Het idee achter het SIBO-dieet is dat je voedingsmiddelen vermijdt die de bacteriële overgroei in je dunne darm voeden, dus zo min mogelijk voedingsmiddelen die uit korte en lange keten vezels, zetmeel en sucralose bestaan. Daarnaast eet je licht verteerbare voeding die makkelijk wordt afgebroken in je dunne darm.
Regulier wordt SIBO meestal behandeld met antibiotica. Dit kan de darmflora echter ook weer uit balans brengen. Veranderingen in het voedingspatroon, zoals het beperken van suikers en lactose, kunnen ook helpen bij het verminderen van bacteriële overgroei. Met een test kan worden bepaald of er sprake is van SIBO.
De meest sensitieve test om SIBO aan te tonen is een duodenumbiopt, wat verkregen wordt middels endoscopie. Een makkelijkere manier is een glucose/lactulose-ademtest. Tijdens deze test krijgen de patiënten een suikeroplossing en dan wordt de uitgeademde lucht gemeten op waterstof, methaan en CO2.
De volgende probiotica stammen kunnen toegediend worden voor een goed resultaat: Bifidobacterium lactis, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei en Bifidobacterium brevis. Dieetadviezen die strikt worden opgevolgd zijn effectief bij SIBO.
Voorbereiding voor de patiënt. Uw arts heeft U doorverwezen voor een Lactulose (of SIBO) ademtest. Voor een afspraak neemt u contact op met Fidlab op het nummer 03 231 36 89, u kan hiervoor terecht bij Soumia of Anke.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Er zijn aanwijzingen dat probiotica kunnen helpen bij verstopping en bij sommige vormen van diarree. Maar er is (nog) geen bewijs dat het gebruik van probiotica nuttig is voor mensen die geen darmklachten hebben. Ook een gunstig effect op de weerstand is niet wetenschappelijk bewezen.
Bij een leaky gut (=lekkende darm) is de darmwand beschadigd geraakt en vallen er hele kleine gaatjes in de darmwand waardoor deze gaat lekken. Het gevolg is een cascade van elkaar beïnvloedende reacties, waardoor uiteindelijk het darmslijmvlies beschadigd raakt en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm ontstaat.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Het doel van het FODMAP-dieet is de gasproductie in de darm en de andere klachten te minimaliseren. Ook een gezond, gevariëerd voedingspatroon bekomen, waarin alleen de voedingsmiddelen worden beperkt die klachten veroorzaken, hoort hierbij. Veel FODMAP-rijke voedingsmiddelen behoren tot een gezond eetpatroon.
PDS kan ontstaan doordat de darmwand beschadigd raakt na bijvoorbeeld een ontsteking of een infectie. Hierbij raakt vaak ook de samenstelling van de darmbacteriën uit balans. Dit kan klachten, zoals diarree of verstopping, veroorzaken.
Zonuline is een bloedtest om de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies te meten voor de opheldering van een lekkende darmsyndroom bij: allergische aandoeningen, auto-immuunziekten, buikaandoeningen, multiple sclerose en coeliakie.
Het pancreassap bevat diverse enzymen voor het verteren van koolhydraten (amylase), vetten (lipase) en eiwitten (proteasen of proteolytische enzymen).
Ziekteverwekkers als virussen of bacteriën kunnen een ontsteking in de darmwand geven. Daardoor geeft de darmwand meer vocht af dan normaal en neemt de darm minder vocht en voedingsstoffen op. Vocht en voeding komen dan als heel dunne ontlasting, diarree, naar buiten.
Short bowel/korte darm syndroom
Een kort stuk dunne darm (bestaande uit alleen jejunum of jejunum en ileum) verbonden met (een gedeelte van) de dikke darm. Minder dan 200 cm dunne darm, of als driekwart of meer van de dunne darm operatief is verwijderd. Adaptatie: aanwezigheid van (een deel van) de dikke darm.
De dunne darm kan verder worden opgesplitst in de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum). De vele enzymen in de dunne darm breken het voedsel af tot kleinere deeltjes die vervolgens makkelijker in ons lichaam zijn op te nemen.
Menselijke darmflora
Het aantal bacteriën in het maag-darmkanaal varieert sterk. In de maag komen concentraties bacteriën voor van circa 1000 per ml maagsap, terwijl in het colon (dikke darm) bacteriën ongeveer de helft van het gewicht van de darminhoud uitmaken.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Hoewel yoghurt inderdaad als gezond kan worden beschouwd, is yoghurt zeker géén probioticum. Yoghurt is een melkproduct waarin de melksuiker is omgezet in melkzuur door bacteriën. Dit gebeurt op gecontroleerde wijze. De bacteriën die hierbij gebruikt worden zijn Lactobacillus delbrueckii ssp.
Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen. Toch lijken ze niet zo heilzaam te zijn voor de darmen als eerst gedacht.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.