Kies voor stevige appels (Goudrenet of Elstar) of harde peren.Strooi wat paneermeel, allesbinder of een verkruimelde beschuit op de bodem of door de vulling. Strooi wat custardpoeder op de bodem voor je de vulling er in doet.
Een te hoge oventemperatuur bij het bakken van appeltaart, kan ervoor zorgen dat je deeg erg droog wordt. Dat willen we natuurlijk niet! Bak je taart daarom niet warmer dan 180 graden. Als je taart nog niet gaar is, laat hem dan langer in de oven maar verhoog de temperatuur niet.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
De taart is goed zodra de vulling stevig oogt, maar nog wel een beetje wiebelig is. Daarna haal je hem niet uit de oven, cheesecakes laat je afkoelen in de oven, met de deur op een kleine kier (bijvoorbeeld door er een pollepel tussen te steken).
En je kunt een stukje appeltaart natuurlijk ook even een paar seconden als het ware opwarmen in de magnetron. Wil je een appeltaart bakken voor later, of wil je meerdere taarten bakken voor een verjaardag over enkele of meerdere dagen, dan kun je een appeltaart prima invriezen.
Het is veel handiger om je handen even in te smeren met een klein beetje olie. Dat mag aan de boven- en onderkant van je handen, net als tussen je vingers. Kies voor neutrale olie zonder al te veel smaak. Je zult zien dat het deeg niet meer aan je handen blijft plakken.
Daarnaast wordt een appeltaart er ook lekkerder van. Ik bak mijn appeltaart het liefst een dag van tevoren. Na een dag is een appeltaart het lekkerst.
Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.
Wil je de appeltaart opwarmen? Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de appeltaart er tien minuten in. Hij is dan weer lekker knapperig.
Niet lang genoeg gebakken
Wanneer de cake plakkerig van binnen is, dan is hij niet gaar en te kort gebakken. Elke oven is anders dus test altijd of je cake gaar is. Steek een sateprikker of breinaald in het midden van de cake, komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Door het deeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen stolt de boter en wordt het deeg steviger en makkelijker om mee te werken. Ook handig dus wanneer je het deeg en de taart op dezelfde dag maakt, en het gewoon in één keer goed wilt doen. Deeg is 3 dagen in de koelkast houdbaar, en wel 3 maanden in de vriezer.
Verpakt in een taartdoos kan de appeltaart buiten de koelkast nog 1 tot 2 dagen goed blijven, in de koelkast kun je de appeltaart dan tot drie dagen bewaren. Wil je een taart langer bewaren dan is invriezen eigenlijk de enige optie. Je kunt de taart dan tot drie maanden bewaren.
Antwoord: Bewaar de appeltaart in de koelkast. Dan blijft de appeltaart drie dagen goed.
Laat de taart minstens 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Doe je dat eerder, dan heb je een grotere kans dat je taart kapot gaat. Laat hem daarna afkoelen op het rooster van je oven, dit is ideaal omdat de warmte aan de onderkant zo ook goed wegkan.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
Elstar; Sappig, zoetzure smaak, appelschijfjes bij appeltaart, niet zo bakvast (niet te lang bakken) Granny Smit; Sappig, friszure smaak, het meest geschikt voor appelgebak.
Appeltaart topper Elstar
De Elstar is misschien wel het bekendste appelsoort van Nederland. Deze appel is zeer geschikt om mee te bakken. Na het bakken heb je nog een beetje een knapperige bite in de appeltaart. Deze stevige appel heeft een zachtzure tot zoete smaak: de perfecte appel om mee te bakken!
Jonagold
Dit is een stevige appel met een zoetzure smaak. De stevigheid, heeft de appel te danken aan zijn hoge cellulosegehalte. Dit betekent dat het fruit niet afbreekt tijdens het bakken. Wel verliest deze appel, net als de goudreinet, veel vocht tijdens het bakproces wat zompig deeg kan opleveren.
Rood gezonder dan groen
Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.