"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw. De damprem plaatst men aan de binnenzijde van de isolatie om daar waterdamp tegen te houden.
OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
Aan de binnenzijde kan je zeker kiezen voor een laag OSB. Op zich hoeft een bijkomend dampscherm dan niet meer, OSB is al dampremmend genoeg. Belangrijk is wel dat alle naden mooi zicht dicht zijn gekleefd, en dat ook alle aansluitingen tegen wand, vloer, plafond mooi lucht- en dampdicht zijn aangesloten.
Het toepassen van een dampremmende folie is altijd belangrijk in dampdichte constructies. Dampdichte constructies zijn bijvoorbeeld houten dakconstructies met een pannen, bitumen of EPDM- of zinken dak. In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig.
Spaanplaat en vocht is niet ideaal.
OSB is beter bestand tegen vocht dan spaanplaat. Wel is dit afhankelijk van de kwaliteitsklasse van de OSB plaat. OSB 3 is geschikt voor vochtige ruimtes, maar OSB 1 en OSB 2 niet. Spaanplaat daarentegen is niet goed bestand tegen vocht.
Dampopen beschotplaten
Agepan DWD Protect is een dampopen MDF-plaat en wordt gekenmerkt door een grote draagkracht, is waterkerend en stootvast. Uit duurzaam gewonnen hout. Agepan DWD Black is een zwarte dampopen MDF-plaat, speciaal ontwikkeld voor verwerking in open gevels.
Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de 'warme zijde') van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de 'koude zijde') moet worden aangebracht.
Damp-open folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd. Dit type isolatiefolie wordt altijd geplaatst aan de koude kant van een constructie. Het gaat dus om de buitenzijde van de constructie. Denk bijvoorbeeld aan de kant tussen de (dak)bedekking en ander eventueel bestaand isolatiemateriaal.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Isoleren van een plat dak
Wordt gewerkt met isolatiemateriaal dat niet voorzien is van een gecoate aluminiumlaag dan moet gebruik gemaakt worden van een waterdampdichte plastic folie, zoals PE folie of beter Miofol 125 AV (rechtstreeks op het dakbeschot).
OSB is wel luchtdicht, je moet de naden afplakken. Daarnaast is OSB wel dampopen.
Bij luchtdichtheid zijn er dus geen gradaties, iets is luchtdicht of het is het niet. Het is belangrijk te onthouden dat lucht zich door 'onderbrekingen' in het materiaal verplaatst. Dampdichtheid is de mate waarin een materiaal weerstand biedt aan het transport van (water)damp, als gevolg van luchtdrukverschillen.
Hoewel een dampdichte wand ook luchtdicht is, is een luchtdichte wand niet altijd dampdicht. Zo is een aan weerszijden bepleisterde bakstenen muur in vrij hoge mate luchtdicht, maar kan waterdamp nog steeds door de muur dringen. Want zowel gipspleister als baksteen zijn waterdampdoorlatend.
Baanvormige (bitumen) dakbedekking of kunststof dakbedekking (PVC, EPDM) is zeer dampdicht. Om bij deze opbouw overmatige inwendige condensatie te voorkomen, dient de dampremmende laag aan de onderzijde volledig gesloten te zijn. Dit moet door de verwerker worden gegarandeerd.
Een dampopen folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van buitenaf tegen te houden. Bekijk hieronder ons complete assortiment dampopen folies.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
Welke isolatieproducten zijn dampopen? PUR/PIR isolatiepanelen van Recticel Insulation worden niet beschouwd als dampopen isolatie. Het schuim van onze panelen is opgebouwd uit gesloten cellen die een zekere weerstand bieden tegen de diffusie van waterdamp.
Toepassen dampremmende folie
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
Dampdoorlatend folie wordt geplaatst aan de buitenzijde van een dakconstructie of gevel (de koude zijde). Dit folie zorgt ervoor dat het vocht vanuit de constructie naar buiten kan treden. Bovendien is dampdoorlatend folie waterkerend, waardoor vocht van buitenaf, zoals regen of sneeuw, niet naar binnen kan treden.
Gespoten PUR is lucht- en dampdicht. Prima geschikt dus voor het dichten van koudebruggen en het vermijden van warmteverlies. Door zijn unieke werken kan gespoten PUR aangebracht worden in de moeilijkst bereikbare plaatsen.