Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
De pijn kunt u verlichten met paracetamol. Het is dan ook makkelijker de spieren los te krijgen door beweging. Paracetamol is bij spierpijn veiliger dan een ontstekingsremmende pijnstiller, die hier vaak voor wordt aangeraden. Het werkt meestal even goed.
In een andere studie konden wielrenners meer vermogen leveren tijdens een herhaalde sprintprestatie nadat zij paracetamol hadden geslikt. Deze prestatieverbetering komt waarschijnlijk doordat paracetamol ervoor zorgt dat de spieren beter geactiveerd kunnen worden.
Langdurig gebruik van ibuprofen of paracetamol tijdens krachttraining heeft volgens de onderzoekers intramusculaire veranderingen tot gevolg die de stofwisseling in de betrokken spieren verbeteren. Daardoor neemt de eiwitsynthese toe en wordt de omvang van de spieren groter.
Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur (afvalstoffen in de spieren worden melkzuur genoemd).
Gemiddelde duurtraining (hardlopen, skeeleren, fietsen etc): 24 uur rust. Heftige duurtraining (langer dan 2 uur, of zeer intensief): minimaal 48 uur rust. Gemiddelde krachttraining: 48 uur rust. Zeer intensieve krachttraining: 72-96 uur rust.
Bij een succesvolle behandeling wordt de pijn verminderd tot de helft of meer, of is er geen of slechts milde pijn. Zo'n behandeling heeft niet alleen effecten op de pijn zelf, maar verbetert ook de slaap, depressieve gedachten, levenskwaliteit, het werken en de mogelijkheid om het dagelijkse leven terug op te nemen.
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Uit onderzoek van de overheid blijkt dat er een klein beetje van de stof in paracetamol kan zitten. Maar het is zo weinig, dat het niet gevaarlijk is. Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken.
Waarom paracetamol niet beter is
Een pijnstiller als paracetamol, een acetaminofeen, voor je sport kan ook invloed hebben op je lichaams vermogen om temperatuur te reguleren, zegt Speaker. Terwijl je sport, verbruikt je lichaam meer energie en gaat je lichaamstemperatuur omhoog.
Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Paracetamol doet hetzelfde, maar werkt niet ontstekingsremmend.
De pijn (keelpijn, hoofdpijn, oorpijn) kunt u tegengaan met paracetamol/coffeïne. Een lichte temperatuurverhoging hoeft u niet te behandelen. Deze is juist gunstig om het virus te bestrijden. Binnen een half uur na gebruik merkt u de pijnstillende werking, Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Hoeveel paracetamol je per keer inneemt, hangt meestal af van de hevigheid van de pijn of koorts. Maar neem niet meer dan 1g per keer in. Je kan wel 2 tabletten paracetamol van 500 mg tegelijk innemen, maar 2000 mg paracetamol in 1 keer innemen bijvoorbeeld is veel te veel.
Voor volwassenen en kinderen met een lichaamsgewicht boven 55 kg is de gebruikelijke dosering één tot twee tabletten (500 tot 1000 mg) per keer. Indien nodig kun je dit iedere vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is zes tabletten (3000 mg) per dag.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
In zeldzame gevallen (bij 0,1-1% van patiënten) kunnen echter de volgende bijwerkingen optreden: duizeligheid, koorts, sufheid, lage bloeddruk, jeuk, huiduitslag, depressie, verwardheid, maag-darmklachten, afwijkende leverfunctie, leverfalen.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Wanneer u denkt dat u door uw medicijnen moe wordt, bespreek dan met uw huisarts of u ze kunt verminderen. Komt uw moeheid van pijn, dan kunnen pijnmedicijnen goed helpen. Als één tablet paracetamol niet helpt, probeer dan eens 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg te nemen en dit een aantal dagen vol te houden.
Volwassenen. Een volwassene mag maximaal vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Als de pijn daarmee onvoldoende afneemt, kunt u voor een sterkere pijnstiller kiezen.
Je lichaam begint de dag na je fysieke inspanning direct met herstellen. Na 48 uur is dit herstelproces op zijn hoogtepunt en de spierpijn dus het heftigst. Daarna zal de pijn langzaam minder worden en na vijf tot zeven dagen volkomen verdwenen zijn.
Wanneer naar de huisarts? Meestal is spierpijn af te leiden van een intensieve training, maar het kan ook ontstaan bij sommige aandoeningen (griep) of bij het gebruik van medicijnen. Twijfel je wat de oorzaak is van je spierpijn of gaan je spierpijnklachten niet na een week over, neem dan contact op met je huisarts.