Als uw baby zich in zijn of haar bed veelvuldig overstrekt, kan hij of zij daardoor een plat hoofdje krijgen. Ook kan overstrekken zorgen voor een motorische achterstand. Een baby die veel overstrekt ontwikkelt daarnaast erg sterke rugspieren, maar de buikspieren blijven vaak wat zwak.
Als je baby zich overstrekt omdat hij gevoelig reageert op prikkels, kun je kijken hoe je voor meer rust kunt zorgen, zowel om hem heen als met vasthouden en bewegen: – vermijd veel oppakken, weer neerleggen en telkens anders vasthouden.
Met overstrekken bedoelen we dat de baby zijn rugje hol trekt en/of het hoofdje naar achter duwt. Dit gebeurt vaak doordat er blokkades zijn ter hoogte van de wervelkolom, meestal als gevolg van de geboorte. Bij een blokkade gaan de strekspieren in de rug en nek harder aanspannen.
Over het algemeen is het zo dat een baby zich overstrekt als reactie op negatieve prikkels, zoals pijn en stress. Bekend is dat baby's onrustig worden als ze: Te veel prikkels tegelijk krijgen, zoals lawaai, hard gepraat, fel licht, een te koude of te warme omgeving. Te veel speelgoed om zich heen hebben.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Gevolgen van overstrekken
Met het overstrekken traint hij namelijk de verkeerde spieren, waarbij de buikspieren te weinig kans krijgen om getraind te worden. Ook ontstaat er veel spanning in spieren die nog niet zo sterk zouden moeten zijn.
Waarom het niet goed is je kindje te laten zitten
Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken. "Pas als je kind zich zelf kan oprichten tot zit is de rug klaar voor rechtop zitten." Daarnaast kan je kindje snel verveeld raken wanneer je hem op de rug of buik wil laten spelen.
In de eerste maanden is de rug van je baby namelijk rond en niet sterk, waardoor rechte zitpositie niet bevorderlijk is voor de ruggenwervel en de rugspieren.
Spelen baby 9-12 maanden oud
Je kind kan dan ook beter kleine dingetjes vasthouden, maar vergeet niet dat baby's echt alles in hun mondje stoppen ! Baby's van deze leeftijd vinden het ook erg interessant om al het speelgoed uit de box te gooien; dat is een goed spel voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Vooral plat op de rug liggen is geen natuurlijke en ontspannen houding. Om te beginnen zijn alle kwetsbare organen onbeschermd en dat kan onveilig voelen voor een baby. Andere zaken leveren echter de allergrootste aanwijzing.
Een overstrekking in het kniegewricht kan een verrekking (distorsie) veroorzaken, een val kan een kneuzing (contusie) veroorzaken. Maar ook gebroken botten (fracturen) of verschuivingen (dislocaties) van de knieschijf kunnen hevige pijn veroorzaken. Een overbelastingssyndroom (surmenage) kan een ander probleem zijn.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Samen bewegen. Baby's ontspannen vaak – en stoppen dus met huilen – als ze beweging voelen. Of je ze nou wiegend door het huis draagt, of in een wipstoeltje (met of zonder trilfunctie) legt. Of doe de beroemde 'auto-truc': zet je baby in het autostoeltje en rij rond tot hij in slaap valt.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby's het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Achteruit kruipen
De ontwikkeling van een baby gaat steeds van top tot teen, zodat de armspieren meestal vroeger ontwikkeld zijn dan de beenspieren. Daarom zal je baby waarschijnlijk enkel op de armen steunen. Hierdoor kruipt je baby achteruit, met de buik tegen de grond.
Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen.
Oververmoeidheid herkennen
Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is.