Hoe kan dat? Je moet niet raar opkijken als de temperatuur van de Sahara in de nacht zo'n twintig graden lager is dan overdag. Zelfs temperaturen onder het vriespunt komen voor. Want zo gaat dat in de woestijn: overdag is het heet, 's avonds is het koud.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
In de woestijn is de lucht zo droog dat er geen wolken zijn. De zon kan in de woestijn overdag ongehinderd op de aarde branden en er is 's nachts geen wolkendeken om de warmte, die de aarde afgeeft, tegen te houden. Daarom is het daar overdag heet en 's nachts koud.
3-4 maanden per jaar regen, zie grafiek. Geen bomen, alleen grassen.
verdrinking het grootste gevaar is in de woestijn ? In de woestijn regent het haast nooit, maar als het regent dan regent het zeer hevig. Dan storten zich enorme hoeveelheden water in dalen, waarvan men niet verwachtte dat er ooit water kon stromen, op nietsvermoedende mensen die zich daar net bevinden.
Toch wonen er mensen in de woestijn: nomaden. Deze nomaden trekken over de zandvlaktes, op zoek naar water en gras. Als ze een goede plek vinden zetten ze daar hun tenten op en laten hun vee grazen. En als het water of het gras op is trekken ze weer verder.
Hoe kan dat? Je moet niet raar opkijken als de temperatuur van de Sahara in de nacht zo'n twintig graden lager is dan overdag. Zelfs temperaturen onder het vriespunt komen voor.
De meeste warmte overdag verdwijnt in de schemering, dus de temperatuur daalt. De gemiddelde temperatuur van de Sahara-woestijn 's nachts is 25 graden Fahrenheit of -4 Celsius graden.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Hoe overleeft u de temperaturen? U zou beter in de nacht actief kunnen zijn in de woestijnen, de meeste dieren zijn dan ook nachtdieren in de woestijn. Op de dag is het van belang een beschutte plek te vinden en te zorgen dat het lichaam bedekt blijft anders zult u zeer snel verbranden.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand.
In het noorden zijn oktober en november warme maanden als gevolg van de zomerregens (het zogenaamde Zuid-Afrikaanse 'regenseizoen'). In het hoger gelegen binnenland vriest het regelmatig, in het bergachtige zuidoosten zelfs meer dan 100 nachten per jaar.
Woestijnen bevinden zich aan weerszijden van de keerkringen (zie voor informatie over keerkringen Tijd en Seizoenen). In die streken is het zo vreselijk droog, daar de wind er meestal van af waait. Er komt met de wind dan dus weinig of geen vochtige lucht mee die tot regen kan leiden.
Een woestijn is een uitgestrekt gebied waar het bijna nooit regent. Er zijn niet alleen zandwoestijnen, er bestaan 5 soorten woestijn, die sterk van elkaar verschillen: zandwoestijnen, ijswoestijnen, zoutwoestijnen, rotswoestijnen en steenwoestijnen.
De Sahara strekt zich uit van de Westelijke Sahara aan de Atlantische Oceaan tot in Egypte aan de Rode Zee. Aan de noordzijde wordt ze begrensd door de Middellandse Zee en het Atlasgebergte. De zuidzijde wordt gevormd door de Sahel, een gebied dat enigszins begroeid is.
Verder zien we in de woestijn heel veel insecten, slangen en andere reptielen, spinnen, schorpioenen, sprinkhanen, knaagdieren zoals eekhoorns, kangoeroeratten en springmuizen. Ook zijn er veel nachtdieren zoals veel soorten uilen, gekko's, wangzakmuizen en woestijnvossen.
Westelijke Sahara heeft een woestijnklimaat. De temperatuur overdag is warm tot heet, terwijl het 's nachts ook koud kan zijn. Regen zul je hier niet snel hebben. De gemiddelde jaartemperatuur voor Westelijke Sahara is 26°C en er valt in een jaar tijd 51 mm regen.
Een woestijn is een gebied waar relatief zeer weinig neerslag valt, maximum 200 millimeter per jaar, waardoor er weinig of geen vegetatie is. Het stereotiepe beeld van een woestijn is een uitgestrekte kale vlakte met zandduinen en een gemiddeld zeer hoge temperatuur.
D: landklimaat (continentaal). De koudste maand is gemiddeld hooguit -3°C. De warmste maand is gemiddeld minstens 10°C.
Het klimaat dat wordt gekenmerkt door de zeer geringe hoeveelheid neerslag en de extreme hoge tot lage temperaturen, met vrij grote dagelijkse veranderingen in temperatuur, behalve in de kustgebieden.
De woestijn maakt onderdeel uit van de Grote Arabische Woestijn die het gehele Arabische Schiereiland (waartoe ook Saudië-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit en een deel van Irak en Jordanië behoren) beslaat. Aan de ene kant van Dubai ligt de Perzische Golf en aan de andere oostelijke kant ligt deze woestijn.
Maar wat kun je nu eigenlijk eten? Aan bomen en planten zitten eetbare delen (vruchten en zaden) en ook woestijngras is te eten. Aan cactussen groeien vaak vruchten die je kunt eten. Cactussen zijn ook heel handig voor het vocht: je kunt een deel eraf snijden en het vocht van de plant opdrinken.
Een stukje woestijn in Nederland; dat is het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen midden in Noord-Brabant. Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland en het grootste stuifzandgebied van West-Europa. De duinen zijn ruim 10.000 jaar geleden ontstaan.