Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
Voel na het opwarmen of de melk niet te warm is door een druppel uit de fles op je pols te laten vallen. De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.
Bereide opvolgmelk kun je 24 uur in de koelkast bewaren.
Restjes voeding mag je niet opnieuw opwarmen. Dat heeft te maken met de grote kans op bederf door bacteriegroei. Direct weggooien dus.
Warm de flesvoeding niet opnieuw op, behalve tijdens dezelfde maaltijd omdat de melk koud is geworden als de baby bijvoorbeeld langzaam drinkt. Bewaar nooit restjes. Giet ze na de voeding weg.
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot twee uur bewaren.
In sommige gevallen kun je kraanwater beter niet gebruiken voor het klaarmaken van flesvoeding. Dit is het geval als je loden leidingen hebt. Je baby kan daardoor te veel lood binnenkrijgen.
Regelmatig fles uitkoken
De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen. Laat de spenen de laatste 3 minuten meekoken.
Bij gebruik van melkpoeder: het lijkt logisch om met de fles te schudden nadat je de melkpoeder aan het water hebt toegevoegd. Zo kan het namelijk goed mengen. Toch is het beter om een roerende beweging te maken. Door schudden ontstaan er makkelijker luchtbelletjes, die vervolgens darmkrampjes veroorzaken.
Babyvoeding twee keer opwarmen en ziektemakers
Het immuunsysteem van je kindje is nog niet zo goed ontwikkeld als dat van jezelf. Hierdoor is je kleintje veel gevoeliger voor ziektemakers en na het warm maken van een maaltijd kunnen er juist allerlei ziektemakers, zoals bacteriën, in het eten komen.
Gooi de overgebleven voeding altijd weg. Spoel na gebruik de fles en speen goed om met koud water en zet ze leeg in de koelkast tot de volgende voeding.
Het antwoord op deze vraag is simpel en luidt als volgt: nee, je mag twee restjes kunstvoeding niet bij elkaar doen. Ook mag je restjes kunstvoeding nooit opnieuw opwarmen, omdat ook dan de kans groot is dat bacteriën zich in een snel tempo vermenigvuldigen. Gooi restjes kunstvoeding dan ook altijd weg.
Vóór een eerste gebruik steriliseer je steeds alle flessen, spenen en toebehoren. Nadien is het bij een gezonde zuigeling, mits een grondige reiniging, overbodig om flessen en toebehoren nog te steriliseren.
Giet de rest van de fles weg!
Er kunnen zich immers bacteriën vermenigvuldigen in de fles, wat gezondheidsrisico's voor je baby met zich meebrengt. Onze voedingsdeskundige Cathérine laat je zien hoe je een flesje op de juiste manier moet bereiden.
Bereide voeding bewaren
We adviseren om de voeding altijd per fles klaar te maken. Dit is het meest hygiënisch en daardoor wel zo veilig. Drinkt je baby de fles niet leeg, bewaar dit restje dan niet langer dan 1 uur. Gooi wat daarna over is weg.
Het kraanwater in Nederland is zo veilig dat u het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan! − Gebruikt u mineraalwater om flesvoeding mee klaar te maken, kies dan voor een soort waarop vermeld staat dat het geschikt is voor de bereiding van zuigelingenvoeding.
Een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig. In bepaalde streken kan dit nitraatgehalte overschreden worden. Meer informatie is verkrijgbaar bij je watermaatschappij.
Gekookt water kun je in een gesloten kan 24 uur bewaren in de koelkast. Maar gewoon koud stromend kraanwater is prima.
Verwarm het flesje op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden.
Als je onderweg bent is het handig als je hiervoor een thermosfles gekookt water, een flesje koud water, de melkpoeder en natuurlijk de fles bij je hebt. Als je gekookt water in een thermosfles meeneemt dan kun je dit in de fles mengen met het koude water totdat je de juiste temperatuur voor de fles hebt.
Temperatuur van de moedermelk
Laat de melk liever niet warmer worden dan 30 of 35 graden. Dat is een goede drinktemperatuur en het beste voor de kwaliteit van de melk. De beschermende stoffen uit moedermelk worden minder als de melk warmer wordt dan 50 graden, de voedingsstoffen blijven wel behouden.
Dus een fles van 120cc is 120 water en 4 scheppen.
Anti-klontermixer. Als je melkpoeder voor flesvoeding mixt met water kunnen er klontjes ontstaan. Je kunt natuurlijk een vork gebruiken om dit los te roeren maar er is ook een handige mixertje dat in elke soort fles kan worden gebruikt. Door het cyclooneffect wordt de flesvoeding lekker romig.