Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Is er sprake van een particuliere verkoop? Dan moet de koper van de auto naar het postkantoor om de auto over te schrijven.
De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet u van de koper krijgen. Hiermee bewijst u dat het voertuig niet meer op uw naam staat.
U vraagt een vrijwaringsbewijs aan via de knop 'Vrijwaringsbewijs aanvragen'. Hiervoor moet u het kenteken, de transactiecode en de datum en tijd van de overschrijving invullen. U kunt het vrijwaringsbewijs vervolgens downloaden via een link in de mail die u van ons krijgt of via Uw orders.
Een vrijwaringsbewijs hoef je dus niet aan te vragen, maar deze ontvang je als koper na het op naam zetten van de auto. Deze overhandig ja daarna aan de verkoper. Het overschrijven kost € 9,98 en moet door de koper gedaan worden bij een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie.
Met een vrijwaringsbewijs heb je het recht de autoverzekering zonder opzegtermijn te beëindigen. Zodra de auto niet meer op je naam staat kun je de autoverzekering opzeggen. Zorg er wel voor dat je het bewijs binnen 2 weken na de sloop of verkoop opstuurt naar de autoverzekeraar.
Als u geen vrijwaringsbewijs heeft ontvangen kunt u geen nieuwe aanvragen, maar wel een uittreksel van uw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister. Dit zijn al uw geregistreerde persoons- en voertuiggegevens van de afgelopen 9 jaar. Hierin staat dus vermeld ook wanneer een kenteken is overgeschreven.
U kunt uw voertuig laten uitschrijven uit het kentekenregister bij de RDW.
Na de overschrijving ontvangt de koper het vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsbewijs. De koper geeft het bewijs vervolgens aan de verkoper van de auto.
Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Je auto afmelden kan op verschillende manieren, namelijk via een loket of online bij de RDW. Auto afmelden bij een loket kan bij het kentekenloket, het RDW-keuringsstation of de RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten er nodig zijn voor het afmelden auto.
Trek je kenteken even na bij deze site van de RDW. Er staat ook bij wanneer het voertuig op naam is gekomen, dus je kan zo controleren of de auto ook echt is overgeschreven. Heel simpel! https://ovi.rdw.nl/ Toegevoegd na 40 seconden: Je krijgt als het goed is alleen een vrijwaringsbewijs, verder hoef je niets te doen.
Weet u niet zeker of het vrijwaringsbewijs dat u van de koper hebt ontvangen echt is? Dan kunt u het documentnummer via de website van het RDW controleren.
Stap 2: Online overschrijven bij de RDW
De auto is pas overgeschreven als de betaling is verwerkt. Doorgaans gaat dit zeer snel, maar in sommige gevallen dan dit een paar uur duren. Je ontvangt na betaling een mail met daarin een link om de huidige status van je aanvraag te kunnen checken.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u volgende documenten voorleggen aan de koper: de originele verkoopfactuur. het inschrijvingsbewijs. het roze formulier 'aanvraag tot inschrijving van een voertuig', afgeleverd en afgestempeld door de technische controle.
U kunt uw voertuig alleen laten slopen bij een RDW erkend demontagebedrijf (sloopbedrijf met een erkenning van ons). U heeft het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig. Heeft u geen kentekenbewijs of tenaamstellingscode meer? Vraag dan eerst gratis een 'demontagecode' aan.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Ga naar een Kentekenloket in de buurt en laat de auto overschrijven. Hier zijn kosten aan verbonden. Meestal betaalt de koper, maar je kunt ook afspreken om de kosten te delen of om als verkoper de kosten te betalen.
Er is geen wettelijk verplichte bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. We raden je wel aan om je vrijwaringsbewijs altijd te bewaren. Als je in het bezit bent van een origineel vrijwaringsbewijs loop je geen enkel risico bij eventueel valselijk gebruik van het kenteken en bij een eventuele administratieve fout.
Bij het verkopen van een auto heb je officieel gezien maar één ding nodig: het volledige kentekenbewijs. Je gaat de auto namelijk op naam van de nieuwe eigenaar zetten, dit heet ook wel het overschrijven van het kenteken.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Let op: een kenteken overschrijven kan alleen als je ten minste 18 jaar bent en in Nederland woont. Ga naar een PostNL-punt bij jou in de buurt. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee te nemen.
Kosten bij het Vernietigen van je Kenteken
Bij het vernietigen van je kentekenplaat komen geen kosten kijken, tenzij je niet over iets beschikt om de plaat zelf door te knippen. In dat geval zal je een schaar of iets dergelijks moeten kopen om het kenteken onbruikbaar te maken.