voor een goede akoestische isolatie. Zo kom je al snel uit op minerale wol isolatie. Het is het beste om te isoleren met minerale wol en vervolgens met glaswol. Akoestisch gezien isoleren PUR en EPS slechter dan isoleren met minerale wol.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Bij een ingrijpende renovatie gelden, voor de delen van de bouwschil die ingrijpend worden gerenoveerd, de nieuwbouwvoorschriften uit artikel 5.3 lid 1 t/m 7. Dit betekent een Rc-waarde van 6,0 m²K/W voor een dak, een Rc van 4,5 m²K/W voor gevels en een Rc van 3,5 m²K/W voor een vloer.
Om aanspraak te maken op de subsidie gelden er een aantal regels. Zo moet de isolatie aan een aanzienlijke isolatiewaarde voldoen. Voor het dak geldt een minimale isolatiewaarde, of Rd-waarde, van 3,5 m2 K/W.
Een ideale isolatiewaarde voor je spouwmuur is 1,7 à 2 m2K/W. Naast de Rc-waarde zijn ook nog enkele andere termen van belang. Een kort overzicht: Lambda-waarde spouwmuur (λ) = W/mK: deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt.
De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Isolatienormen worden strenger
Je woning zal aan minstens 3 van de 6 volgende isolatie-eisen moeten voldoen: Muurisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K) Dakisolatie of zolderisolatie: maximale U-waarde = 0,24 W/(m²K) Isolerende beglazing en raamprofielen: maximale U-waarde = 1,5 W/(m²K)