De oranje paprika is één van de jongste paprika kleuren die bij het grote publiek bekend zijn. Hij heeft de zelfde eigenschappen als de gele paprika en is dus iets zoeter dan de rode paprika.
Tijdens het rijpingsproces verandert de paprika langzaam van kleur. Dit gebeurt van groen naar rood, met daartussenin geel en oranje. De rode paprika heeft het langst gerijpt en is daardoor het zoetst van smaak. De groene paprika heeft daarentegen het kortst gerijpt en is daarom bitter.
De smaak van een paprika hangt af van het rijpingsproces. Wanneer een paprika nog niet rijp is en dus groen, heeft hij een bittere smaak. De andere kleuren worden steeds zoeter, van geel tot oranje en rood. De rode paprika is de zoetste van de vier supermarktpaprika's.
Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak. De groene (en dus onrijpe) variant is het meest bitter en scherp qua smaak. Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen?
Mannelijke en vrouwelijke paprika's
De mannelijke paprika herken je aan drie bobbels onderaan, een vrouwelijke heeft er vier. Een mannelijke paprika bevat minder zaden en is daardoor wat gemakkelijker schoon te maken. De vrouwelijke heeft meer zaden en is zoeter. Deze paprika is dus het lekkerste om rauw te eten.
Oranje paprika's hebben een zachte, zoete, frisse smaak en een zeer hoog vitamine C-gehalte. Deze paprika is erg lekker in salades. Maar met de oranje paprika kun je nog meer variëren.
De rode en oranje paprika bevat bètacaroteen, een stof dat je lichaam omzet in vitamine A. Het komt van nature voor in heel wat oranje en rode ingrediënten en is erg belangrijk voor je afweersysteem. De gele paprika bevat meer vitamine C: een belangrijke antioxidant en goed voor je energiepeil.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
De Spaanse peper is vrij groot en heeft de minst scherpe smaak. Paprika is een warmteminnend gewas en dit gedurende de hele groeiperiode.
Niet alleen zit er verschil in de kleur en smaak van de paprika's maar ook in de vitamines. De rode paprika heeft de meeste vitamines A, C en E. De groene paprika het minst. En de gele en oranje zitten daar weer tussenin.
Zoete puntpaprika's hebben een bijzonder zoete smaak. Waar het meest zoete exemplaar van de gewone paprika een brixwaarde (=meetwaarde voor natuurlijk suikergehalte) van 7 heeft, heeft de zoete puntpaprika een waarde van 9 à 10. De rode puntpaprika heeft een stevige vruchtwand en bevat nauwelijks zaad.
De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
De rode paprika is het rijpst, waardoor die het meest vitamine C bevat en dus het gezondst is.
Perfect om zo uit het vuistje te eten. Puntpaprika heeft een wat dunnere huid in vergelijking met de gewone paprika. Je vindt ze in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. Allemaal zijn ze lekker zoet van smaak.
De gele en de rode paprika's beginnen als groene paprika's en verkleuren naarmate ze rijper worden. Gele paprika's zijn zoeter dan de groene, maar niet zo zoet als de rode. Gele paprika kan rauw worden gegeten, warm in sauzen, in ovenschotels en in wokgerechten.
De gewone rode paprika heeft zowel het zoete van de gele als het pittige van de groene in zich, waardoor deze eigenlijk in ieder gerecht past. En wist je dat paprika's superzoet worden als je ze grillt in de oven of in een grillpan.
Draai eens een paprika om en check hoeveel 'bobbels' de onderkant telt. Zijn het er drie, dan is het een mannelijke paprika. Die bevat minder zaadjes en is beter om te stoven of bakken. Zijn het er vier, dan heb je een vrouwelijke paprika vast met meer zaadjes, maar een stuk zoeter en geschikt om rauw te eten.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
PEPER - Capsicum annuum 'Westlandse Lange Rode'
Relatief zachte, langwerpige spaanse peper voor buitenteelt. Voor wie wel van pittig eten houdt, zonder veel risico op overdrijven. Kan ook gedroogd worden of verwerkt in sambal.
Toch maar doen, want ze zijn lekker zoet en bevatten geen lastige zaadjes. Lekker zo uit het vuistje, of gevuld met bijvoorbeeld mozzarella, knoflookkwark of couscous.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika.
Groene paprika
Chlorofyl werkt ontgiftend voor de lever en de nieren, luteïne en zeaxanthine hebben een positieve impact op het gezichtsvermogen. Glucosinolaten beschermen je lichaam dan weer tegen kankerverwekkende stoffen en stimuleren de eiwitproductie.
De puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak en heeft minder zaadjes dan de gewone paprika. Met de puntpaprika kun je alle kanten op, je kunt ze zowel rauw als gebakken eten.
Eén kop groene paprika (in blokjes gesneden) voorziet je van meer vitamin C dan een sinaasappel, met maar eenderde van de kcal. Groene paprika is over het algemeen wat goedkoper dan rode, gele en oranje paprika en bevat veel voedingsvezels, een beetje eiwit en wat vitamine A.
Appels bevatten namelijk maar weinig calorieën (58 per 100 gram), maar wel veel voedingsvezels en kalium. Appels zijn dan ook het perfecte tussendoortje. Maar gezien het feit dat rode paprika meer vitamine C bevat dan de groene variant, is het helemaal niet zo gek om je af te vragen hoe dat nu met appels zit.