Het verschil tussen reinigen en desinfecteren is dat je bij reinigen alleen zichtbaar vuil verwijdert, zoals stof, vet of vlekken.Bij desinfecteren pak je ook het onzichtbare vuil aan: essentieel voor een hygiënisch huis, vooral als je kleine kinderen hebt!
Verschil tussen sterilisatie en desinfectie
Door te desinfecteren worden bijna 100% van de virussen en bacteriën op oppervlakken verwijderd, terwijl sterilisatie alle virussen, bacteriën, schimmels en bacteriële sporen op een voorwerp doodt.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Om stoffen voorwerpen te desinfecteren, kun je dezen in een emmer of badkuip laten inweken tezamen met een desinfectiemiddel oplossing. Laat de voorwerpen minstens vijftien minuten liggen in de oplossing voordat je deze wast als gewoonlijk.
Twee belangrijke regels. Er zijn twee regels die je tijdens het schoonmaken moet onthouden en dat is de volgorde waarin je schoonmaakt: Werk van schoon naar vies: Begin in je woning met de minst vieze dingen of gedeeltes, bijvoorbeeld de woonkamer. Werk daarna richting de keuken en doe als laatste de wc.
Om deze redenen werkt alcohol goed als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en sommige virussen. De alcohol dringt de bacteriën binnen en denatureert de proteïnen van de ziekteverwekkers.
Spoel de wond goed schoon. Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Azijn en schoonmaakazijn hebben geen desinfecterende werking.
Reinigen (ook wel schoonmaken, onder de rivieren poetsen of, in België kuisen genoemd) is het verwijderen van vuil uit de huiselijke omgeving of de openbare ruimte. Dit dient de algemene hygiëne en zorgt ervoor dat de ruimtes leefbaar blijven.
Om bijvoorbeeld ziekteverwekkers in bloedvlekken of om het coronavirus die zich in de hoestdruppels bevinden, weg te krijgen moet u na het schoonmaken óók desinfecteren.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Met heet water en gewone zeep, soda (natriumcarbonaat of natriumbicarbonaat) of een detergent maakt u net zo goed schoon. De keuken wordt niet 100% steriel, maar dat is in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig. De meeste bacteriën zijn onschadelijk en zelfs nuttig.
Sterilisatie is de meest zekere manier om te voorkomen dat een vrouw door u zwanger raakt. De kans dat u na sterilisatie ineens toch weer vruchtbaar wordt is klein.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Daarom is de term" desinfectie " misleidend in de context van wondverzorging. Dit is waarom het niet wordt aanbevolen om huishoudelijke desinfectiemiddelen te gebruiken op een beschadigde huid, het doodt niet alleen bacteriën maar beschadigt ook levende huidcellen.
Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen. niet tot minder wondinfecties.
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
Geen schoonmaakmiddel
Het wordt vaak als schoonmaakmiddel beschouwd, maar chloor is niet echt een schoonmaakmiddel. Het is eerder een ontsmettingsmiddel. Chloor doodt bacteriën, virussen en is goed voor het bestrijden van schimmels.
Vaak staat op desinfectiemiddelen 'antibacterieel' of 'hygiënisch'. Ingrediënten kunnen zijn chloor, triclosan en chloorhexidine. Chloor is een bekend desinfectiemiddel. Naast schoonmaakmiddelen bestaat er antibacteriele zepen.