Bewijsdrang is een manier om jezelf te bewijzen in wat je kunt of om te laten zien hoe goed je bent. Mensen die zichzelf willen bewijzen halen hier hun erkenning en waardering uit. Hoe meer ze presteren, hoe beter ze zich voelen.
Blijkbaar komt die prestatiedrang voort uit het verleggen van je grenzen. Je bent ambitieus en je wilt graag je grens verleggen, de lat steeds wat hoger leggen. Wanneer je resultaat voldoet aan je ambities kun je hier zelfwaardering en zelfvertrouwen uit halen.
Competitiviteit heeft altijd bestaan. Al sinds de oertijd en het ontstaan van de mens zoals we die nu kennen, heeft men altijd al beter, sterker, groter en sneller willen zijn dan de ander. Die drang is eigenlijk een overlevingsmechanisme van het lichaam en het brein, die koste wat kost wil blijven bestaan.
Competitie kan echter ook een positief effect hebben op de kwaliteit van motivatie. Dat is het geval wanneer de competitie een informerend karakter heeft voor de persoon. Door in competitie te zijn met iemand anders krijg je informatie en feedback ten aanzien van je eigen competentieniveau.
competitief bijv. naamw. Uitspraak: [kɔmpəti'tif] die vecht om beter te zijn dan een ander Voorbeeld: `een competitieve onderneming`Synoniem: strijdlustig competitieve sport (sport waarbij het winnen van wedstrijden belangrijker is dan de ont...
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Tip 1 | Leer relativeren. Relativeren is zeer belangrijk. Vaak kijken mensen met prestatiedrang niet naar het grotere plaatje. Dit is echter wel belangrijk, want door daar aandacht aan te besteden is de kans groot dat je de betrekkelijkheid van alles inziet.
Een psycholoog zou jou goed kunnen helpen om jouw faalangst te overwinnen. Cognitieve gedragstherapie is bijvoorbeeld een therapievorm die effectief kan zijn bij faalangst. Samen met een psycholoog kijk je naar hoe gedachten jouw gedrag beïnvloeden.
Faalangst is namelijk zo'n verlammend gevoel dat het je daadwerkelijk kan gaan beperken in wat je wel en niet doet. Als je last hebt van faalangst, kun je makkelijk het idee krijgen dat je er nooit meer vanaf komt. Gelukkig hoeft dat echt niet het geval te zijn. Faalangst overwinnen is namelijk wel degelijk mogelijk.
Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen.
Herkennen van faalangst
Leerlingen kunnen stil worden als ze angstig zijn, maar ze kunnen ook clownesk of stoer gedrag vertonen. Overmatig vragen stellen of juist niks durven te vragen, kunnen een signaal zijn dat een kind twijfelt aan zijn eigen kunnen. Ook hoofdpijn, buikpijn of moeilijk slapen kunnen signalen zijn.
Prestatiedruk ontstaat vaak als iemand iets beter, sneller, preciezer en/of goedkoper moet doen. Op de werkvloer ligt prestatiedruk vaak op het perfectioneren van je werk. Hier is niks mis mee zolang het niet ten koste gaat van bijvoorbeeld jouw mentale en fysieke gezondheid.
Bij negatieve faalangst blijf je alleen maar denken aan wat er fout kan gaan. Dat werkt verlammend. Je probeert het niet eens meer, en bereikt dus ook geen succes. Hieronder hebben we het over deze negatieve faalangst.
Maak tijd vrij voor jezelf
Als je meer verbinding met jezelf wil maken, is het vrijmaken van tijd voor jezelf een goed begin. Maak per dag 10 minuten vrij om iets te doen met jezelf. Ga mediteren, hardlopen, in bad, maak een wandeling in de natuur of iets anders wat echt bij je past.
Prestatiedruk is de druk die mensen voelen om te presteren en komt tegenwoordig veel voor onder jongeren. Bijna 70 procent van de studenten geeft aan vaak tot zeer vaak de druk om te presteren te ervaren. Prestatiedruk kan leiden tot psychische klachten, zoals stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en burn-out.
Kupper: “Uit onderzoek blijkt dat de belangrijkste oorzaak van stress het transitiemoment is waar jongeren en jongvolwassenen zich in bevinden. Je leven verandert en er wordt meer van je geëist. Je hebt bovendien weinig controle over die situatie.
Ruim 40 procent van de jongvolwassenen voelt vooral druk van de maatschappij en, net als de tieners, van hun ouders. Daarnaast zegt 36 procent van de werkende jongeren prestatiedruk te ervaren van collega's of leidinggevenden. Een derde van de scholieren en studenten ervaart die druk van leraren en docenten.
Faalangst kan veel oorzaken hebben. Hoewel faalangst waarschijnlijk ook erfelijk is, kunnen kinderen faalangst ontwikkelen door onzekerheid, een reeks vervelende gebeurtenissen op school of problemen thuis. Ook een stoornis als dyslexie kan een aanleiding zijn om faalangstig te worden.
Ze denken negatief over zichzelf en presteren daardoor vaak onder hun niveau. Hierdoor worden zij bevestigd in het negatieve beeld dat ze van zichzelf hebben en kan een negatieve spiraal ontstaan. Hetzelfde kan gebeuren bij faalangst in sociale situaties.
Faalangst betekent letterlijk 'de angst om te falen'. Soms wordt het ook wel prestatieangst genoemd. Je bent bang dat je niet kunt voldoen aan eisen die door jezelf zijn opgelegd. Voor iedereen zijn die eisen anders.
Hiermee leert de client dat als hij/zij ergens niet uitkomt het door iemand anders wordt opgelost. Volgens een andere collega is een slechte psycholoog iemand die maar wat doet, alleen op gevoel behandelen zonder theoretisch kader (de huis-tuin-en-keuken-psycholoog).
We voelen ons onzeker omdat we bang zijn. Bang om bijvoorbeeld te falen, niet te worden gezien, afgewezen te worden, dingen fout te doen, enzovoorts. Een voorbeeld: Je loopt over straat en totdat je aan iets denkt is er nog niks aan de hand.