De Europese Unie (EU) is een uit 27 Europese landen bestaand statenverband. De EU vindt haar oorsprong in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en de Europese Economische Gemeenschap, in 1958 gevormd door zes landen (België, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland).
Verdrag van Rome (1957)
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
De koning der Franken en zijn onoverwinnelijke leger vullen de leemte die het oude Rome heeft achtergelaten en stichten een machtig rijk. Lees hier hoe Karel de Grote van koning naar keizer ging en de basis legde voor het moderne Europa.
Dat was het moment waar Zeus op wachtte. De stier Zeus liep meteen in zee met het meisje op zijn rug en zwom in één ruk naar het Griekse eiland Kreta. Het meisje was machteloos en moest wel op de stier blijven zitten. Zeus voerde Europa mee van Azië naar Kreta, hieraan heeft het werelddeel Europa haar naam te danken.
De eerste geletterde beschaving in Europa die we op dit moment kennen is de Minoïsche beschaving op Kreta, die daar ontstond rond 3000 v. Chr. Daar werd het Lineair A ontwikkeld. De sedentaire culturen rond het Middellandse Zeegebied breidden naar alle kanten even snel uit en behielden Kreta als centrum.
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Het continent Europa werd vernoemd naar Europa, een prinses uit de Griekse mythologie. Volgens de mythe werd Zeus, de god van de hemel en donder, verliefd op haar. Hij nam haar mee naar het eiland Kreta om bij hem te wonen.
In de Griekse mythologie was Europa (Grieks: Ευρώπη, Európê) een Fenicische prinses op wie oppergod Zeus het wellustig oog liet vallen. Zij was de dochter van het koningspaar Agenor en Telephassa en de zuster van Cadmus.
Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Europeanen worden gemiddeld 80,1 jaar oud, maar grote verschillen tussen geslachten en regio's. Hoe oud wordt een gemiddelde Limburger, Vlaming, Belg en Europeaan? Statistiekbureau Eurostat heeft alle cijfers voor alle Europese regio's van 2021 verzameld en gebundeld.
Zij formaliseren dit door de ondertekening van twee verdragen, waarbij de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) worden opgericht. Beide treden op 1 januari 1958 in werking.
Gemeenschappelijke defensie
"Indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, rust op de overige lidstaten de plicht deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen overeenkomstig artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.
23 van de 27 lidstaten van de Europese Unie: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), ...
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
Antwoord van de Bieb: De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd.
Bedrijven, ambassades, ministeries en universiteiten gebruiken vanaf 1 januari 2020 alleen nog die officiële benaming van ons land. Een kwart eeuw lang presenteerde instanties zich in het buitenland als Holland.
Waarschijnlijker is dat de naam van het continent is afgeleid van het woord ereb, uit het Akkadisch, een Semitische taal. De betekenis van dat woord is "zonsondergang" of "westen". De naam Europa is niet beperkt tot een continent. Een maan van Jupiter en een eiland in de Indische Oceaan heten bijvoorbeeld ook zo.
Hij had een affaire met Leto kort voor zijn huwelijk met Hera. De lijst met minnaressen voor zijn huwelijk met Hera is aanzienlijk: Europa. Io.
Europa is in die mythologie een vrouw: de dochter van een phoenicische koning. Zij laat zich verleiden door de god Zeus, die zich voor de gelegenheid in een stier heeft veranderd. De stier Zeus weet de langs het strand wandelende Europa over te halen op zijn rug plaats te nemen.
Het werelddeel Europa telde midden 2019 ongeveer 746 miljoen inwoners: circa 11% van de totale wereldbevolking.
De continenten zijn Azië, Amerika, Afrika, Antarctica, Europa en Australië / Oceanië. Azië is geografisch (naar oppervlakte) gezien het grootste continent. Hij is ongeveer 44 miljoen km² groot en heeft ongeveer 4010 miljoen inwoners. Dat is 60,5% van de wereldbevolking.
Het continent telt 50 landen, waarvan Rusland de grootste oppervlakte heeft. Duitsland heeft met 83 miljoen inwoners de grootste bevolking. De grootste stad is het Russische Moskou, maar er zijn diverse agglomeraties met meer dan 10 miljoen inwoners, zoals Parijs, Londen en Istanbul.