In de koopovereenkomst is afgesproken dat de inspectie moet plaatsvinden. De verkoper is dan ook verplicht om hieraan mee te werken. De meeste inspecties duren ongeveer een 30 tot 45 minuten.
De inspectie van de woning duurt, afhankelijk van de grootte van de woning, circa drie kwartier en is bedoeld als laatste controle en het opnemen van de meterstanden voor de energieleverancier. De inspectie van de woning is één van de laatste stappen in de verkoop van de woning.
Voor de eindinspectie of oplevering van een huis wordt in de meeste gevallen een half uur gerekend tenzij het een grotere woning betreft. Dit is zonder de tijd die je nodig hebt om bij de notaris te komen. Ook is de tijd voor de inspectie afhankelijk van hoe groot een woning is.
Wanneer is de overdracht? De overdracht huis gebeurt een tijdje ná het tekenen van het voorlopig koopcontract. Hoelang daarna, dat hebben jij en de verkoper samen afgestemd. Meestal zit daar minimaal zes weken tussen.
Het is de bedoeling dat u als verkoper zo spoedig mogelijk na de overdracht uw geld overgemaakt gaat krijgen. 010Notaris streeft ernaar om alles binnen twee dagen op uw rekening bij te schrijven. Omdat we echter afhankelijk zijn van het Kadaster en hun openingstijden, zal er soms meer tijd nodig zijn.
Vanaf het moment dat de woning te koop wordt gezet duurt het gemiddeld 4,1 maanden tot het tekenen van de koopovereenkomst ('verkooptijd'). Daar komt nog eens gemiddeld 3,1 maanden bij tot de overdracht bij de notaris ('overdrachtsperiode').
Doorgaans is het de aannemer of bouwpromotor die de bouwheer uitnodigt om tot voorlopige oplevering over te gaan. Er wordt een rondgang gemaakt in aanwezigheid van de aannemer, de architect en de bouwheer om na te gaan of de werken goed en conform het lastenboek en de plannen zijn uitgevoerd.
De aanvaardingsdatum ligt over het algemeen binnen 3 tot 4 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte. Er zit vaak een geldigheid vast aan een hypotheekofferte. Tegenwoordig is dat rond de 6 maanden. De hypotheekverstrekker is vaak snel met leveren.
Hoe lang kan iemand aansprakelijk blijven voor verborgen gebreken? Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden.
De koper kan om bepaalde redenen zonder meer afzien van de koop. Maar kan de overdracht van de woning niet doorgaan omdat hij bijvoorbeeld niet heeft betaald, dan kan de verkoper hem 'in gebreke stellen' en een boete opeisen.
Als de woning goed gecontroleerd wordt is het voor beide partijen duidelijk hoe de staat van de woning is op het moment van overdragen bij de notaris. Deze check, de inspectie, wordt dus bijna altijd vlak voor de afspraak bij de notaris uitgevoerd. Bij de inspectie is de verkoper, koper en de makelaar aanwezig.
Check of alle lichtschakelaars goed werken; Check of alle afvalcontainers leeg zijn en of de afvalpas aanwezig is; Controleer of er geen puin of vergeten spullen achter knieschotten of op andere onzichtbare plekken vergeten is; Neem samen de lijst van zaken door.
Overdracht woning: de rol van de makelaar
Een verkoopmakelaar neemt de rol op zich om alles goed te regelen in samenspraak met de koper en de notaris. Zo heb je zelf nauwelijks omkijken naar een winstgevende verkoop en voorkom je dure blunders. Ook het betalen van de makelaar doe je heel eenvoudig via de notaris.
Zorg dus dat de woning is verzekerd op het moment van de sleuteloverdracht. Neem tijdens de oplevering de meerwerklijst mee. Aan de hand daarvan kun je controleren of het meerwerk volgens afspraak is uitgevoerd. Let op beschadigingen aan bijvoorbeeld kozijnen, deuren, ramen, sanitair en tegelwerk.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Dat de koper de notaris betaalt, betekent niet dat je als verkoper helemaal geen notariskosten hebt. De koper betaalt de kosten die nodig zijn om eigenaar van de woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.
Als de verkoper je bod accepteert, gaan jullie het voorlopig koopcontract tekenen. Het woord 'voorlopig' is een beetje verraderlijk. Je hebt wettelijk drie dagen bedenktijd na het tekenen, maar daarna is het contract wel degelijk bindend.
Antwoord. "Het is inderdaad gewoonlijk dat de volledige som betaald wordt bij de voorlopige oplevering", zegt Ellen Theuwis van de firma Woningen Blavier. "De aannemer heeft op dat moment immers alle werken uitgevoerd en heeft dus recht op een volledige uitbetaling.
De datum van oplevering wordt over het algemeen twee weken van te voren definitief bekend gemaakt. Hierdoor kan het voorkomen dat Vereniging Eigen Huis, of een dergelijke partij, op dat specifieke moment geen beschikbaarheid meer heeft.
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaliter een jaar tot anderhalf jaar. In die periode heeft u naast de woonlasten van uw huidige woning, ook nog een kostenpost voor de aanschaf van de grond (waar uw nieuwbouwhuis gebouwd gaat worden) en de bouwkosten. Deze kosten worden betaald vanuit een bouwdepot nieuwbouw.
Koper kiest meestal notaris
Degene die de notariskosten betaalt voor de overdracht, kiest vaak de notaris. Dat is bijna altijd de koper. Maar voor u kan het prettig zijn om zelf de notaris te kiezen. U kunt dan namelijk, voor de overdracht, al veel dingen regelen.
De notaris controleert het koopcontract op details, zodat onjuistheden zo snel mogelijk worden besproken en opgelost. De notaris doet ook onderzoek naar jouw achtergrond en die van de verkopende partij. Ligt er bijvoorbeeld beslag op het huis? Dan zal de notaris hier melding van maken.