Paardrijden is in principe niet schadelijk voor de rug Deze sport kan zelfs rugpijn verhelpen als deze door spierverslapping wordt veroorzaakt. Doordat je goed recht op het paard moet zitten, worden de spieren van de ruggengraat en de buikwand sterker gemaakt.
Paardrijden is dus niet alleen goed voor een goede mentale gezondheid (je bent lekker buiten in de natuur en maakt connectie met je paard), maar ook voor je lichaam. Door regelmatig paard te rijden train je al je spiergroepen, waardoor je een strak lichaam krijgt en vet verbrandt.
'Paardrijden is goede training voor je buik-, rug- en bekkenspieren. Je core stability wordt er alleen maar beter door en dat is precies wat je nodig hebt in de strijd tegen bekkeninstabiliteit. Dat wil niet zeggen dat je snel weer kunt rijden als je last heb van bekkeninstabiliteit.
Paardrijden
Ook is het een geschikte work-out voor je onderlichaam en krijg je er strakke billen en dijen van.
Veel ruiters hebben helaas (wel eens) klachten aan rug, bekken, heupen of schouders. Hierdoor kunnen houdingsproblemen ontstaan. Denk hierbij aan moeite met doorzitten, onrustige benen of bijvoorbeeld stoelzit.
Een goede conditie van paardrijden
En paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie. En een verhoogde hartslag bevorderd weer het afvallen en vet verbranding.
Een belangrijke spiergroep om te kunnen paardrijden is je core: je romp, buik- en rugspieren. Deze gebruik je onder andere om recht in het zadel te blijven zitten. Span je deze spieren te zeer aan, word je stijf in het lichaam, ga je niet soepel mee met de bewegingen van het paard en botst je te hard in het zadel.
Tijdens een uur paardrijden verbrandt iemand van honderd kilo ongeveer 400 Kcal. Per kilo verbrand je 4 Kcal, dus iemand van 85 kilo verbrandt 340 Kcal”, vertelt Van Breda. Dit betekent dat Linda iets minder dan een uur moet sporten om een portie patat te verbranden.
Bij het paardrijden wordt de rug intensief belast en vaak overbelast door onvoldoende rompstabiliteit. Blokkades in de onderrug zorgen voor pijn soms met (lichte) uitstraling naar bil(len) en/of be(e)n(en). Ook zorgen deze blokkades voor een scheefheid op lange termijn wat de diepe rug- en buikspieren betreft.
Verzorging. Hoeveel uur beweging moet een paard per dag hebben? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Ontspan je bekken en bovenbenen en sluit je onderbenen losjes om de romp van je paard.Voel hoe je linker- en rechterbeen afwisselend naar voor en buiten worden opgetild. Zo liggen je benen stil voor je paard en bewegen je benen en bekken mee zonder spanning.
Paardrijden is minder intensief als andere sporten zoals, voetbal, basketbal of volleybal. Bij deze sporten verbrand je ook veel meer calorieën maar paardrijden is dus zeker wel een sport. Paardrijden is een moeilijke sport die niet door iedereen beoefend kan worden.
Een dier heeft geen enkele intrinsieke motivatie om een spring- of dressuurwedstrijd te winnen. Een paard wordt door de mens onderdrukt en met pijnlijke dwangmiddelen gedwongen tot extreme prestaties. Weigeren wordt bestraft; stress en pijnsignalen van het dier worden genegeerd of niet eens herkend.
'Paardrijden is een goede training voor je buik-, rug- en bekkenspieren. Je core stabilty wordt er alleen maar beter door en dat is precies wat je nodig hebt in de strijd tegen bekkeninstabiliteit. Dat wil niet zeggen dat je snel weer kunt rijden als je last hebt van bekkeninstabiliteit.
Je houding en zit te paard spelen een centrale rol bij het belasten van je kniegewricht. Een kleine onbalans in je houding kan voor grote verschillen zorgen in de druk op het gewricht. Die onbalans kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je onvoldoende kracht in je spieren hebt om je kniegewricht te stabiliseren.
Paardrijden is best moeilijk (maar wel leuk). Allereerst heb je, om goed te kunnen paardrijden, veel balans nodig. Bovendien moet je steeds met het ritme van de bewegende pony mee kunnen gaan. Je hebt hiervoor ritmegevoel nodig.
Voor wie te zwaar is maar toch graag paard wil rijden, is ruiterfitness een optie. Bij deze sport train je de spieren die je gebruikt bij het paardrijden. Belangrijk voor de ruiter én het paard. Femke Dölle geeft hier les in en vertelt dat je houding op het paard erg belangrijk is.
Over het algemeen ondervinden paarden weinig problemen met tussen de 15 en 20% van hun eigen gewicht. Dit is inclusief tien kilo voor het harnachement.
Met 100 keer touwtje springen verbrand je ongeveer 14 calorieën. Het exacte aantal hangt vooral af van je gewicht. Ben je zwaarder, dan heeft je lichaam ook meer energie nodig om over het touw heen te springen.
Tijdens een workout verbrand je gemiddeld 400 tot 600 calorieën per uur.
Een (elastische) broek zonder naden, zoals bijvoorbeeld een legging of joggingbroek, is voor de eerste lessen ook geschikt. De broek mag niet te los zitten; de stof kan dan gaan plooien waardoor je schuurplekken kunt krijgen. De bovenkleding is iets minder belangrijk: een prettig zittend shirt of trui is prima.
Trainingen tijdens de herstelperiode bestaan uit voldoende afwisseling en makkelijkere oefeningen. Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week.
Paardrijden is over het algemeen geen intensieve sport, maar een gemiddelde training is wel een redelijke cardiofitness workout. Het zorgt voor een verhoogde hartslag. De meeste ruiters hebben daardoor een redelijke conditie. Dit geldt voor ruiters die bijna elke dag paardrijden.