Ook bakt het duo de frieten in halal ossenvet. Dat laatste is een bewuste keuze. “Wij zijn beiden moslims”, zegt De Smedt. “Ik heb me een tiental jaar geleden bekeerd.
Het frituurvet op basis van rundvet zorgt voor een authentieke smaak en ultiem knapperig resultaat. Voor de gebruiker die een authentieke smaak wil geven aan frites en snacks, is er geen beter frituurvet dan Ossewit®. Het frituurvet van Ossewit® heeft een hoge hittebestendigheid, bakt extra krokant en niet-vettig.
“Heel wat moslims eten graag frietjes of snacks maar vermijden de klassieke frituren omdat ze geen zekerheid hebben dat de producten halal zijn bereid. Als bijvoorbeeld een snack gebakken wordt in hetzelfde vet waarin even voordien varkensvlees heeft gelegen, dan is dat niet halal.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Ossewit is een product van dierlijke vetten, met een stollingstemperatuur van rond de 20℃ . Het kan in ons lichaam, met een temperatuur van om en nabij 37℃ dus nooit stollen. En het heeft, in tegenstelling tot veel plantaardige vetten, een hoge bestandheid tegen oxidatie en verbranding.
Wat de frietjes bij een snackbar zo lekker maakt, is dat er vaak genereus om wordt gegaan met het zoutvaatje. Met alleen een beetje zout strooien na het frituren zul je deze smaak nooit bereiken, daarom is het nodig om de frieten eerst te weken in een badje met zout water.
In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder.
Antwoord van Jeroen Meus. Hoewel de bewaartijd van ossewit redelijk lang is (tot 9 maanden), zou ik frituurvet van twee jaar oud toch niet meer gebruiken. Zeker niet als het al wat muf begint te ruiken ;-).
Ossenwit is gefilterd rundvet. Door de filtering is het beter bestand tegen verbranden en oxidatie dan frituurvet. Ook geeft het een eigen smaak aan gefrituurde producten.
We maken geen halalproducten.
Dit assortiment wordt op korte termijn uitgebreid met kroketten en bitterballen die eenvoudig en snel in de oven of airfryer bereidt kunnen worden. Het merk is in Nederland verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, Jumbo en een groot aantal Turkse en Noord-Afrikaanse supermarkten.
Ingrediënten: Kippenseparatorvlees 64%, rundvlees 10%, drinkwater, paneermeel (TARWEBLEOM, drinkwater, gist, tafelzout), uien, tafelzout, specerijen, rundervet, SOJA-EIWIT, bouillon (gehydroliseerd plantaardig eiwit (koolzaadeiwit, maïseiweit), tafelzout), antioxidant (ascorbinezuur).
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Ossewit is gesmolten zuiver niervet van grasgevoerde koeien. Lekker en gezond. Puur, zonder toevoegingen.
Ossewit Blanc de Bœuf 4 x 250g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Reeds 12 jaren ervaring in het verzorgen van kleine en grote feesten, alsook events. 15 foodtrucks in beheer. Je kan dus met een gerust hart je feest of event uitbesteden aan ons.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.
Het is regionaal bepaald wat men zegt. Boven de grote rivieren is het meestal patat, en onder de rivieren zeggen ze vaak friet.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd.
Vast frituurvet wordt meestal gemaakt van plantaardige oliën of het wordt gemaakt van dierlijk vet, zoals rundvet. Vast frituurvet bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibaar frituurvet of olie. Vast frituurvet is in dozen verpakt, met daarin verschillende wikkels met blokken frituurvet.
In Amerika worden aan de olie smaakversterkers toegevoegd gemaakt van rundvlees, dus daar zijn de frietjes niet vegetarisch. Maar in Europa worden ze gebakken in honderd procent plantaardige olie, daar zijn ze zelfs vegan.