In België wordt methylfenidaat alleen voor minderjarigen terugbetaald. Artsen kunnen het wel voorschrijven aan volwassenen. Cijfers zijn er niet, maar volgens psychiater Steven Stes gebeurt dat steeds vaker. Dat rilatine gevaarlijk zou zijn voor hen, gelooft hij niet.
Je haalt het middel dan bij de apotheek. Er zijn echter ook websites die Ritalin aanbieden zonder dat je een recept nodig hebt. Het kopen van Ritalin via dergelijke sites is niet verstandig. Je weet niet wat je krijgt en namaakpillen kunnen gevaarlijke stoffen bevatten.
De huisarts is niet verplicht om ADHD-medicatie voor te schrijven. De huisarts die ADHD-medicatie herhaalt, is zich ervan bewust dat het voorschrijven van stimu- lantia voor de indicatie ADHD bij volwassenen veelal offlabel is.
Ritalin wordt heel veel gebruikt. Het gebruik onder Nederlandse studenten is zelfs met 400% gestegen in vergelijking met tien jaar geleden. Maar hoe kom je eraan? Het is namelijk alleen te krijgen op recept van de dokter.
Bij mensen die geen ADHD hebben maar wel ADHD-medicatie gebruiken, wordt het dopamine en noradrenaline niveau erg hoog. Het effect is te vergelijken met speed; je voelt je opgepept en vol energie. Sommigen gebruiken het om een nachtje door te halen.
Methylfenidaat heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt het vermogen tot concentratie. Hierdoor worden kinderen met ADHD minder snel afgeleid en rustiger.
Ritalin is alleen verkrijgbaar op doktersrecept, maar lang niet iedereen met een aandachtsstoornis als ADHD of ADD slikt de pillen. Zo kunnen ze terechtkomen bij studenten en scholieren, die meestal zo'n 5 euro betalen voor een strip met vijf pillen.
Methylfenidaat en dexamfetamine zijn volwaardige alternatieven: wanneer een behandeling met methylfenidaat niet effectief is gebleken, wordt als volgende stap een behandeling met dexamfetamine geadviseerd en vice versa (EB).
De eigen bijdrage voor ADHD-medicatie bedraagt maximaal 250 euro per persoon per jaar. Je bent in 2021 dus maximaal 385 + 250 = 635 euro kwijt voor medicatie die vergoed worden volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Basisverzekering. Het kortwerkende ADHD-medicijn methylfenidaat (vaak van het merk Ritalin) wordt volledig vergoed door de basisverzekering.
Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen. Ze versterken elkaar en dat kan makkelijk veel te veel worden. Van andere drugs is minder bekend of ze met methylfenidaat samen kunnen, of juist niet.
Volwassenen die het adhd-medicijn Ritalin gebruiken, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en psychiatrische problemen. Drie sterfgevallen hebben wellicht hiermee te maken. Dat blijkt uit een publicatie van bijwerkingencentrum Lareb.
U dient zelf € 0,09 per stuk € 4,36 per verpakking bij te betalen. Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn voorwaarden verbonden. Dit is het bedrag dat per stuk ten laste van uw eigen risico komt. Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar.
Het middel valt dan ook onder de Opiumwet. Net zoals bij heroïne, XTC en cocaïne is productie, handel en bezit van methylfenidaat zonder doktersrecept strafbaar. Voor mensen met aandachtsstoornissen werkt het middel meestal rustgevend, maar het middel kan ook vervelende bijwerkingen hebben.
Adderall, modafinil, Ritalin en zelfs speed worden ingezet als breindoping. Verschillende middelen, maar de werking is vergelijkbaar. Ze geven vaak een gevoel van 'plezier', waardoor een saaie taak ineens een stuk minder erg lijkt. Of ze werken oppeppend: je voelt je minder moe.
Ook kan de arts methylfenidaat voorschrijven. Problemen bij ADHD zijn vooral belangrijk na het zesde levensjaar. Hierom wordt methylfenidaat meestal gegeven aan kinderen van 6 jaar en ouder. In de puberteit kan dan gekeken worden of het nog nodig is met methylfenidaat door te gaan.
Illegaal. Maar dat laatste klopt niet. Hoe populair ook, het is illegaal om ritalin te verhandelen en het hoofdbestanddeel Methylfenidaat staat op lijst 1 van de opiumwet als 'harddrugs'.
Hoewel het medicijn veilig is wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven, kan misbruik van Ritalin leiden tot afhankelijkheid en verslaving. Het is belangrijk om Ritalin altijd te gebruiken onder toezicht van een arts.
De startdosis bij volwassenen is 40 mg. Na 1 tot 2 weken wordt de dosis verhoogd tot 80-100 mg. Het effect is pas adequaat te beoordelen na 6 weken gebruik. Maximale dosering 100 mg/dag.
Hoe lang u dit medicijn moet gebruiken, verschilt. Meestal moet u dit medicijn langdurig gebruiken. Wanneer u het langer dan een jaar moet gebruiken, adviseert de arts meestal één of meer keren per jaar gedurende enkele weken te stoppen.
Fysieke bijwerkingen, zoals hartfalen, en psychische, zoals agressie, depressie en suïcidale neigingen. Lareb, de instantie waar bijwerkingen van geneesmiddelen gemeld moeten worden, kreeg tot februari van dit jaar een kleine 1200 meldingen over ritalin.
Kortwerkende tabletten
Geneesmiddelen die direct na inname methylfenidaat in het lichaam afgeven zijn er onder een aantal merknamen zoals Ritalin, Rilatine of Rubio. Ze bevatten allen dezelfde werkzame stof. Deze middelen moeten veelal vaker dan eenmaal per dag worden ingenomen.