Hoofdhuidkoeling of haarkoeling is een methode om haaruitval door chemotherapie te voorkomen of te beperken. Bij hoofdhuidkoeling krijg je tijdens de chemotherapie een kap op. Die koelt je hoofdhuid. Deze kap heet een ijsmuts, of icecap.
Komt je haar weer terug? Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. Meestal begint het haar binnen enkele weken tot maanden na afloop van de chemotherapie weer te groeien. Soms begint het haar zelfs weer te groeien tijdens de chemotherapie.
Een pruik of mutsen en sjaals na chemo draag je niet alleen om je haarverlies te verhullen, maar ook gewoon om je hoofd aangenaam warm te houden. Vooral 's nachts kan je het best koud krijgen, zeker tijdens de herfst- en wintermaanden.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Belle Bonnet ontwerpt en maakt mooie comfortabele chemo mutsjes, sjaaltjes, petten en hoedjes voor jou, als je te maken krijgt met (tijdelijk) haarverlies en kaalheid: comfortabele mutsjes voor o.a. bij Alopecia, psoriasis, kanker of na behandelingen als Chemokuur – en Radiotherapie.
Naast haarwerk kun je jouw chemo mutsje nog opfleuren door er een extra siersjaal of sierband om te dragen. Of draag een shaper onder je mutsje die meer volume geeft, daardoor lijkt het alsof je haar opgestoken zit onder je mutsje.
Draag tijdens de chemo makkelijk zittende, warme kleding, zoals een huispak, vest, joggingbroek of onesie. Mobiliseer "hulptroepen" die je kunnen helpen in het huishouden of waar je mee af kunt spreken om leuke dingen te doen. Dit kan bijvoorbeeld via AYA Match.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Bij een verminderd aantal witte bloedcellen in uw bloed, bent u vatbaarder voor infecties. Dit geldt vooral 7 tot 14 dagen na uw chemokuur. Om een infectie te voorkomen is het verstandig om zieke mensen niet op te zoeken, afstand te houden bij verkoudheid en uw handen regelmatig te wassen.
Vermoeidheid tot lang na je behandeling
Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.
Het is waar dat je haar na de chemo een andere textuur kan hebben. Het kan meer krullen en dikker of stugger aanvoelen. Maar bij de meeste mensen is dat maar tijdelijk. Eens je haarwortels helemaal hersteld zijn van de chemo, gaat je haar er doorgaans weer net zoals vroeger uitzien.
De spreidingsbreedte van de kosten zijn ongeveer als volgt. De goedkoopste pruik kost ongeveer €395 euro en de duurste pruik kan wel €2.300 kosten. Dat veel mensen zoeken naar de pruik vergoeding voor 2020 is dan ook niet gek.
Veel soorten chemotherapie geven volledige haaruitval. Hoewel de haaruitval bijna altijd tijdelijk is, wordt het door veel patiënten als belastend ervaren. Hoofdhuidkoeling kan er voor zorgen dat u minder haaruitval op uw hoofdhuid heeft.
Na de behandelingen groeit het terug (gemiddeld één cm per maand), soms zelfs krachtiger en sneller dan anders.
Hoe lang moet ik een pruik na de chemo dragen? Deze keuze is geheel aan jezelf. Meestal wordt een pruik gedragen tot het moment dat de gewenste haarlengte weer is behaald met het eigen haar. Na de laatste behandeling van de chemotherapie kan het namelijk even duren voordat de groei van haren weer op gang komt.
Hoofdhuidverzorging bij chemo
Tijdens de chemotherapie kan uw hoofdhuid droog of jeukerig aanvoelen wij adviseren u Mediceuticals X-Derma shampoo te gebruiken. Deze shampoo gaat een droge en jeukerige hoofdhuid tegen, heeft een milde reininging is voedend en voor dagelijks gebruik.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Een van de belangrijkste bijwerkingen van chemotherapie is schade aan de hartspier, wat kan leiden tot een verminderde pompfunctie. Bij een afname van de pompfunctie kan op den duur hartfalen ontstaan.
Tijdens de behandeling met chemotherapie mag je gewoon zoenen, vrijen of gemeenschap hebben. Je partner of sekspartner wordt daar niet ziek van. Ook tongzoenen is niet schadelijk. Wel is het verstandig om tijdens de chemokuur en in de week daarna bij het vrijen een condoom te gebruiken.
Hoeveel chemokuren je krijgt, hoor je van je arts. Dit hangt af van hoe groot het risico op uitzaaiingen is. De behandeling duurt minimaal 3 en maximaal 6 maanden.
Het zal dan zeker een aantal maanden tot jaren duren voordat je weer op het oude niveau kunt functioneren. Je lichaamscellen hebben tijd nodig om zich te herstellen. Blijf de eerste maanden na chemotherapie alert op infecties en neem zo nodig contact op met je arts.
Voorbeelden hiervan zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten ook niet te nemen rondom chemotherapie.
Persoonlijke hygiëne is belangrijk om contact met afvalstoffen van de chemotherapie via uw uitscheidingsproducten te minimaliseren. Wij adviseren u om 1x per dag onder de douche of in bad te gaan en goed uw handen te wassen na uw toiletbezoek.
Sommige mensen merken niet zo veel na een kuur, terwijl andere mensen heel ziek kunnen worden. Hoe dit bij u zal zijn, is vooraf niet te voorspellen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, haarverlies en vermoeidheid.