Invloed op gezonde lucht Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, daar zijn deskundigen het over eens. Uit metingen blijkt dat pelletkachels en biomassaketels die voldoen aan de normen, per branduur 80 procent schoner zijn dan gewone houtkachels. Ze werken automatisch en hebben daardoor een heel goede verbranding.
Houtkachels stoten zo'n 3,5 kilogram fijnstof per 1000 uur uit, terwijl dat voor pelletkachels 'slechts' 0,68 kilogram is. Een pelletkachel is dus milieuvriendelijker dan een houtkachel, maar ze stoten wel nog steeds meer ultra fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom.
Een pelletkachel kan een goede optie zijn wanneer je in een buitengebied woont en je huis moeilijk te isoleren is. Denk bijvoorbeeld aan monumentale boerderijen. Vaak kunnen die niet op een warmtenet worden aangesloten omdat het veel te duur is om zo'n buis voor één huis kilometers door te trekken.
Een pelletkachel geeft een veel hoger rendement dan een gaskachel. Tot wel 90% en meer. Moderne pelletkachels zijn bovendien uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit systeem optimaliseert het verbrandingsproces en bewaakt de veiligheid via temperatuur- en druksensoren.
Nadelen pelletkachel:
Uitstoot van fijnstof. Afvoer door de nok van het huis. Droge opslag nodig voor pellets.
Pelletkachels, worden ze verboden in de toekomst? Nee, pelletkachels zijn niet verboden en er komt ook geen verbod in de toekomst. Het is wel zo dat in 2030 de uitstoot van fijnstof van hout en pelletkachels met 50% verminderd moet zijn.
Een pelletkachel kan net als een houtkachel gaan stinken als hij nieuw of een tijdje niet gebruikt is. Dit geldt ook voor petroleumkachels en elektrische kachels.
Met een pelletkachel of biomassaketel kun je je huis zonder aardgas verwarmen. In plaats daarvan gebruik je houtpellets. Of dat ook voordeel heeft voor het klimaat, daarover verschillen deskundigen van mening. Ook is er veel discussie over de invloed op gezonde buitenlucht.
Hoe lang u doet met een zak van 15 kg pellets ligt natuurlijk ook een beetje aan het rendement van uw kachel. Gemiddeld kunt u met een zak van 15 kilogram pellets ruim 10 uur stoken.
Een pelletkachel verbruikt gemiddeld tussen de 60 en 450 Watt per uur. Gemiddeld verbruikt een pelletkachel tussen de 100 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van het gebruik.
Pelletkachels en pelletketels zijn verbrandingstoestellen waarin, net als in andere verbrandingstoestellen, koolmonoxide kan ontstaan.
Hier een concreet rekenvoorbeeld voor de kostenbesparing pellets t.o.v. gas: Een kuub gas (€0,80) x gemiddeld gasverbruik voor verwarmen (1.100 kuub) = 880 euro. De pelletkachel bespaart zo'n 80% verwarmingskosten: 704 euro besparing. Een pallet pellets kostte ten tijde van die gasprijs: 360 euro.
“We vrezen vooral voor een 'lock in': eens zo'n kachel in huis komt, blijft hij er wellicht tientallen jaren staan.” Een pelletkachel is vandaag in sommige situaties een goede overgangsoplossing, maar hij zal wellicht nog vele jaren in huis blijven staan. Niet ideaal met zicht op de toekomst.
De uitstoot van een pelletkachel bevat minder schadelijke stoffen dan die van een houtkachel.
Elk jaar of na 1200 uren branden dient de pelletkachel een compleet onderhoud te ondergaan, dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Hierbij dient de kachel volledig gedemonteerd te worden waarbij de warmtewisselaar en rookkanalen schoongemaakt moeten worden.
Pelletkachels en biomassaketels geven luchtvervuiling.Daarom is de subsidie afgeschaft.
Prijs en verbruik pelletkachel
Een gemiddelde pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 à 2 kg per uur. Als regel mogen we aannemen dat een gezin van vier personen ongeveer 1500 kg pellets zal verbruiken tijdens de wintermaanden. Dit komt momenteel neer op een prijs van ongeveer 800 à 1.200 euro per jaar.
Kan ik de kachel 's nachts laten branden? Het is perfect mogelijk om je pelletkachel ook 's nachts te laten branden. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een automatische start/stop-functie, thermostatische functie of kunnen op hun minimale vermogen blijven verder branden.
Gemiddeld genomen verbruikt een pelletkachel 0,23 euro per branduur en 1.000 kilogram pellets op jaarbasis. Als je gedurende zes maanden (van oktober tot april) stookt, is dat het equivalent van 7,14 kilogram per dag.
Niet-elektrische pelletkachels werken zelfs tijdens stroomuitval, maar elektrische modellen zijn gemakkelijker verkrijgbaar omdat niet-elektrische modellen nog steeds zeldzaam zijn in gespecialiseerde winkels. Overweeg de beschikbaarheid, kenmerken en voordelen van elk type voordat u een beslissing neemt.
De conclusie van de prijsstijging van de houtpellets komt er op neer dat er op dit moment veel meer vraag dan aanbod is. De markt is dus zoals gezegd overspannen, of mooier gezegd: oververhit.
Laminox ontwikkelde een unieke techniek van volstrekt geluidloze pelletkachels: de Natural versie. De kachels hebben een mechanisch doseersysteem, dat de pellets een voor een doseert, zonder aansturing door stroom of een vijzel.
Een goede pellet zal grijze as vormen, eerder vloeibaar en vluchtig en het venster van de kachel zal getint zijn met een dunne film die eenvoudig te reinigen is. Een pellet van lage kwaliteit met houtschors produceert bijvoorbeeld een zwarte en vaste stof in de klinker.
Een pelletkachel stoot minder fijnstof uit, maar net zoveel PAK's als de moderne eco-design houtkachels (RIVM), dus ook 2492 sigaretten op een avond. Pelletkachels hebben bovendien een rookgasventilator waardoor de kachel altijd trekt, ongeacht het weer.