Hoge en lage siergrassen
Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt of het effect dat je wil creëren kies je voor een hoog of een laag siergras. Een van de populairste, laaggroeiende siergrassen is lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) omwille van zijn borstelachtige pluimen.
Heb je een zonnig plekje om te vullen? Kies dan voor een Helictotrichon of sierhaver: een elegante blauwe grassoort die het goed doet in de volle zon en een droge, goeddoorlatende bodem. Je kan deze zomerbloeiers perfect als accentplant gebruiken, want ze kunnen tot 150 cm hoog worden.
Siergrassen kunnen het hele jaar door geplant worden. Het voorjaar is echter een goede periode omdat de bodem dan voldoende opgewarmd is, wat de inworteling ten goede komt. Als je in het voorjaar plant, kan je ook reeds in de nazomer van de eerste bloei genieten.
Kleinere grassen die als bodembegroeiing dienen hebben voldoende aan 25 tot 30 cm afstand. Grote grassen die solitair staan, zoals bv. het imposante pampasgras (Cortaderia) geeft men minstens 1 meter afstand. De plantdiepte is afhankelijk van de pothoogte.
Als je wintergroene grassen hebt staan, zoals zwenkgras, heb je het makkelijk. Deze soorten hoef je eigenlijk niet te snoeien. Als je echter beschadigingen ziet aan de plant, kun je deze wel zonder problemen deels of geheel wegknippen.
Andere sterke vaste planten die goed combineren met siergrassen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea-soorten), rode zonnehoed (Echinacea), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis en P. polymorpha).
Stipa en Festuca glauca zijn specialisten in het zichzelf uitzaaien. Tenzij je een Little Bunny zou nemen lijken de Pennisetum alopecuroides soorten mij te groot om tussen jouw planten te plaatsen (gebaseerd op wat ik op de foto zie).
De meeste siergrassen groeien het best in volle zon, al verdragen ze vaak ook lichte schaduw. Op een plek met genoeg licht, waar er bijvoorbeeld geen takken over de grassen hangen, gedijen de meeste zon- en halfschaduwgrassen prima.
Hoge soorten siergras
Miscanthus sinensis is het wilde soort dat wel een hoogte van 300cm kan bereiken. Daarnaast kent dit soort zeer veel variëteiten met verschillende kleuren aren en verschillende groeihoogtes. Een ander zeer bekend hoog soort is het Pampasgras of Cortaderia selloana.
Het siergras is niet wintergroen, maar wel winterhard tot ongeveer -10 graden. Wanneer er hele strenge vorst optreedt kunt u lampenpoetsersgras het beste afdekken. Dit siergras houdt van de zon. Zet lampenpoetsersgras daarom op een zonnige en warme plek in uw tuin.
Siergrassen vragen een vochtige, voedingsrijke grond die goed draineert. Daarom is het belangrijk dat er vooral voldoende humus aanwezig is in de grond. Door bij het aanplanten DCM Vivimus® Universeel in het plantgat te mengen, creëert u de ideale bodemcondities voor uw bamboes en decoratieve grassen.
De eerste sprietjes siergras kunnen bij voldoende hoge temperaturen al uitlopen in februari. Meestal begint dit in maart. Maar als het ook maar iets kouder is, of een bovenstaande oorzaken is van toepassing, dan kan het zomaar april, eind mei, of zelfs begin juni zijn voordat het siergras echt begint te groeien!
Het siergras groeit recht opstaand en wordt ongeveer 50 tot 100 cm hoog. Ze groeien in de breedte tot wel 100 cm. De Lampenpoetser is niet wintergroen. Eind maart willen ze gesnoeid worden tot een hoogte van ongeveer 20 cm.
pampasgras woekert niet maar kenmerkt zich onder gunstige omstandigheden wel door een snelle groei. De pol zal zich snel uitbreiden en groter worden.
Siergrassen die in de tuin zijn aangeplant, hebben meestal weinig extra water nodig. We raden aan om het gras alleen tijdens lange droge periodes in de zomer goed water te geven.