Het sinterklaasfeest wordt in vrijwel geheel België en Nederland gevierd. In de Nedersaksische dialecten van Noordoost-Nederland wordt Sinterklaas Sunterklaos, Sunderklaos of Sunneklaos genoemd, zoals in het aangrenzende Noord-Duitsland. In het Limburgs heet hij Sinterklaos.
Ook in katholieke landen wordt Sint Nicolaas minder populair: het wordt alleen nog plaatselijk gevierd. In landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland wordt het Sinterklaasfeest naar Kerstmis verplaatst en verandert Sinterklaas in de Weihnachtsmann, Père Noël, Father Christmas en Santa Claus.
Heel bekend zijn natuurlijk de gezellige kerstmarkten en de adventsdagen. Maar ook Sinterklaas wordt hier gevierd. Niet zo uitgebreid als bij ons, maar toch! In Duitsland is het de Heiligen Nikolaus, of hier in Ostfriesland beter bekend als Sünnerklaas.
De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar op zaterdag 16 november 2024 en dat zal zijn in Nederland in een stad die nog niet bekend is gemaakt. Waarschijnlijk wordt het Sinterklaasjournaal wel weer echt spannend voor de kinderen.
In Grou wordt geen Sinterklaasfeest gevierd, hier viert men op 21 februari Sint Piter. Voor buitenstaanders lijkt het op Sinterklaas, maar Sint Piter heeft een andere oorsprong. Op de zaterdag voor 21 februari komt Sint Piter aan met de boot aan in Grou. Hij draagt een witte mantel en rijdt op een Fries paard.
Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was, kreeg hij in de tiende eeuw ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang. In de 13e eeuw werd zijn naamdag vastgesteld op 6 december. Dit versterkte de Nicolaasverering over heel Europa.
Hoe Sinterklaas bij mij thuis werd gevierd
Ja, hij is in Duitsland de hulp van 'Nikolaus'.
Het sinterklaasfeest is een jaarlijks volksfeest rond de folkloristische figuren van Sinterklaas en Piet dat op 5 december in Nederland en op 6 december (Sint-Nicolaasdag) in België wordt gevierd.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
In België besloten ze het paard Slecht-Weer-Vandaag te noemen. De naam werd bedacht door scenarioschrijver Hugo Matthysen en voor het eerst geïntroduceerd in 1992 tijdens de eerste aflevering van het programma Dag Sinterklaas.
Sinterklaas – ook wel Sint, Sint Nicolaas of Goedheiligman – is een kindervriend die jaarlijks, rondom zijn verjaardag op 6 december, van Spanje naar Nederland en België afreist om iedereen cadeautjes te geven.
24 december - Heiligabend
De meest belangrijke dag van de kerstdagen is 24 december. Het is geen officiële feestdag. Toch sluiten de meeste winkels om 2 uur. Veel mensen nemen vrij.
Samiclaus in Zwitserland
Er zijn dorpen in Zwitserland waar er op 5 december Klausjagen wordt gevierd. Een optocht met wit verklede mensen met een enorm grote mijter op. Helemaal vooraan vind je mannen die zwaaien met zwepen. De Zwitserse Sint loopt gezellig mee in de optocht met Schmutli – zijn zwarte piet.
Vandaag de dag is Sinterklaas een speciale dag in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland, maar niet in Spanje. Zij vieren Drie Koningen in januari en niet Sinterklaas in december.
Wanneer is Sinterklaas geboren? Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.
In Zwitserland wordt het Sinterklaasfeest op 5 december gevierd door te Klausjagen. Een kleurrijke optocht trekt door het land, waarbij mensen zich kleden in het wit en enorme mijters dragen. Voorop zwaaien mannen met grote zwepen. Samiclaus – de Zwitserse Sint – loopt hier ook tussen met zijn maatje Schmutzli.
Myra is een historische stad in Turkije waar, naast het grafmonument van de beroemde bisschop en de Sint Nicolaaskerk, indrukwekkende steengraven in de rotswand te bewonderen zijn. Sint Nicolaas werd geboren in Patara aan de Lycische kust, in de omgeving van Antalya.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Hoe is het huidige sinterklaasfeest ontstaan? De viering van Sinterklaas zoals we die nu kennen is gebaseerd op een prentenboekje dat de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman in 1850 maakte.
Door naar Oostenrijk. Daar krijgen kinderen bezoek van Nikolaus. Die zou zomaar een dubbelganger van Sinterklaas kunnen zijn. En ook hij komt niet in zijn eentje.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
In Duitsland vieren ze ook Sinterklaas
Duitsers vieren wel Sinterklaas (Niklaustag, op 6 december). Maar zij bewaren hun pfeffernüsse ook tot Weinacht, kerst dus. De Duitsers houden ook van creatieve variaties, zoals grote zachte Weiche Pfeffernüsse of witte honingpepernoten.
Sinterklaas is al heel lang een traditie in Nederland. De bisschop, die zich op zijn oude dag jaarlijks op een stoomboot van Spanje naar Nederland begeeft, is niet meer weg te denken uit onze cultuur.
Polen: Święty Mikołaj
Het gaat meestal om snoep, klein speelgoed of boeken.
De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas. Naast hun namen hebben Sinterklaas en de Kerstman nog meer overeenkomsten.