Wat moet ik meenemen naar de notaris voor de overdracht van mijn huis? Alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De rest van de stukken die nodig zijn heeft de notaris al in zijn bezit. En vergeet niet de sleutels van de woning mee te nemen.
Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte.De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris.En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.
De notaristarieven zijn vrij. Elke notaris mag zelf het tarief bepalen. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een hypotheekakte, de eigendomsoverdracht van een huis, een testament of samenlevingscontract. Vaak kunt u vragen om een eerste gratis gesprek.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
De notaris controleert de persoonsgegevens van de verkoper en koper aan de hand van geldige identiteitsbewijzen, te weten een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Zonder een persoonlijke controle op kantoor, kunnen wij niet tot het tekenen van de akte overgaan.
Bij de meeste notarissen kan je namelijk van 1 tot 3 dagen uitgaan, al kan dit enorm variëren per situatie en notaris. Hieronder kom je te weten hoe snel na verkoop van je huis het geld op je rekening staat.
In principe rekent een notaris je niets aan als je een afspraak maakt om advies te vragen: als je bijvoorbeeld een huis wil kopen of meer uitleg wilt over een huwelijkscontract. Dat soort zaken is gratis.
Ereloon van de notaris
Het ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs. Het percentage is degressief (van 1,3% naar 0,057%): hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. De erelonen van de notaris zijn bij wet vastgelegd en kunnen dus niet onderhandeld worden.
Voor een geldige overdracht is vereist: Een geldige titel (rechtvaardiging voor de overdracht, bijvoorbeeld een koopovereenkomst) Een geldige levering (bijvoorbeeld een notariële akte en inschrijving daarvan in het Kadaster) Een beschikkingsbevoegde verkoper (meestal de eigenaar van het goed)
Voor de officiële overdracht plaats vindt, wordt de woning nog een laatste keer geïnspecteerd. Als verkopende partij dien je hierbij aanwezig te zijn. Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn.
Lees hier hoe het zit met de wettelijke bedenktijd in combinatie met weekend- of feestdagen. Nadat beide partijen de koopakte hebben ondertekend wordt deze meestal door de verkopende makelaar naar de notaris gestuurd. De notaris gaat nu een akte van levering opstellen.
De notaris mag niets delen, ook niet met uw (zaken)partner. De notaris moet Belastingdienst, politie en justitie op hun verzoek wel inzicht geven in het betalingsverkeer. Ook is de notaris verplicht om ongebruikelijke transacties op de bankrekening te melden.
Fouten van de notaris kunnen leiden tot tuchtrechtelijke aansprakelijkheid. In dat geval wordt het handelen van de notaris beoordeeld door de Kamer van het notariaat en kunnen er tuchtrechtelijke maatregelen worden opgelegd. Zoals schorsing, berisping of zelfs ontslag uit het ambt.
Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper.
Meestal moet u als koper alle notariskosten betalen die horen bij de overdracht van de woning.Maar soms betaalt de verkoper (een deel van) deze kosten.
De opmaak en voorbereiding van je akte en de administratieve verwerking van de verkoop van je huis, moeten ook betaald worden. Dat honorarium wordt niet door de notaris zelf vastgelegd. De overheid bepaald de honoraria van de notaris. Elke notaris is dus even duur.
Ook de kosten die je maakt voor de leveringsakte, geregistreerd partnerschap, huwelijkse voorwaarden, testament, erfrecht verklaring en de kosten voor de afwikkeling van het testament zijn niet fiscaal aftrekbaar.
In uw jaarlijkse belastingaangifte is ook een aftrekpost voor specifieke zorgkosten opgenomen. Hieronder vallen ook de volgende kosten voor de tandarts. Zonder aanvullende verzekering: Alle tandartskosten welke boven het drempelbedrag uitkomen.
De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Kosten die je maakt wanneer je geld leent voor een verbouwing of onderhoud, zijn dat meestal wel. Denk aan de financieringskosten en de rente die je over de lening betaalt.
Hoeveel tijd zit er tussen verkoop huis en overdracht? Gemiddeld zit er een maand of 3 tussen de verkoop van een huis en de overdracht bij de notaris. Sneller dan 1 maand komt in de praktijk haast niet voor.
U moet toestemming hebben gegeven om geld van uw rekening af te laten schrijven. Dit kan alleen schriftelijk. Belt de verkoper u op en geeft u telefonisch toestemming voor automatische incasso? Dan moet de ondernemer u een formulier sturen dat u moet ondertekenen en terugsturen.
De verkoper krijgt de koopsom, na aftrek van de aflossingen van eventuele hypothecaire leningen, zodra zeker is dat ook hij aan zijn verplichting heeft voldaan om een huis aan de koper te leveren vrij van bestaande hypotheken en/of beslagen.
De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden.