Pavlovataart is een taart gebaseerd op meringue, en genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova.
Pavlova is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van de danseres, na afloop van haar tournee door Australië en Nieuw-Zeeland in 1920. De inwoners van zowel Australië als Nieuw-Zeeland betwisten nog steeds wie er verantwoordelijk is voor de uitvinding.
Anna Matvejevna Pavlova (Sint-Petersburg, 12 januari 1881 - Den Haag, 23 januari 1931) was een beroemde Russische ballerina en filantrope.
Pavlova is een merengue dessert met een krokant laagje en de binnenkant is zo ongelooflijk zacht! Het is zoet en smelt op de tong en combineert goed met de slagroom en rood fruit op de top. Het maakt de smaak ongelooflijk lekker!
Denk bijvoorbeeld aan een Griekse Mavrodaphne, Franse Banyuls, zoete Rioja of een Ruby Port. Ook leuk, lekker en verrassend: Brachetto d'Acqui, een bruisende, zoete rode wijn uit Italië; brachetto is de naam van de druif, Acqui de plaats van herkomst in Piemonte.
Pavlova zakt in (in de oven of erna)
– De pavlova is er te snel uitgehaald (nog niet helemaal afgekoeld). – De oventemperatuur is niet gelijkmatig. – Te kort in de oven geweest. – De oventemperatuur was te hoog: de buitenkant is al gaar en krokant, en wordt niet tegengehouden door de (nog niet gare) binnenkant.
In 1925 ontdekte Diaghilev in Parijs het choreografische talent van Balanchine. Hij nam Balanchine aan als balletmeester van Les Ballets Russes. Om de choreograaf in Europa bekend te maken, veranderde Diaghilev de Russische achternaam in Balanchine.
Anna Matvejevna Pavlova (Russisch: Анна Матвеевна Павлова) (Sint-Petersburg, 12 februari 1881 - Den Haag, 23 januari 1931) was een Russische ballerina en filantrope. Pavlova wordt beschouwd als de beroemdste ballerina aller tijden.
De inwoners van Australië en Nieuw Zeeland betwisten elkaar de uitvinding van de pavlova, een meringue – achtige taart. Hoe dan ook: het product is vernoemd naar de vermaarde Russische balletdanseres Anna Pavlova die beide landen bezocht in de jaren '20 van de vorige eeuw.
Wanneer De Wereld Draait Door live ballet laat zien in de uitzending, moet er wel iets aan de hand zijn. En inderdaad, danser Marijn Rademaker maakt bekend dat hij tot eerste solist is aangesteld bij Het Nationale Ballet. Dat is niet niks. Men ziet hem als 'de beste Nederlandse balletdanser ter wereld van dit moment'.
De notenkraker is misschien wel het ballet waar je de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski van kent.
Ingrediënten. 4 eiwitten, 280 gram fijne tafelsuiker, 1 1/2 theelepel maizena, mespunt zout, 1 1/2 theel. azijn, 1 theelepel vanille essence, bakpapier en boter voor het invetten van het papier. Bereidingstijd 60-120 min.
Moderne dans is een podiumdans zonder vaststaand bewegingspatroon. Het is een verzamelbegrip voor verschillende zeer individuele danstechnieken uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit soort eigentijdse dansvormen worden nu veelal aangeduid als 'hedendaagse dans'.
Volgens een Duitse volkslegende werden notenkrakers vroeger cadeau gedaan om de ontvangende familie geluk te brengen en haar huis te beschermen. De notenkraker stond voor kracht en moed en met zijn scherpe tanden (waar de noot tussen gekraakt wordt) zou hij kwade geesten op afstand houden.
De Notenkraker. Een notenkrakerpop die een betoverde prins blijkt te zijn. Hij is de protagonist en vecht tegen de Muizenkoning.
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski schreef zijn ballet 'De Notenkraker' in 1890, tegen het einde van zijn leven. Balletten waren populair in die tijd en Tsjaikovski was er gek op - zo kwam in hetzelfde jaar zijn ballet 'Doornroosje' uit en schreef hij een aantal jaar eerder zijn geliefde 'Het Zwanenmeer'.
Azijn, of een ander zuur (bijvoorbeeld citroensap), zorgt ervoor dat de moleculen in het eiwit zich beter met elkaar binden. Hierdoor stabiliseert het eiwit en krijgt het een mooie glans. 2 ml zuur per eiwit is meer dan voldoende. Doe er niet meer bij, want dan krijgt het schuim een zure smaak.
Wanneer is hij goed? Hoe weet je of de meringue voldoende is opgeklopt? Als er glanzende witte, stijve pieken te zien zijn. Een bekend trucje is de kom op z'n kop houden: als de massa er niet uitvalt is de meringue klaar.
Reacties. Een Pavlova heeft een knapperige buitenkant maar een zachte kauwbare binnenkant met zoiets als een 'marshmallow' structuur. Hij moet dus niet echt vloeibaar zijn. Je zet de oven ook eerst heter zodat de buitenkant van het eiwit 'schrikt' en knapperig wordt.
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
De meeste rode wijn is droge rode wijn, dit komt omdat bij de productie van rode wijn meestal alle suikers vergist worden. Echter, sommige druiven bevatten meer suikers dan gemiddeld en wijn van deze druiven wordt ook wel zoete rode wijn genoemd.
Een man is een danseur en een danseuse is een vrouw. Ballerina (Italiaans voor "vrouwelijke danser") is de titel die gebruikt wordt voor een voorname professionele balletdanseres, het mannelijke equivalent hiervan is ballerino.