Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen! Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen. Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Kan ik de salades invriezen? Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur.
Salade invriezen
Het invriezen van de verschillende salades is natuurlijk mogelijk, maar we adviseren om dit niet te doen, de salade kan door het invriezen aan smaak en kwaliteit verliezen.
Huzarensalade kun je niet invriezen, omdat de saus vanwege de temperatuursverandering zou gaan schiften.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Kun je aardappelsalade ook invriezen? Je kunt je aardappelsalade natuurlijk ook in de vriezer bewaren. Dan is de salade ongeveer drie maanden te bewaren. Ook in de vriezer geldt dat het nuttig is om de salade in een goed afgesloten bakje te bewaren en niet in een open verpakking.
Je kunt ook een pastasalade invriezen.Een nadeel is dan dat het een slappe, smakeloze bedoeling zal worden in de diepvries.
Daarnaast kun je het beste de dressing in een apart bakje bewaren. Wanneer je de dressing gelijk toevoegt, is de kans groot dat de slabladeren slap en nat worden. De salade kun je nog steeds eten maar zal een stuk minder lekker zijn.
Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen. Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries.
In principe moet je het net zo lang laten afkoelen tot het niet meer warm is. Maar dat mag natuurlijk niet langer dan 2 uur duren. Over het algemeen is het eten na een half uurtje wel afgekoeld. Dus dan zou je het in de koelkast of diepvries moeten kunnen zetten.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Je kan een ovenschotel zowel gebakken als ongebakken invriezen. Begin in elk geval je ovenschotel te bereiden alsof je hem meteen de oven in zou schuiven. Heb je veel plaats in de diepvriezer? Gebruik dan een schaal die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
250 gram koude schotel per persoon. Gegarneerd met sla, zilver ui/augurk, ei, tomaat, crispy salade en druiven.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Aardappels. Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in.
Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Zelfgemaakte koolsalade kun je afgedekt in de koelkast het beste bewaren in de koelkast. Daar blijft koolsalade zo'n 5 dagen goed. Koolsalade invriezen is niet zo'n goed idee, omdat de knapperige structuur van de kool door het proces van vriezen en dooien verloren gaat.
Hou er rekening mee dat voorgesneden groenten vaak wat meer water bevatten.Dit water zal tijdens het invriezen uitzetten waardoor de structuur van de groenten kan veranderen. Ook is het belangrijk om te weten, dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingssstoffen behouden blijven. Wil je weten hoe dit zit?
Kan je ijsbergsla invriezen? Beter van niet. Ijsbergsla bestaat voornamelijk uit water en zal na ontdooiing zijn smaak en textuur grotendeels verliezen. Het beste is om ijsbergsla voor maximaal 5 dagen gekoeld (12-15°C) in de groentela van je koelkast bewaren.