Oude kaas is minimaal 10 maanden oud. Wordt het rijpingsproces nog verder verlengd dan ontstaat, na 12 maanden of meer, overjarige kaas. Deze kaas heeft een zeer uitgesproken smaak. De kaas wordt steeds steviger naarmate de rijping vordert en er ontstaan van die heerlijke zoutkristallen.
De traditionele oude kazen rijpen tussen de 10 en 12 maanden en zijn doorgaans droog en brokkelig van structuur.
Een gewone Goudse kaas geldt doorgaans als 'oud' bij een rijptijd van ongeveer twaalf maanden, terwijl Old Amsterdam er bij benadering acht tot tien maanden over doet. Een snelle rijping dus, met als gevolg minder onderhouds- en opslagkosten. En dus ook een hogere winstmarge.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas in het kaaspakhuis verzorgd moet worden. Ook verliest de kaas naarmate deze ouder wordt gewicht door indroging. De kiloprijs van de kaas gaat daardoor omhoog.
Oude kaas smaakt zouter door de gerijpte eiwitten in de kaas. Deze eiwitten krijgen door de rijping een hartige smaak (bouillonachtig) en versterken daarmee de smaak van het zout. Dat is ook de reden dat kaas vaak wordt gebruikt in recepten om het extra smaak te geven.
Hoe langer een kaas ligt te rijpen, hoe minder vocht er in zit en hoe pittiger hij is. Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Jonge en oude kaas kunnen beide 48+ zijn, maar oude kaas bevat minder vocht dan jonge kaas. Minder vocht betekent meer droge stof en dus meer vet. Oude kaas is daarom iets vetter dan jonge kaas.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
De soepele en smeuïge 48+ kaas is minimaal 4 maanden natuurlijk gerijpt. Hierdoor heeft de kaas en romige en licht pittige smaak.
Kaas heeft minimaal 4 weken nodig om te rijpen, dan is het jonge kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe zouter en smaakvoller hij wordt. Na ongeveer 16 weken, ofwel 4 maanden, rijpen noemen we het belegen kaas. Blijft de kaas nog langer liggen dan wordt het na ongeveer 7 maanden rijpen extra belegen kaas genoemd.
Deze kaas kan jong, jong belegen, belegen, extra belegen, oud of zelfs overjarig zijn. Hoe jonger de kaas, hoe minder lang de kaas heeft gerijpt. Een jonge kaas ligt bijvoorbeeld 4 tot 6 weken te rijpen voor we 'm opeten. Belegen kaas rijpt 4 maanden.
Hoe hoger het getal, hoe meer vet de kaas bevat. Zo zit in 48+ kaas minimaal 30% vet en in 30+ kaas zit gemiddeld 16% vet. Wanneer je let op je gewicht, is 30+ kaas dus een betere keuze, dan bijvoorbeeld oude 48+ kaas.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Tijdens de Gouda Cheese Awards is De Rotterdamsche Oude 55 weken gerijpt verkozen tot lekkerste oude Goudse kaas van Nederland. Dit is de uitkomst van een onafhankelijke jury van 50 kaasconsumenten die vanwege corona dit jaar thuis proefden en keurden.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Er zitten 124 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) kaas, 48+, oud. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaas, 48+, oud'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Kaassoort oude boerenkaas
De rijpingstijd van oude boerenkaas ligt tussen de 10 en 12 maanden en staat bekend onder de Nederlandse harde kazen als het kaassoort met meer karakter. Door zijn langere rijpingstijd komt het pikantere soms zelf pittige karakter sterker naar voren.
Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. In bepaalde kazen zoals de Mimolette en Stilton bevindt zich de kaasmijt die gaten en spleten in de kaas vreet.
nieuws Volgens een Deense studie is kaas niet slecht voor het cholesterolgehalte in het bloed. Boter daarentegen wel. 50 proefpersonen moesten gedurende 6 weken dagelijks een hoeveelheid kaas of boter eten, die gelijk stond aan 13 procent van hun dagelijkse energieconsumptie van vet.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
48+ kaas is lekkerder dan 20+ kaas, maar 20+ kaas is minder vet. De aanduiding 48+ betejent dat er 48% vet in de droge stof zit, dus als je al het vocht uit de kaas zou halen.