Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.
Stress, wisseling in gewicht (dikker worden of veel afvallen) en andere ziekten kunnen deze hormonen beïnvloeden. Andere oorzaken, die zorgen voor weg blijven van de ongesteldheid zijn: Zwangerschap (meisjes worden niet ongesteld als ze zwanger zijn) Stress / spanningen.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
De menstruatiecyclus heeft ongeveer 28 dagen, maar het kan zijn dat het soms iets langer duurt, dus dat je na een aantal dagen toch nog ongesteld wordt. Ben je wel aan de anticonceptie, maar twijfel je of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.
Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.
Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus.
Menstruatie bevorderende planten
De bekendste zijn polei, salie en engelwortel. Je kunt ze consumeren in de vorm van kruidenthee of voedingssupplementen of opnemen in de vorm van essentiële olie. Ook kurkuma en verse peterselie hebben deze eigenschap en deze kruiden mag je kwistig over je gerechten en salades strooien.
Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Het ene lichaam werkt nu eenmaal regelmatiger dan de ander. Vooral in de eerste jaren dat je ongesteld bent, kan je menstruatie of ovulatie nog weleens uitblijven of onregelmatig zijn. Dit is gebruikelijk en geen reden tot paniek. Dat komt doordat in de puberteit de hoeveelheid hormonen in het bloed wisselt.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Drink groene thee
Het drinken van groene thee heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Drink twee kopjes (liefst biologische) groene thee per dag en drink daarnaast veel water.
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen. Kamille thee: Voor ontspanning. Deze thee is ontstekingsremmend, werkt sterk kalmerend en rustgevend.
Onze gynaecoloog Marlies Bongers hielp mee aan het onderzoek. Het onderzoek laat zien dat er een kortdurende verandering van de menstruatie kan ontstaan na de COVID infectie of vaccinatie. De vruchtbaarheid wordt niet beïnvloed door een COVID vaccinatie.
Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat. Soms wordt de cyclusstoornis veroorzaakt door het zogenaamde polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Diagnose PCOS
Onregelmatige of geen menstruaties (minder dan 8 menstruaties per jaar) Polycysteuze eierstokken: met de echo worden meer dan 12 blaasjes per eierstok gezien. Verhoogd mannelijk hormoon en/of de symptomen die daarbij kunnen horen, zoals acné en overbeharing volgens een mannelijk patroon.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Pijn in je onderbuik: je baarmoeder gaat groeien en dat kan spanning op de omliggende organen en weefsels zetten. De banden waaraan je baarmoeder hangt, rekken dan op. Daarom heet deze buikpijn ook wel bandenpijn. Het kan aanvoelen als een harde buik of steken.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
Hoewel zwangerschap en ziekte ervoor kunnen zorgen dat je ongesteldheid later of helemaal niet komt, zijn er ook andere factoren, zoals stress of de natuurlijke schommelingen in je menstruatiecyclus, die een late ongesteldheid kunnen veroorzaken.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!